Презентація "Аспірин. Його властивості та вплив на організм"

Про матеріал

Дослідження хімічного складу та властивостей препарату, та з'ясування обмежень його використання в якості лікарського препарату. Аспіриновмісні ліки гідролізуючись утворюють речовини. які викликають побічні дії на організм людини. Знання властивостей аспірину дозволяє вживати ліки грамотно, осмислено та розумно. Аспірин - одна з найкрасивіших і найтриваліших у фармакології. Ще 2500-3500 років тому, у стародавньому Єгипті та Римі, були відомі цілющі властивості вербової кори, природного джерела саліцилатів, як жарознижуючий і болезаспокійливий засіб. На папірусах, що датуються ІІ тисячоліттям до н. е., знайдених німецьким єгиптологом Георгом Еберса серед інших 877 медичних рецептів, описані рекомендації по використанню листя мирта (також містить саліцилову кислоту) при ревматичному болю і радикуліті. 1900 р. - на ринок випущена перша в світі таблетована форма препарату АСПІРИН, яка містить 500 мг ацетилсаліцилової кислоти. 1950р.- АСПІРИН занесений до Книги рекордів Гіннеса як ліки, що найбільше продаються у всьому світі.Небезпека аспірину полягає в тому, що в шлунку людини він під дією води піддається гідролізу. Продуктами гідролізу є саліцилова та оцтова кислота. Саліцилова кислота містить вільну фенольну групу. В подальшому саліцилова кислота частково декарбоксилюється, тобто перетворюється у фенол. А фенол є отруйною і небезпечною речовиною для всіх живих організмів. Тому у деяких випадках аспірин можна замінювати на рослинні препарати , що містять у своєму складі ацетилсаліцилову кислоту. Це - мед, малина, чорнослив таінші овочі та фрукти.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Аспірин. Його властивості та вплив на організм. Колодій Любов Володимирівна вчитель хімії ОЗО «Новозбур’ївська школа №1»

Номер слайду 2

Актуальність. АСПІРИНПанацея від усіх хвороб? У чому його користь? А може шкода?

Номер слайду 3

Мета та завдання дослiдження

Номер слайду 4

Об’єкт i предмет дослiдження

Номер слайду 5

Гіпотеза

Номер слайду 6

Історична довідка Історія препарату Аспірин - одна з найкрасивіших і найтриваліших у фармакології. Ще 2500-3500 років тому, у стародавньому Єгипті та Римі, були відомі цілющі властивості вербової кори, природного джерела саліцилатів, як жарознижуючий і болезаспокійливий засіб. На папірусах, що датуються ІІ тисячоліттям до н. е., знайдених німецьким єгиптологом Георгом Еберса серед інших 877 медичних рецептів, описані рекомендації по використанню листя мирта (також містить саліцилову кислоту) при ревматичному болю і радикуліті. 1900 р. - на ринок випущена перша в світі таблетована форма препарату АСПІРИН, яка містить 500 мг ацетилсаліцилової кислоти. 1950р.- АСПІРИН занесений до Книги рекордів Гіннеса як ліки, що найбільше продаються у всьому світі.

Номер слайду 7

Наукова довідка. З назви та наведеної формули речовини можна зрозуміти, що в її утворенні взяли участь саліцилова й ацетатна ( етанова, оцтова) кислоти. Аспірин, загальноприйнята назва ацетилсаліцилової кислоти – найпоширенішого болезаспокійливого, жарознижувального та протизапального засібу. Молекулярна формула С9 Н8 О4 Аспірин - дрібні голчасті кристали, добре розчинні в гарячій воді і спирті. Температура плавлення 1350 С, густина- 1,4 г/мл, при температурі 490 0 С самозаймається.

Номер слайду 8

Фармакологічна характеристика. Аспірин є нестероїдним протизапальним засобом, ненаркотичним анальгетиком, антиагрегантним засобом. Даний препарат відомий своєю жарознижуючою, протизапальною і аналгетичною дією, а також здатністю зменшувати агрегацію тромбоцитів. Активною речовиною Аспірину є ацетилсаліцилова кислота. Аспірин випускається у вигляді таблеток по 500 мг і 100 мг, таблеток шипучих по 350 мг, таблеток, покритих кишковорозчинною оболонкою, по 300 мг, 100 мг та 50 мг. Показання до застосування Аспіринугострий напад мігрені;ревматичні захворювання;лихоманка, яка супроводжує інфекційно-запальні захворювання;больовий синдром різного генезу, виражений в слабкій або сильної формі;транзиторні ішемічні порушення мозкового кровообігу (профілактика і лікування);профілактика інфаркту міокарда (переважно у хворих з нестабільною стенокардією);профілактика емболій і тромбозів;вторинна профілактика інфаркту міокарда.

Номер слайду 9

Спосіб застосування Аспірину. Разову дозу препарату можна застосовувати тричі на добу, інтервал між прийомами повинен бути в межах 4-8 годин. Хворим з порушеннями функцій печінки та нирок необхідно або збільшити інтервал між прийомами, або зменшити дозу. Згідно інструкції до аспірину, дози препарату залежать від мети застосування:при гарячковому стані, больовому синдромі, ревматичних захворюваннях для дітей старше 5 років разова доза становить 0,25-0,75 г (не більше 1,5 г на добу); разова доза для дорослих не повинна перевищувати 1 г, а добова – 3 г;для вторинної профілактики міокарда і нестабільної стенокардії добова доза повинна бути в межах 300-325 мг;при нападі мігрені разова доза – 1 г (не більше 3 г на добу);при порушеннях мозкового кровообігу Аспірин призначається в дозі, що не перевищує 300 мг на добу. Таблетки слід приймати перед їдою, ковтати цілими, запиваючи водою, або розчиняти у воді. Застосування Аспірину більше трьох днів без відповідного призначення лікаря суворо заборонено.

Номер слайду 10

Побічні діїЗгідно з інструкцією, Аспірин може бути причиною деяких негативних реакцій організму, таких як:- анорексія, нудота, біль в епігастральній ділянці (передня черевна порожнина);- виразково-ерозивні ураження шлунково-кишкового тракту, шлунково-кишкові кровотечі та крововтрати;- анемія, тромбоцитопенія;- бронхоспазм (у хворих з бронхіальною астмою);- шкірний висип.

Номер слайду 11

Протипоказання В інструкції до аспірину зазначений ряд захворювань, при яких застосування препарату неприпустимо:бронхіальна астма, спровокована прийомом саліцилатів та нестероїдних протизапальних засобів;ерозивно-виразкові захворювання шлунково-кишкового тракту;одночасне застосування Аспірину з метотрексатом з тижневою дозою 15 мг;геморагічний діатез;печінкова та ниркова недостатність;стенокардія;артеріальна гіпертензія;декомпенсація тяжкої серцевої недостатності;збільшення щитовидної залози. Не призначається Аспірин у перший і третій триместри вагітності, період лактації, дітям молодше 15 років, у яких вірусні інфекції спровокували гострі респіраторні захворювання, а також особам з гіперчутливістю до саліцилатів.

Номер слайду 12

Вміст саліцилатів в продуктах5,8-7,8 мг6,9 мг203 мг5,6 мг3,6 мг2,5-11,2 мг2,8 мг68,0 мг183мг

Номер слайду 13

Дослідження препарату

Номер слайду 14

Висновок: український та польський аспірин краще всього запивати теплим молоком, французький аспірин - теплою водою. Хімічні досліди. Розчинність аспірину в різних розчинниках{7 FAE3933-18 DF-423 D-9 BD2-CFA9 EFDFF82 B} Розчин- ники Речовини. Час розчинення в холодній водіЧас розчинення в теплій водіЧас розчинення в холоднім молоціЧас розчинення в теплому молоціЧас розчинення в спиртіЧас розчинення в кавіЧас розчинення в лимонадіАспірин (Україна)1хвилина23сек.0 хвилин38сек.1хвилина42сек.0хвилин33сек.1хвилина28сек.0 хвилин36сек.0 хвилин39сек. Упсарин (Франция)0чвилин49сек.0 хвилин15сек.1хвилина07сек.0 хвилин41сек.8 хвилин40сек.0 хвилин24сек.1 хвилина00сек. Полокард (Польща)1хвилина50сек.0хвилин28сек.2хвилини56сек.0хвилин20сек.4 хвилини28сек.1 хвилина00сек.4 хвилини56сек.

Номер слайду 15

Розчинність аспірину в різних розчинниках. Розчинність аспірину у водіРозчинність аспірину в етанолі Висновок: у спирті аспірин частково розчинився,а частково утворив добре помітний білий осад, що свідчить про зміну властивостей. Це підтверджує неприпустимість застосування аспірину спільно з алкогольвмісними ліками, а тим більше з алкоголем.

Номер слайду 16

Гідроліз АСПІРИНУ Небезпека аспірину полягає в тому, що в шлунку людини він під дією води піддається гідролізу. Продуктами гідролізу є саліцилова та оцтова кислота. Саліцилова кислота містить вільну фенольну групу. В подальшому саліцилова кислота частково декарбоксилюється, тобто перетворюється у фенол. А фенол є отруйною і небезпечною речовиною для всіх живих організмів. СН3 СООНОцтова кислота. Саліцилова кислота. Аспірин Саліцилова кислота. Фенол

Номер слайду 17

Ацетилсаліцилова кислота - Україна Висновок: при гідролізі українського аспірину утворюється більше оцтової кислоти. Тому часте і неправильне вживання аспірину може призвести до того, що надлишок оцтової кислоти викличе гастрит або виразку шлунка. Дослідження p. H середовища аспірину

Номер слайду 18

Висновок: При гідролізі французького аспірину, навпаки, більше утворюється фенолпохідних, ніж оцтової кислоти. А фенолпохідні шкідливі для організму дітей, вагітних і годуючих жінок. Дослідження спиртового середовища аспірину Якісна реакція на фенолпохідні

Номер слайду 19

РЕКОМЕНДАЦІЇ

Номер слайду 20

ВИСНОВКИ

Номер слайду 21

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ !

pptx
Додано
20 листопада 2018
Переглядів
5298
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку