Презентація "Арт-терапевтичні технології у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами"

Про матеріал
У презентації висвітлено основні арт-терапевтичні технології в умовах інклюзивного освітнього середовища, їх мета та завдання. Різновиди методів арт-терапії: А) ізотерапія; Б) кольоротерапія; В) пісочна терапія; Г) музикотерапія; Д) казкотерапія і т.д.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Арт-терапевтичні технології у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами. Виконала: асистент учителя Ткаленко Наталія Вікторівна

Номер слайду 2

План12 Арт-терапевтичні технології в умовах інклюзивного освітнього середовища, їх мета та завдання. Різновиди методів арт-терапії: А) ізотерапія;Б) кольоротерапія;В) пісочна терапія;Г) музикотерапія;Д) казкотерапія і т.д.

Номер слайду 3

Арт-терапевтичні технології в умовах інклюзивного освітнього середовища, їх мета та завдання. Метою даної технології є не зміна та виправлення дитини, не набуття нею спеціальних поведінкових навичок, а надання їй можливості бути самим собою, розкрити потенціал, проявити свої емоції та почуття через мистецтво. Арт-терапія є альтернативним засобом пізнання через мистецтво себе і світу, самовираження й налагодження комунікації з оточуючими, розвитку різноманітних сфер (емоційної, вольової, особистісної), стабілізації її внутрішнього світу.

Номер слайду 4

Різновиди методів арт-терапії:

Номер слайду 5

ІзотерапіяІзотерапія – лікування образотворчим мистецтвом - ліплення, малювання, декоративноприкладне мистецтво. Застосування нетрадиційних технік у розвивально-виховному процесі педагогами дозволяє:реалізувати індивідуальний підхід до дитини відповідно до її інтересів; сприяє нормалізації її емоційного стану.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Кольоротерапія – це дієвий метод психологічного впливу на дитину, який може використовуватися у роботі з дітьми з особливими потребами з педагогічною та лікувальною метою. Колір може допомогти зняти стрес, заспокоїти або активізувати працездатність.

Номер слайду 8

Гра з піском надає дитині можливість позбутися психологічних травм за допомогою перенесення на площину пісочниці своїх внутрішніх переживань та фантазій.

Номер слайду 9

Музична терапія для дітей з особливими потребами в інклюзивному середовищі разом із спільною метою та завданнями музичного виховання (освітніми, виховними та розвивальними) спрямована на реалізацію специфічного завдання – корекцію психофізичних порушень дітей, зокрема корекцію їх психоемоційного стану.

Номер слайду 10

Музична терапія спрямована на реалізацію наступних завдань:

Номер слайду 11

Доцільно танцювальну терапію застосовувати в роботі з дітьми, що мають емоційні розлади, порушення спілкування. Для вирішення емоційно-вольових проблем важливо, що по ходу танцю дитина природно опиняється в ситуації взаємодії з іншими дітьми, удосконалюються навички міжособистісної взаємодії, для одержання позитивних емоцій, усуваються страхи та проблеми. Танцювально-рухова терапія допомагає дитині, яка має певні психофізичні відхилення, позбутися страхів та проблем. У танцювально-руховій терапії дитина вчиться рухатися під музику, цей вид діяльності впорядковує координацію рухів.

Номер слайду 12

Казка не лише вчить дитину співчувати, радіти, за інших, а й стимулює розвиток мовленнєвого контакту, сприяє соціалізації дитини серед здорових однолітків. Використання казкотерапії в роботі з дітьми з особливими потребами, дає можливість розвивати зв’язну мову, активізувати та розвити словниковий запас, формувати цілеспрямовану діяльність, корегувати пізнавальні процеси та емоційно-вольову сферу Це метод, що використовує казкову форму для інтеграції особистості дитини у реальний світ, розвиток творчих здібностей, розширення свідомості.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ананко Людмила Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Інкл
Додано
21 березня 2021
Переглядів
5645
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку