Дослідження хімічного складу та властивостей препарату, та з'ясування обмежень його використання в якості лікарського препарату. Аспіриновмісні ліки гідролізуючись утворюють речовини. які викликають побічні дії на організм людини. Знання властивостей аспірину дозволяє вживати ліки грамотно, осмислено та розумно. Аспірин - одна з найкрасивіших і найтриваліших у фармакології. Ще 2500-3500 років тому, у стародавньому Єгипті та Римі, були відомі цілющі властивості вербової кори, природного джерела саліцилатів, як жарознижуючий і болезаспокійливий засіб. На папірусах, що датуються ІІ тисячоліттям до н. е., знайдених німецьким єгиптологом Георгом Еберса серед інших 877 медичних рецептів, описані рекомендації по використанню листя мирта (також містить саліцилову кислоту) при ревматичному болю і радикуліті. 1900 р. - на ринок випущена перша в світі таблетована форма препарату АСПІРИН, яка містить 500 мг ацетилсаліцилової кислоти. 1950р.- АСПІРИН занесений до Книги рекордів Гіннеса як ліки, що найбільше продаються у всьому світі.Небезпека аспірину полягає в тому, що в шлунку людини він під дією води піддається гідролізу. Продуктами гідролізу є саліцилова та оцтова кислота. Саліцилова кислота містить вільну фенольну групу. В подальшому саліцилова кислота частково декарбоксилюється, тобто перетворюється у фенол. А фенол є отруйною і небезпечною речовиною для всіх живих організмів. Тому у деяких випадках аспірин можна замінювати на рослинні препарати , що містять у своєму складі ацетилсаліцилову кислоту. Це - мед, малина, чорнослив таінші овочі та фрукти.