8 клас Безпека харчування. Отруйні гриби і рослини. Надання першої допомоги у разі отруєння.
Номер слайду 2
Останніми роками особливої гостроти набула проблема отруєнь. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у європейських країнах з таким діагнозом потрапляє до лікарні одна людина з кожної тисячі. Отруєння – це реакція організму на отруйні речовини, які надійшли до організму. Ці речовини можуть мати різну природу: хімічні речовини, мікробні токсини, (отруйні рослини, ягоди, гриби Не злічити драматичних і трагічних випадків, які сталися з людьми лише тому, що люди скуштували невідомі їм ягоди, гриби, а то й просто клали до рота стеблинку незнайомої рослини.
Номер слайду 3
види харчових отруєнь Мікробного походження Неміккробного походження Невстановлені причини Токсиноінфекції Ботулізм
Номер слайду 4
Яке значення в житті людей мають гриби?У природі й у житті людини гриби мають велике значення. Про отруйні властивості деяких грибів людству відомо вже багато віків. Такі гриби ще у Стародавньому Римі, а потім у Середньовіччі ставали грізною зброєю у боротьбі за владу. Діяла ця зброя безвідмовно, отруєння було раптовим, а тогочасні медики не мали змоги чимось допомогти потерпілим. Так загинули римський імператор Клавдій – любитель грибних страв, Римський Папа - Климент VII, французький король Карл VI.
Номер слайду 5
Вирушаючи з кошиком до лісу, не забувайте, що в кожного їстівного гриба є отруйний двійник. Навіть у лисичок, які б здавалося, ні з чим не сплутаєш. У деякі сезони за посухи, частих вітрів, та інших перемін клімату змінює свій вигляд і бліда поганка. Одного такого “ перевертня ” на цілий кошик достатньо, щоб викликати тяжке отруєння, а токсичність поганки не знижується навіть після інтенсивного кип’ятіння. Усі, хто любить збирати гриби, повинні дотримуватися давнього правила: грибів, яких не знаєш, до кошика не класти.
Номер слайду 6
Основні правила збирання грибів Збирати у лісі та лісопосадках тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні. Ніколи не збирайте шампіньйони, які мають пластинки білого кольору. У справжніх грибів вони швидко рожевіють, а потім темніють. У смертельно отруйної блідої поганки, яка схожа на шампіньйон, пластинки завжди білого кольору. Ніколи не їжте грибів сирими, а також не збирайте перезрівші, ослизлі, зіпсовані гриби. Не вірте думці, що отруйні гриби викликають потемнення цибулини або срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це хибне уявлення. Не збирайте грибів, навіть їстівних, у міських парках, скверах, дворах, а також вздовж автомобільних доріг та залізниць, де вони накопичують отруйні речовини. В день збору, або не пізніше наступного ранку, гриби слід піддати кулінарній обробці. Не беріть невідомих та червивих грибів.
Номер слайду 7
Номер слайду 8
Типові симптоми отруєння: Нудота. Коліки, спазми у животі. Діарея. Блювання. Підвищення слиновиділення. Підвищення температури тіла. Зневоднення. Падіння артеріального тиску.
Номер слайду 9
Надання першої допомоги при отруєнні грибами. Перші симптоми отруєння грибами проявляються не одразу, а через деякий час. При отруєнні починається нудота, блювання, болі в животі, розлади кишечника, які стають все відчутнішими. Що треба робити у таких випадках?Слід негайно викликати лікаря. Поки приїде медична допомога, потерпілому треба прочистити і промити шлунок: він має випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину перманганату калію; натиснути пальцями на корінь язика і викликати блювання; дати ковтнути активованого вугілля ( 4-5 пігулок) після того, як промивні води стануть чистими. Ні в якому разі не можна давати спиртні напої чи молоко: це прискорює всмоктування отрути в кров. Після надання першої домедичної допомоги необхідно дати потерпілому випити міцного чаю, кави або злегка підсоленої води для відновлення водно-сольового балансу; покласти йому на живіт і до ніг грілки. З’ясувати, хто вживав гриби разом з потерпілим, вжити профілактичних заходів. Залишки їжі та блювотини слід зберігати, щоб дати лікареві для аналіз
Номер слайду 10
Небезпечні отруйні рослини, їхнє насіння. Рослинні токсини можуть концентруватися як у всіх частинах рослин, так і в окремих органах. Наприклад, у насінні гіркого мигдалю, кісточках персика, абрикосу, сливи, вишні, у плодах черемхи, горобини, тощо. Важке отруєння настає після вживання 10-30 кісточок абрикосу.
Номер слайду 11
Надання першої допомоги при таких отруєннях Промити шлунок. Увести проносне. Прийняти абсорбенти ( активоване вугілля , можна таніни, перманганат калію, нейтралізуючі ( сода, кисле пиття ) та обволікаючі розчини ( крохмальний слиз, яєчний білок, молоко, черствий хліб)Покладіть постраждалого в ліжко. Викличте «швидку медичну допомогу».
Номер слайду 12
Висновок. Вживання неякісного, зіпсованого чи інфікованого продукту може мати наслідком харчове отруєння. Найчастіше причиною харчових отруєнь є бактерії або токсини. За перших ознак харчового отруєння треба звернутися до лікаря.
Номер слайду 13
Домашня робота1. Прочитати § 8.2. Виконати тест за посиланням (у Вайбері).