Презентація. " Безпека харчування.Отруйні гриби і рослини. Надання першої допомоги у разі отруєння."

Про матеріал
8 клас Презентація до уроку на тему "Безпека харчування.Отруйні гриби і рослини. Надання першої допомоги у разі отруєння." Містить 13 слайдів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

8 клас Безпека харчування. Отруйні гриби і рослини. Надання першої допомоги у разі отруєння.

Номер слайду 2

Останніми роками особливої гостроти набула проблема отруєнь. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у європейських країнах з таким діагнозом потрапляє до лікарні одна людина з кожної тисячі. Отруєння – це реакція організму на отруйні речовини, які надійшли до організму. Ці речовини можуть мати різну природу: хімічні речовини, мікробні токсини, (отруйні рослини, ягоди, гриби Не злічити драматичних і трагічних випадків, які сталися з людьми лише тому, що люди скуштували невідомі їм ягоди, гриби, а то й просто клали до рота стеблинку незнайомої рослини.

Номер слайду 3

види харчових отруєнь Мікробного походження Неміккробного походження Невстановлені причини Токсиноінфекції Ботулізм

Номер слайду 4

Яке значення в житті людей мають гриби?У природі й у житті людини гриби мають велике значення. Про отруйні властивості деяких грибів людству відомо вже багато віків. Такі гриби ще у Стародавньому Римі, а потім у Середньовіччі ставали грізною зброєю у боротьбі за владу. Діяла ця зброя безвідмовно, отруєння було раптовим, а тогочасні медики не мали змоги чимось допомогти потерпілим. Так загинули римський імператор Клавдій – любитель грибних страв, Римський Папа - Климент VII, французький король Карл VI.

Номер слайду 5

Вирушаючи з кошиком до лісу, не забувайте, що в кожного їстівного гриба є отруйний двійник. Навіть у лисичок, які б здавалося, ні з чим не сплутаєш. У деякі сезони за посухи, частих вітрів, та інших перемін клімату змінює свій вигляд і бліда поганка. Одного такого “ перевертня ” на цілий кошик достатньо, щоб викликати тяжке отруєння, а токсичність поганки не знижується навіть після інтенсивного кип’ятіння. Усі, хто любить збирати гриби, повинні дотримуватися давнього правила: грибів, яких не знаєш, до кошика не класти.

Номер слайду 6

Основні правила збирання грибів Збирати у лісі та лісопосадках тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні. Ніколи не збирайте шампіньйони, які мають пластинки білого кольору. У справжніх грибів вони швидко рожевіють, а потім темніють. У смертельно отруйної блідої поганки, яка схожа на шампіньйон, пластинки завжди білого кольору. Ніколи не їжте грибів сирими, а також не збирайте перезрівші, ослизлі, зіпсовані гриби. Не вірте думці, що отруйні гриби викликають потемнення цибулини або срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це хибне уявлення. Не збирайте грибів, навіть їстівних, у міських парках, скверах, дворах, а також вздовж автомобільних доріг та залізниць, де вони накопичують отруйні речовини. В день збору, або не пізніше наступного ранку, гриби слід піддати кулінарній обробці. Не беріть невідомих та червивих грибів.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Типові симптоми  отруєння: Нудота. Коліки, спазми у животі. Діарея. Блювання. Підвищення слиновиділення. Підвищення температури тіла. Зневоднення. Падіння артеріального тиску.

Номер слайду 9

Надання першої допомоги при отруєнні грибами. Перші симптоми отруєння грибами проявляються не одразу, а через деякий час. При отруєнні починається нудота, блювання, болі в животі, розлади кишечника, які стають все відчутнішими. Що треба робити у таких випадках?Слід негайно викликати лікаря. Поки приїде медична допомога, потерпілому треба прочистити і промити шлунок: він має випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину перманганату калію; натиснути пальцями на корінь язика і викликати блювання; дати ковтнути активованого вугілля ( 4-5 пігулок) після того, як промивні води стануть чистими. Ні в якому разі не можна давати спиртні напої чи молоко: це прискорює всмоктування отрути в кров. Після надання першої домедичної допомоги необхідно дати потерпілому випити міцного чаю, кави або злегка підсоленої води для відновлення водно-сольового балансу; покласти йому на живіт і до ніг грілки. З’ясувати, хто вживав гриби разом з потерпілим, вжити профілактичних заходів. Залишки їжі та блювотини слід зберігати, щоб дати лікареві для аналіз

Номер слайду 10

Небезпечні отруйні рослини, їхнє насіння. Рослинні токсини можуть концентруватися як у всіх частинах рослин, так і в окремих органах. Наприклад, у насінні гіркого мигдалю, кісточках персика, абрикосу, сливи, вишні, у плодах черемхи, горобини, тощо. Важке отруєння настає після вживання 10-30 кісточок абрикосу.

Номер слайду 11

Надання першої допомоги при таких отруєннях Промити шлунок. Увести проносне. Прийняти абсорбенти ( активоване вугілля , можна таніни, перманганат калію, нейтралізуючі ( сода, кисле пиття ) та обволікаючі розчини ( крохмальний слиз, яєчний білок, молоко, черствий хліб)Покладіть постраждалого в ліжко. Викличте «швидку медичну допомогу».

Номер слайду 12

Висновок. Вживання неякісного, зіпсованого чи інфікованого продукту може мати наслідком харчове отруєння. Найчастіше причиною харчових отруєнь є бактерії або токсини. За перших ознак харчового отруєння треба звернутися до лікаря.

Номер слайду 13

Домашня робота1. Прочитати § 8.2. Виконати тест за посиланням (у Вайбері).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гуртовенко Олеся Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
11 листопада 2021
Переглядів
4915
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку