Пароутворення — явище перетворенняния рідини в газ (пару). Випаровування над чашкою чаю Види пароутворенняя Випаровування Кипіння Пароутворення, яке відбувається з поверхні рідини Інтенсивний перехід рідини в пару, який відбувається з утворенням бульбашок пари по всьому об’єму рідини при певні температурі
- це пароутворення з поверхні рідини. При випаровуванні рідину покидають молекули, які мають велику швидкість. Випаровування відбуваються при при будь-які температурі, тому що, при будь-які температурі в рідині є такі молекули, які мають достатньо кінетичної енергії, щоб побороти сили притягання між молекулами і вирватись з рідини.
Існує ще один цікавий вид пароутворення, коли тверде тіло, обходячи рідкий стан, перетворюється в газ - возгонка. Такою властивістю володіють, кристали йоду, нафталіну, звичайного і "сухого" льоду. Возгонка льоду можлива практично при любі відємні температурі в сухому повітрі, что практично буває при сильному морозі. Зворотній процес перетворення газу безпосередньо в тверду речовину називається сублімацією (іній на деревах і сніг в хмарах). Центрами кристалізації тут служать мікроскопічні пилинки и кристалики солі,які є в повітрі.
Кипіння - це інтенсиве пароутворення, яке проходить при нагріванні рідини не тільки з поверхні, але й всередині рідини. Кипіння можливе лише при певні температурі – температурі кипіння; Кипіння починається лише після того, як тиск всередині бульбашок зрівнюється з тиском в рідині; Під час кипіння температура рідини і пари над нею не змінюється.
Температура, при якій рідина кипить, називається температурою кипіння; Температура кипіння деяких речовин при нормальному атмосферному тиску Речовина t, 0C Речовина t, 0C Азот -196 Гелій -269 Аміак -33 Гліцерин 290 Ацетон 56 Графіт 4200 Вода важка 102 Кисень -183 Вода 100 Ртуть 357 Повітря -192 Спирт 78
Кипіння проходить з поглинанням теплоти. Рідина Пара (газ) Більша частина теплоти витрачається на розривання звязку між частинками речовини, та частина , що залишається - на роботу, яка виконується при розширенні пари. В результаті енергія взаємодії між частиками пари стає більшою, ніж між частинками рідини, тому: Внутрішня енергія пари більша ніж енергія рідини при тій самій температурі.
Механізм кипіння води 1. При нагріванні випаровування з поверхні води збільшується. 2. В рідині появляються маленькі бульбашки повітря. При нагріванні надлишок повітря виділяєтся у вигляді бульбашок з насиченою парою – випаровування в середину рідини. 3. Бульбашки стають більші і багаточисленіші. Архімедова сила, яка діє на бульбашки, зростає і при температурі близькі до кипіння вони спливають. При наближенні до поверхні об’єм , бульбашок різко зростає, на поверхні вони лопають, пара яка в них знаходиться виходить в атмосферу – чути характерний шум – вода кипить.
Фізична величина, яка показує, яку кількість теплоти необхідно, щоб перетворити рідину масою 1 кг в пару без зміни температури, називається питомою теплотой пароутворення. Одиницею питомої теплоти пароутворення в системі СІ: [ L ] = 1 Дж/ кг Із збільшенням тиску питома теплота пароутворення зменьшується і навпаки.
кипіння нагрівання конденсація охолодження Поглинання Q=Lm Виділення Q=-Lm t кипіння = t конденсації А B C D E F G нагрівання охолодження При нагріванні збільшуєтьсятся температура рідини. Швидкість руху частинок зростає. Збільшується внутрішня енергія речовини. Коли рідина нагрівається до температури кипіння, енергія молекул стає достатньою для того, щоб подолати молекулярне притягання. Температура не змінюється до тих пір, поки вся рідина не википить.