Презентація "Бароко як перший загальноєвропейський напрям. Європейське і Українське бароко"

Про матеріал

Матеріал може бути використаний на першому оглядовому уроці при вивченні теми:Бароко як доба і художній напрям у європейській літературі й мистецтві. Видатні представники європейського бароко та їхні здобутки. Саме про це йдеться у презентації...

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бароко як перший загальноєвропейський художній напрям. Європейське й українське бароко

Номер слайду 2

Звелася люта велич нанівець — Так церква у вогні знайшла кінець. Вітрила ремонтує екіпаж, Немов лахміття, звис наш такелаж, Уламки скрізь. У тій шаленій грі Було сигнальні збито ліхтарі... (Переклад В. Коптілова) Англійський поет Джон Донн порівняв свою епоху зі страшною морською бурею. XVIIст. — трагічний час в історії Європи, коли палали війни й вибухали революції. Здавалось би, що може похитнути церкву і віру в Бога? Та німецький богослов Мартін Лютер звинуватив самого Папу Римського в аморальності й злочинності, швейцарський богослов Жан Кальвін робив спроби побудувати республіку й у ній відродити в усій його чистоті і правдивості християнство, яке нібито занапастили католики за півтора тисячоліття. Де ж шукати пересічній людині душевні сили і моральну опору, кому вірити? Усе більше людей зневірювалось. 

Номер слайду 3

Бароко (італ. barocco — дивний, химерний) — напрям у мистецтві та літературі XVI —XVIII ст., якому належить важливе місце в розвитку європейської культури. (Термін багатозначний, походить від португальської назви la perrola baroca — перлина (або мушля з перлиною) незвичайної форми.) Спочатку так назвали художній стиль архітектури й образотворчого мистецтва XVII ст. Потім цей термін поширили на музику й літературу. Сьогодні так називають усю культуру XVII ст. У стилі бароко, що прийшов на зміну добі Ренесансу, поєднуються традиції готики і Ренесансу.

Номер слайду 4

Церковь Сант Аньезе ин Агоне (1653- 1661)  . Рим Ранее барокко. Латеранский дворец. 1586 г. Сан Иво. Архитектор Ф. Барромини. 1642- 1660 гг. Палаццо Кариньяно . 1679 г. Історичні рамки: ХVII - XVIII cт.

Номер слайду 5

Причини появи: Збентеження творчого духу; Людина у складних стосунках з Богом; Війни, зубожіння,інквізиція.

Номер слайду 6

Батьківщина: Зароджується в Італії та Іспаніі XVIст.; утверджується там у XVII ст.; поширюється у країнах Західної Європи.

Номер слайду 7

Л.Гонгора, Ф.Кеведо П. Кальдерон де ла Барка Представники (література):

Номер слайду 8

Прикмети бароко в літературі: Відчуття дисгармонійності світу; Трагічність сприйняття життя; Герой – бунтівлива особистість, що шукає свою роль у світі, позбавленому гармонії; Відчуття даремності буття та приреченості боротьби зі злом.

Номер слайду 9

Мета: Зворушити людину – сприймача, викликати здивування

Номер слайду 10

Основа поетики бароко: Контрастність, поєднання ілюзії та реальності, оптимізму і трагізму, прекрасного і жахливого.

Номер слайду 11

Рембранд . Автопортрет. 1669 Представники (живопис):

Номер слайду 12

Питер Пауль Рубенс, Автопортрет (1628-1630) 

Номер слайду 13

Портрет Караваджо работы неизвестного автора.

Номер слайду 14

Музика. Г.Ф. Гендель Георг Фрідріх Гендель Німецький композитор Німецький та англійський композитор епохи бароко, який мешкав спочатку в Німеччині, де і народився, а потім у Великій Британії, де скінчив свій життєвий шлях. Найвідоміший твір - «Месія», ораторія на тексти Біблії короля Якова, що звичайно виконується на Різдво Христове. Глибоко вплинув на багатьох пізніших композиторів, включаючи Гайдна, Моцарта і Бетховена Народився 23 лютого 1685 р., Галле, Німеччина Помер 14 квітня 1759 р. (74 роки),Лондон, Королівство Великої Британії Автограф :

Номер слайду 15

Музика. Й.С. Бах Нродився 21 (31) березня 1685 Айзенах Помер 28 липня 1750 (65 років) Лейпциг Поховання Церква святого Хоми Громадянство Саксен-Ейзенах Національність Німець Діяльність органіст, композитор Відомий музика бароко Alma mater школа св. Михаеля Конфесія Лютеранство Дружина Марія Барбара Бах Діти Вільгельм Фрідеман Бах,Карл Філіпп Емануель Бах,Йоганн Крістіан Бах,Йоганн Крістоф Фрідріх Бах Автограф                                 

Номер слайду 16

Сенкан Бароко, Несподіване, непередбачуване, Вражає, дивує, стверджує, Почуття в стані афекту, Перлина.

Номер слайду 17

Підготувала вчитель зарубіжної літератури сзш № 92 м. Львова Любов Тимощук

ppt
Додав(-ла)
Tymoshchuk Lubov Stefanivna
До підручника
Зарубіжна література 8 клас (Паращич В.В., Фефілова Г.Є.)
Додано
31 серпня 2018
Переглядів
3467
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку