Презентація "Атмосферний тиск. Вимірювання атмосферного тиску. Дослід Торрічеллі."

Про матеріал
формувати уявлення про атмосферний тиск, про способи його вимірювання, показати практичне значення знань про атмосферний тиск, засобами фізичного експерименту довести існування атмосферного тиску; виховувати спостережливість та вміння пояснювати явища, спричине­ні атмосферним тиском; розвивати природне прагнення дітей до пізнання, їх цікавість як стимул до навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Повітря – це велике ніщо” Арістотель.

Номер слайду 2

Фізичний ДИКТАНТ Якою літерою позначається тиск? Назвіть основну одиницю вимірювання тиску. Запишіть формулу для визначення тиску. Чому дорівнює 1 мега Па? Запишіть формулу для визначення гідростатичного тиску. Запишіть формулу для визначення висоти стовпчика рідини.

Номер слайду 3

Перевір свого товариша

Номер слайду 4

Рибалка вирушає на зимову риболовлю. Чи безпечно це, якщо лід на початку березня витримує тиск 9 кПа, а маса рибалки із спорядженням та без улову 100 кг. Сліди від зимового взуття зображено на малюнку. 600 см2 Дотримуйся техніки безпеки

Номер слайду 5

Проблемне питання: Поясніть побачене. Чому так відбулося?

Номер слайду 6

Тема уроку: Атмосферний тиск. Вимірювання атмосферного тиску. Дослід Торрічеллі.

Номер слайду 7

Вимірювання Атмосферного тиску Одиниці вимірювання Атмосферного тиску Атмосферний тиск Прилади для вимірювання атмосферного тиску Розвязу- вання задач Тестові завдання Залежність атмосферного тиску від висоти Р

Номер слайду 8

Атмосфера Землі

Номер слайду 9

Атмосфе́рний тиск — тиск, з яким атмосфера діє на земну поверхню і всі предмети, що на ній розташовані.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Чому нас не роздавила така маса? Як на поверхні Землі виявляється тиск атмосфери? Чи можна виміряти величину атмосферного тиску?

Номер слайду 12

У досліді Торрічеллі ми бачимо, що стовп ртуті висотою 760 мм здійснює такий самий тиск, що й атмосфера. Дослід Торрічеллі

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Яким буде результат досліду Торрічеллі на Місяці? 1. Висота стовпа ртуті буде такою ж, як на Землі: 760 мм. 2. Висота стовпа ртуті буде вищою, бо сила тяжіння на Місяці в 6 раз менша. 3. Стовп ртуті буде менший. 4. Ртуть виллється до рівня її у відкритій посудині. Відповідь: 4. На Місяці немає атмосфери, тому не можна утримати ртуть.

Номер слайду 15

Атмосферний тиск - помічник людству

Номер слайду 16

Номер слайду 17

760 мм рт. ст.

Номер слайду 18

12 м - 1 мм рт. ст. 100 мм рт. ст. - на 1 км р0 = 760 мм рт. ст. 120 м р1=? 24 м р2= ? 12 м р3= ?

Номер слайду 19

Барометр – прилад для вимірювання атмосферного тиску. Анероїд – пружна металева коробка, із якої викачане повітря. При збільшенні тиску дно коробки стискається, при зменшенні – розширюється. Ртутний – запаяна з одного боку скляна метрова трубка, заповнена ртуттю. При підвищенні тиску стовпчик ртуті в трубці зростає, при зниженні – падає.

Номер слайду 20

Живі барометри

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Який тиск вважається нормальним на висоті 250 м над рівнем моря? Який тиск вважається нормальним у Астрахані, що лежить на 26 м нижче рівня моря? Біля підніжжя гори барометр показує нормальний атмосферний тиск, а на вершині 721 мм рт. ст. яка приблизно висота гори? Перевір себе 739 мм рт ст 762,16 мм рт ст 468 м

Номер слайду 23

Яку висоту має гора, якщо на її вершині температура становить –7оС, а біля підніжжя +20оС? На яку висоту піднявся літак, якщо за бортом температура повітря становить –350С, в той час, як біля поверхні землі +16оС?

Номер слайду 24

Домашнє завдання: Вивчити § 20 Розв’язати впр. 20, № 4, 5,6 Виконати експериментальне завдання с. 104 №1,2 (на вибір) Додатково: розрахувати атмосферний тиск в шахті на глибині 840 м, якщо на поверхні Землі тиск нормальний.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

1. Повітряна оболонка Землі. 2. Прилад для вимірювання атмосферного тиску. 3.Прізвище відомого науковця, який був учителем Е. Торрічеллі. 4. Безрідинний барометр. 5. Одиниця вимірювання тиску. 6. Прізвище науковця, який створив перший прилад для вимірювання атмосферного тиску.

ppt
Додав(-ла)
Цапок Людмила
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
11 січня 2023
Переглядів
923
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку