Презентація " Ассирія і Халдейське царство"

Про матеріал
Мета: сформувати уявлення про ассірійців як про кращих воїнів свого часу, розповісти про їх завоювання та про загибель Ассирії під тиском підкорених нею народів; сформувати уявлення про Халдейське царство; ввести та закріпити поняття «імперія», «загарбницька війна», «понтони», «тарани», «Вавилонська вежа», «висячі сади Семіраміди».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АССИРІЯ. ХАЛДЕЙСЬКА ДЕРЖАВА

Номер слайду 2

1. Що у перекладі означає «Месопотамія»? 2. Розкажіть про природні умови Месопотамії. Що спільного у цієї країни з Єгиптом? 3. Як пояснити, що архітектурні споруди Межиріччя не збереглися, на відміну від Єгипту? 4. Розкажіть про заняття населення Межиріччя. 5. Розкажіть про правління Хаммурапі. 6. Дайте характеристику законам Хаммурапі.

Номер слайду 3

Розквіт і падіння Ассирії У першій половині III тис. до н. е. вихідці Шумеру та Аккаду на правому березі Тигру засновують місто Ашшур. Від назви цього міста походить назва країни — Ассирія

Номер слайду 4

До кінця Х ст. до н. е. ассірійці встановили своє панування по всьому Північному Межиріччю. Ассирія стає могутньою військовою державою.

Номер слайду 5

Столицею Ассирії стає місто Ніневія — «місто крові», «лігво левів». Башти і стіни столиці вкривала шкіра, здерта з полонених. Біля воріт, у клітках, на ланцюзі сиділи полонені царі та товкли у ступах кістки своїх предків.

Номер слайду 6

Основним заняттям жителів Ассирії були загарбницькі війни. Джерело існування — грабіжництво.

Номер слайду 7

Захоплені народи обкладалися тяжкою даниною, а з непокірними жорстоко розправлялися.

Номер слайду 8

Ассирія за часів правління Тіглатпаласара III (745–727 рр. до н. е.) набуває найбільшої могутності. Її володіння сягали «Верхнього моря, де сідає сонце (Середземне море), до Нижнього моря, де сонце піднімається (Перська затока)».

Номер слайду 9

Палац царів Ассирії був побудований на штучному горбі, що був схожий на фортецю. З обох боків біля воріт стояли статуї добрих духів — крилатих биків із людським обличчям. У них було 5 ніг.

Номер слайду 10

За царя Ашшурбанапала в Ніневії була зібрана перша в історії бібліотека.

Номер слайду 11

Армія Ассирії складалася із професійних воїнів.

Номер слайду 12

Армія складалася із загонів розвідників, кінноти, загонів бойових колісниць, піхоти та спеціальних загонів.

Номер слайду 13

Воїни Ассирії вміли переправлятися через річки на надувних шкіряних мішках

Номер слайду 14

. Використовували тарани та метальні машини. Чисельність армії становила 120 тис. людей

Номер слайду 15

Завоювання Дамаску У 734 р. до н. е. Тіглатпаласар підійшов до Дамаска.

Номер слайду 16

Армія Ассирії оточила місто.Облога тривала цілий рік, а потім цар почав вирішальний штурм. Стіни міста руйнувалися метальними машинами, а потім таранами. На восьмий день ассірійці увірвалися в місто. Цареві та багатьом воїнам відрубали голови, які склали перед міськими воротами. 20 000 жителів відвели в полон.

Номер слайду 17

З а г и б е л ь А с с и р і ї У 612 р. до н. е. халдейський (вавилонський) цар Набопаласар разом із сусідами зруйнував Ніневію. Останній цар Ассирії підпалив палац та кинувся у вогонь.

Номер слайду 18

Халдейське царство Вавилон — серце Халдеї. У 626 р. до н. е. Вавилон остаточно позбувався панування ассирійців і перетворився на центр Халдейської держави. Вавилонський цар Набопаласар завойовує землі, що раніше належали Ассирії: Сирію, Фінікію, Палестину, Аравію.

Номер слайду 19

Найбільшого розквіту Халдейське царство досягло за правління Навуходоносора (605–562 рр. до н. е.).

Номер слайду 20

Висячі Сади Семіраміди

Номер слайду 21

ВИСЯЧІ САДИ СЕМІРАМІДИ, ВІДОМІ ТАКОЖ ПІД НАЗВОЮ ВИСЯЧІ САДИ ВАВИЛОНА, Є ОДНИМ З СЕМИ ЧУДЕС СВІТУ. НА ЖАЛЬ, ЦЕ ДИВНЕ АРХІТЕКТУРНЕ ТВОРІННЯ НЕ ДІЙШЛО ДО НАШИХ ДНІВ, АЛЕ ПАМ'ЯТЬ ПРО НЬОГО ЖИВЕ І НИНІ.

Номер слайду 22

ЦЕЙ ШЕДЕВР ПОБУДУВАЛИ ЗА НАКАЗОМ ВАВИЛОНСЬКОГО ПРАВИТЕЛЯ НАВУХОДОНОСОРА II. ВІН ВІДДАВ НАКАЗ НАЙКРАЩИМ ІНЖЕНЕРАМ, МАТЕМАТИКАМ І ВИНАХІДНИКАМ СТВОРИТИ ДИВО ДИВНЕ НА РАДІСТЬ СВОЇЙ ДРУЖИНІ АМІТІС. ДРУЖИНА ПРАВИТЕЛЯ БУЛА РОДОМ З МІДІЇ, ЗЕМЛІ НАПОВНЕНОЮ АРОМАТОМ КВІТУЧИХ САДІВ І ЗЕЛЕНИХ ПАГОРБІВ. В ДУШНОМУ І ЗАПИЛЕНОМУ ВАВИЛОНІ ВОНА ЗАДИХАЛАСЯ І ТУЖИЛА ЗА РІДНИМИ КРАЯМИ. ЩОБ УТІШИТИ ЇЇ, НАВУХОДОНОСОР НАКАЗАВ ЗВЕСТИ «ВИСЯЧІ САДИ».

Номер слайду 23

В АРХІТЕКТУРНОМУ ПЛАНІ ВИСЯЧІ САДИ ЯВЛЯЛИ СОБОЮ ПІРАМІДУ, ЩО СКЛАДАЛАСЯ З ЧОТИРЬОХ ЯРУСІВ , ЇХ ПІДТРИМУВАЛИ КОЛОНИ ВИСОТОЮ ДО 25 М. НИЖНІЙ ЯРУС МАВ ФОРМУ НЕПРАВИЛЬНОГО ЧОТИРИКУТНИКА, НАЙБІЛЬША СТОРОНА ЯКОГО СТАНОВИЛА 42 М, НАЙМЕНША - 34 М.

Номер слайду 24

верховний бог Вавілону. Мардук

Номер слайду 25

Храм бога Мардука

Номер слайду 26

Ворота Богині Іштар

Номер слайду 27

храм східчастої форми

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Халдейські (вавилонські) мудреці славилися в усьому світі. Вони мали власне уявлення про світ. Халдеї встановили 12 знаків Зодіаку та склали календар. Вони першими розділили круг на 360 градусів, градус — на 60 хвилин. Халдеї розділили добу на 24 години, годину на 60 хвилин,а хвилину — на 60 секунд. Вони створили таблицю множення,

Номер слайду 31

Домашнє завдання 1. Прочитати відповідний параграф 2. Письмово відповісти на питання «Причини загибелі Ассирії і Халдеї» .

Номер слайду 32

Презентацію створено за допомогою комп’ютерної програми ВГ «Основа» «Електронний конструктор уроку» © ТОВ «Видавнича група ˝Основа˝», 2011 Джерела: 1. «Усі уроки до курсу «Історія Стародавнього світу». 6 клас.» 2. Книга «Інтегрований курс історії. 6 клас. Дидактичні матеріали» 3. Сайты: http://www.fictionbook.ru http://dreamworlds.ru http://www.socio-research.ru http://www.kalitva.ru http://justsite.wordpress.com http://enc.lib.rus.ec http://oraculodeoccidente.wordpress.com

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Вовк Руслана Олексіївна
    Дякую за чудовий супровід до уроку!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
9 лютого 2020
Переглядів
11577
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку