Презентація "Байкарі"

Про матеріал
Презентація "Байкарі" створена для уроку позакласного читання в 3 класі. В презентації підібраний матеріал для ознайомлення дітей з біографією байкаря Гребінка Є.П та Бойко Г. П.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Байкарі Позакласне читання 3 клас

Номер слайду 2

Гребінка Євген Павлович2 лютого 1812 15 грудня 1848, Петербург 

Номер слайду 3

Народився 2 лютого 1812 року на хуторі Убіжище Пирятинського повіту на Полтавщині в сім'ї відставного штаб-ротмістра Павла Івановича Гребінки. Початкову освіту здобув у домашніх умовах. У 1825–1831 роках навчався у Ніжинській гімназії вищих наук. У гімназії почав писати вірші.

Номер слайду 4

У червні 1835 року  познайомився з Тарасом Шевченком. З 1837 року працює вчителем російської мови у Дворянському полку. Бере участь в організації викупу Т. Шевченка з кріпацтва, збирає твори українською мовою. 1840 року Гребінка допоміг Шевченкові у виданні «Кобзаря».  Помер Гребінка  3 грудня 1848 року від туберкульозу в Петербурзі. Тіло його перевезли в Убіжище, де й поховали.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Бойко Григорій Пилипович5 вересня 1923, Оленівка, Донеччина — 25 вересня 1978, Київ)

Номер слайду 7

Народився 5 вересня 1923 року в селі Оленівці на Донеччині в сім'ї службовця. Після закінчення сільської семирічки він вчився в Оленівській рудниковій школі, яка знаходилась досить далеко. Тому хлопцеві щодня доводилося вставати о четвертій ранку, кілька кілометрів йти пішки до станції, а вже звідти їхати робочим поїздом до школи. І не здавалося, що важко, адже тяга до знань була безвимірною. Після закінчення школи Грицько Бойко пішов на фронт захищати Батьківщину від навали фашистів. Служив рядовим кулеметного взводу, а потім і офіцером-зв'язківцем. Брав участь у боях під Сталінградом, був поранений і контужений. Удостоєний бойових нагород. Після війни Грицько Бойко став студентом українського відділу літературного факультету Донецького педагогічного інституту. Закінчив його з відзнакою.

Номер слайду 8

Писав смішинки про малят і звірят, шкільні й спортивні веселинки, скоромовки-спотиканки, загадки адресовані тим, хто цінує гостре, влучне слово, любить і розуміє гумор, уміє покепкувати не тільки з когось, а й із себе самого. Особливо полюбилися малечі «Билиці дяді Гриця», «Про дідуся Тараса», «Смішинки», «Хлопчик Ох», «Ніс у сметані», «Шпаргалка-виручалка» та інші. А ще на слова поета створено понад чотириста пісень, здебільшого для дітей.

Номер слайду 9

Глазовий Павло Прокопович 30серпня 1922,Новоскелюватка  -  29жовтня 2004, Київ

Номер слайду 10

Народився 30 серпня 1922 року в селі Новоскелюватка (нині Казанківського району, Миколаївської області) в сім'ї хлібороба. Вчився у Новомосковській педагогічній школі на Дніпропетровщині. Після закінчення педагогічної школи у 1940 році був призваний служити в армії. Учасник німецько-радянської війни. Після війни навчався в Криворізькому педагогічному інституті. Жив у Києві на вулиці Льва Толстого, 25. Помер 29 жовтня 2004 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі.

pptx
Додано
7 грудня 2020
Переглядів
596
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку