Розширити знання про бджолину спільноту, значення бджіл для людства;познайомити з властивостями меду, його видами та способами перевірки якості меду. Може бути використано для STEM тижня.
Бджоли – найцікавіші витвори природи. Вони не тільки жалять, а й відіграють важливу роль у повсякденному житті людини. Запилюючи рослини, вони підвищують врожайність продовольчих культур і цим важливі для екології та економіки держав.
Номер слайду 3
Бджоли роблять вагомий внесок у глобальну продовольчу безпеку, мають ключове значення для збереження біорізноманіття на нашій планеті.Інтенсивне ведення сільського господарства, зміна землекористування, монокультури, пестициди та зміни клімату створюють проблеми для популяцій бджіл і, як наслідок, якості продовольства, що може мати далекосяжні негативні наслідки для людства.
Номер слайду 4
За час свого життя бджолина сім'я збирає пилок і нектар і виробляє:мед;віск;прополіс. З воску роблять вощину. З пилку – пергу – білковий корм, необхідний личинкам, і маточне молочко. Також люди збирають бджолину отруту, а з померлих бджіл роблять підмор.
Номер слайду 5
Велике значення бджіл і в медицині. Продукти бджільництва стають складовими компонентами лікарських засобів. Крім того, вони використовуються в альтернативній медицині. Наприклад, апітерапії. Цей напрямок, в якому захворювання лікуються продуктами бджільництва. Захворювання, які лікує апітерапія, – це:розсіяний склероз;артрит;інфекції;оперізуючий лишай;рани і опіки.
Номер слайду 6
Мед давно використовується місцево для лікування ран, Включаючи відкриті порізи і опіки, завдяки його антибактеріальну, протизапальну і знеболюючу властивостями. Медичні перев'язувальні матеріали, що містять мед, показують високий ступінь ефективності при загоєнні ран і зниженні ризику інфекції. Бджолина отрута має протизапальну і знеболюючу дію. Він призводить до зменшення набряклості тканин і зменшення болю. Може знизити потребу в традиційних медикаментах і зменшити ризик рецидиву захворювань суглобів.
Номер слайду 7
Номер слайду 8
Номер слайду 9
Цікаві факти про бджіл та мед: У світі існує понад 15 000 різновидів бджіл. Українські пасічники тримають переважно кавказьких, карпатських та власне українських бджіл. А дикі бортьові волохаті бджоли є дуже цінними для збереження українських лісових екосистем. Бджоли – природжені математики і коли вони будують стільники, то завжди дотримуються точних розмірів. Бджола може продовжити своє життя на 5-6 років, щоправда, лише у виняткових випадках – заради збереження сім’ї. Бджоли можуть переносити вагу, яка в кілька разів перевищує їх власну масу.
Номер слайду 10
У бджіл дуже розвинений нюх і вони здатні «відчути» запах квітів за кілометр від себе. Збираючи мед, одна бджолина сім’я пролітає за день відстань, рівну довжині екватора. До вулика бджоли «доносять» нектару в кілька разів менше, ніж зібрано. Відбувається це тому, що під час роботи вони підкріплюють нектаром і свої сили. Простіше кажучи – частину з’їдають самі. У бджіл є своя мова, якою вони спілкуються між собою. Це мова жестів, рухів тіла. Також вони виділяють спеціальні феромони. Бджола старша за людину на 50–60 тис. років. Ще первісні люди пізнали смак меду й уміло використовувала його у своїх цілях. Бджільництво зародилося в Південній Азії, адже саме там учені знаходять перші згадки про нього. Мед підвищує захисні функції організму. Адже в його склад входить мало не половина таблиці Менделєєва: залізо, марганець, мідь, кальцій, хлор, двоокис кремнію, алюміній, фосфор, магній, натрій. Кількість мінеральних солей, що містяться в меді, майже така ж, як у сироватці крові людини.
Номер слайду 11
Мед володіє прекрасним заспокійливим ефектом. Випитий увечері настій (три чайні ложечки меду на склянку теплої води) забезпечить спокійний і глибокий сон. Мед лікує багато недуг. Наприклад, при гастриті й деяких інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту лікарі рекомендують щодня вранці натщесерце з’їдати ложечку меду. Не можна класти мед у гарячий чай. Тим самим ви «вб’єте» всі його корисні властивості. Найдорожчий мед видобувають в печері долини Саікаір поблизу м. Артвин, на глибині 1800 метрів. Щоб купити 1 його кілограм, треба викласти з гаманця 6800 доларів США
Номер слайду 12
Які є види меду. Залежно від того, з яких рослин зібраний мед, розрізняють мед: липовий, соняшниковий, гречаний і так далі. Усі меди, які зібрані з квіток медоносних рослин, називають квітковими. Більшість квіткових медів — це суміш меду, зібраного з кількох видів рослин. Мед липовий. У чистому вигляді трапляється рідко. На колір він світло-жовтий (з зеленуватим відтінком) і запахом квіток липи. Цей сорт розцінюється на ринку дуже високо.. Мед акаційовий. Акаційовий мед дуже світлий, має ніжний смак та аромат. Дуже густий і довго не кристалізується. Соняшниковий мед. На колір яскраво-жовтий, густий, дуже солодкий. При осіданні утворює великі кристали. Довго зберігається і є добрим кормом для бджіл на зиму. Гречаний мед. У багатьох районах України гречаний мед є основною частиною взятку. Мед з гречки дуже запашний і має своєрідний гострий присмак, на колір темно-жовтий, з червонуватим відтінком. У порівнянні з іншими медами має більший процент води (іноді 30–33%). При кристалізації не твердіє.
Номер слайду 13
Як перевірити якість меду
Номер слайду 14
Значення бджіл велике і для природи, і для людей. З огляду на тенденцію до зниження їх кількості в світі, в багатьох країнах діють програми з підтримки бджільництва. Посильний внесок в це можуть вносити і прості люди, якщо будуть дбайливо ставитися до екології і не застосовувати на своїх садових ділянках обприскування в період цвітіння рослин.