Презентація "Бактерії"

Про матеріал
Презентація "Бактерії" може бути використана викладачем на будь-якому етапі уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бактерії

Номер слайду 2

Бактерії - це одноклітинні мікроорганізми, що мають форму:кульок (коки, стафілококи, диплококи), спіралі (вібріони), паличок (поодиноких, з’єднаних попарно або ланцюжком). Деякі бактерії за несприятливих умов зовнішнього середовища можуть утворювати захисну оболонку, яка називається спорою. Характерною особлистю спори є те, що вона не живиться, не розмножуеться, але може довго зберігатися у зовнішньому середовищі. Спороутворюючі бактерії називають бацилами.

Номер слайду 3

Тіло людини є домівкою для трильйонів форм життя – від стрижневих кишкових паличок, які, енергійно пересуваючись за допомогою трьох своїх хвостів, можуть викликати кишкові розлади, до сальмонел, які спричиняють харчові отруєння. Але водночас вони можуть жити на людській шкірі, ніяк на неї не впливаючи. Більшість бактерій - безбарвні, деякі мають колір (червоний, зелений, пурпуровий), що пов’язано з наявністю в них специфічних пігментів - бактеріохлорофілу та бактеріопурпурину.

Номер слайду 4

Під дією гнійних бактерій відбувається розщеплення білків, жирів та інших азотовмісних сполук. Цей процес називають гниттям. Він супроводжується виділенням азото- й сірковмісних сполук з неприємним запахом. У природі гниття відіграє величезну роль, оскільки очищує поверхню землі від рештків тварин i рослин.

Номер слайду 5

Розмножуються бактерії, як правило, безстатевим шляхом – поділом материнської клітини на дві дочірні. Поділу, який вібувається дуже швидко (за сприятливих умов деякі бактерії діляться кожні 20-30 хв), передує реплікація ДНК. Іноді між двома бактеріями утворюється цитоплазматичний місток, по якому речовини однієї клітини переходять в іншу. Такий процес називається злиттям i нагадує статеве розмноження

Номер слайду 6

У несприятливому середовищі (у paзi нестачі їжі, отруєння середовища продуктами життєдіяльності бактерій, під дією певних погодних факторів) бактерії можуть стискатися (через втрату вологи) i переходити у стан спокою до настання сприятливих умов. Ti види бактерій, які в несприятливих умовах формують спори, характеризуються значною стійкістю. Вони витримують тривале кип’ятіння, висушування, заморожування, дію різних хімічних речовин. Як аеробні, так i анаеробні бактерії надзвичайно поширені в природі.

Номер слайду 7

Вони є в грунті, воді, живих організмах i мертвих тканинах. Їхня кількість у навколишньому середовищі змінюється під впливом різних фактopiв. У воді бактерій менше, ніж у грунті, найменше - в артезіанській та джерельній воді, найбільше - у відкритих водоймах, особливо у вepxнix шарах та поблизуберега. Найбільш сприятливою для розмноження хвороботворних бактерій є вода відкритих водойм у місцях стоків.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Бактерії виконують санітарну роль, спричиняючи гниття i piзнi типи бродіння (або прискорюючи ці процеси). Також вони беруть участь у коло обігу вуглецю, кисню, водню, азоту, фосфору, сірки, кальцію та інших елементів. Є бактерії, що сприяють активній фіксації атмосферного азоту й переводять його в органічну форму, що підвищує родючість грунтів.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Деякі бактерії здатні розщеплювати целюлозу й пектинові речовини, які є основним джерелом вуглецю для життєдіяльності мікроорганізмів грунту. Завдяки бактеріям грунт звільняється від багатьох шкідливих речовин і насичується поживними. Бактерійні препарати успішно використовують для боротьбі з багатьма видами комах-шкідників. Бактерії використовують у різних галузях промисловості для отримання ацетону, етилового і бутилового спиртів, оцтової кислоти, ферментів, гормонів, вітамінів, антибіотиків

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
9 вересня 2023
Переглядів
1298
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку