Презентація "Архітектура та мистецтво давніх єгиптян"

Про матеріал
У презентації розкриті культурні досягнення давніх єгиптян (архітектура, скульптура, живопис).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Архітектура та мистецтво давніх єгиптян. План1. Архітектура2. Скульптура3. Живопис

Номер слайду 2

1. Архітектура. Житлові будинки. Житлові будинки єгиптяни вважали лише тимчасовими помешканнями, оскільки вірили, що земне життя – це тільки міст до потойбічного. Будинки споруджували із цегли-сирцю, із меблів там було лише найнеобхідніше.

Номер слайду 3

“Вічні” помешканняабо “храми мільйонів років”Храми та гробниці вважалися “вічними” помешканнями. Їх будували з каменю або висіченими в скелях, тому вони відзначалися надзвичайною міцністю. За це єгиптяни називали їх “храмами мільйонів років”. Від періоду Середнього царства замість пірамід почали будувати храми-усипальниці.

Номер слайду 4

Комплекс храмів у КарнаціУпродовж 2 тисяч років будувався комплекс храмів у Карнаці. Храм вважали житлом бога, тому в нього могли увійти тільки цар і жерці.

Номер слайду 5

“Долина царів”У період Нового царства фараонів почали ховати в гробницях, що були витесані в скелях поблизу міста Фіви. Глибина такої гробниці сягала майже 90 м. Цю місцевість назвали “Долиною царів”. Найвідомішою є гробниця фараона Тутанхамона, яка з-поміж багатьох залишилася непограбованою.

Номер слайду 6

“Долина царів”

Номер слайду 7

Гробниця фараона Тутанхамона. Завдяки цій гробниці вченим удалося створити уявлення про матеріальний світстародавніх єгиптян – речі, одяг тощо. Мумія Тутанхамона розміщувалася в одномуз восьми саркофагів, що були вкладені один в один. Там знайшли віночок польових квітів.

Номер слайду 8

2. Скульптура. Давньоєгипетські статуї виготовлені з різноманітного каменю. Рідше для цього використовували дерево, мідь, золото та срібло. Статуї мали різні розміри – від зовсім невеличких до гігантських. Скульптуру фараона завжди вирізняли великі розміри, урочиста поза, складені на колінах руки, накладна борода, символи царської влади. Жерців, чиновників, писців, ремісників, селян зображали надзвичайно реалістично.

Номер слайду 9

Статуя фараона Аменемхета ІІІ

Номер слайду 10

Сфінкс – скульптурне зображення істоти з головою людини чи тварини й тілом лева. Єгиптяни вважали це створіння священним. Великий Сфінкс з обличчям царя Хефрена витесаний біля піраміду Гізі. Його розміри є вражаючими. У довжину він сягає 73 м, у висоту – 20 м.

Номер слайду 11

3. ЖивописЄгиптяни зображали фігури людей залежно від їхнього становища у суспільстві. Фігура фараона завжди була більшою за інші. Постаті людей, за звичаями єгиптян, зображали повернутими до глядача, а голова та ноги – у профіль.

pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
4 січня 2023
Переглядів
271
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку