Теорія адекватного харчування. Адекватне харчування – це харчування, відповідне не тільки метаболічним потребам організму, а й особливостям переробки їжі в різних відділах травної системи. Особливе значення в цій теорії харчування відводиться ендоекології організму людини, тобто особливостям його мікрофлори.
Макробіотичне харчування засноване на наступних принципах: Вміст баластних речовин при кожному прийомі їжімає становити як мінімум 50%,Частка сирих овочів і фруктів під час одного прийому їжі - 30%,не вживати м'яса, молока і молочних продуктів,не вживати цукру,Використовувати тількиморську сіль,Забороняється розігрівати овочі, бобові, кашу і рибу.
Біо-, або еко їжа. Передбачає розвиток екологічного сільського господарства: відмова від мінеральних добрив, пестицидів та кормових добавок, а також, по можливості, від покупних кормів для тварин. При екологічному сільськомуг осподарстві поживні речовини, взяті з грунту, завдяки добре продуманій сівозміні, заповнюються утворенням компосту і гною задопомогою азотфіксуючих рослин.
10 найбільш поширених помилок у харчуванні1. Переїдання.2. Ненатуральна їжа, харчові добавки.3. Велика кількість смаженої, жирної і копченої їжі.4. Неправильний вибір продуктів.5. Нерегулярне харчування.6. Хаотичне поїдання їжі «на ходу».7. Їжа та напої, що містять прихований цукор та сіль.8. Порушення правил приготування, зберігання та вживання їжі.9. Мало овочів та фруктів,але багато борошняних виробів, тістечок, печива тощо.10. Недостатня кількість води