Презентація."Традиційні і сучасні системи харчування. Вибір харчових продуктів. Харчові добавки."

Про матеріал
Матеріал для уроку у вигляді Презентації "Традиційні і сучасні системи харчування. Вибір харчових продуктів. Харчові добавки." Містить 23 слайди.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Учень: називає наслідки незбалансованого харчування; наводить приклади своєї національної кухні;

Номер слайду 2

ПРИНЦИПИ ОЗДОРОВЧОГО ХАРЧУВАННЯ   • по-перше, енергетична цінність раціону харчування повинна відповідати енергетичним витратам організму;   • по-друге, хімічний склад їжі має відповідати фізіологічним потребам організму в поживних речовинах, необхідно вживати різноманітні харчові продукти. До складу повноцінного раціону повинні входити поживні речовини п’яти класів: вуглеводи, жири, білки, вітаміни, неорганічні речовини й мікроелементи;   • по-третє, необхідно дотримуватися оптимального режиму  харчування.

Номер слайду 3

ВІД ЧОГО ЗАЛЕЖИТЬ СИСТЕМА ХАРЧУВАННЯ? ПРОДУКТИ; ВІК; СПОСІБ ЖИТТЯ; ТРАДИЦІЇ.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

ЩО ІЗ ЗАПРОПОНОВАНОГО МОЖЕ ПОЗИТИВНО, А ЩО НЕГАТИВНО ВПЛИВАТИ НА ФОРМУВАННЯ ХАРЧОВИХ ЗВИЧОК У ДИТИНИ? ЧОМУ?

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Болгарська  Страви з баранини, козячого молока, солодкого перцю, томатів (йогурт, фарширований перець, лечо) Японська    Багата на білки (соєві продукти, риба, морепродукти), рис. Кавказька  Страви з баранини, зелені, грецьких горіхів, квашених овочів, сушених і свіжих фруктів (шашлик, чебуреки, лаваш, хачапурі). Кримсько-татарська Страви з рису, баранини, птиці, овочів, фруктів (плов, манти), кумис. Українська Страви зі свинини, телятини, птиці, багата овочами, молочними продуктами (борщ, капусняк, вареники, голубці, узвар), передбачено пости (коли не вживають продуктів тваринного походження). Російська    Страви з борошна, телятини, птиці (млинці, пельмені), перші страви влітку – зі свіжою зеленню (окрошка), грибів, овочів, узимку – молочні продукти, у піст – сушені й солені гриби, квашена капуста, картопля, хліб. Італійська    Багата на фрукти, овочі, рибу, оливки, вироби з борошна (піца, паста), молочні продукти (моцарела), оливкову олію.

Номер слайду 11

НА ЩО ЗВЕРТАЄМО УВАГУ ПІД ЧАС ВИБОРУ ПРОДУКТІВ?

Номер слайду 12

У холодильнику продукти можна зберігати певний час: масло вершкове —14 діб у закритому посуді або фользі, молоко кип’ячене пастеризоване — 12–36 годин  (прикрите, попередньо охолоджене),  кефір — 36 годин,  сметану — 72 години,  вершки — 12 годин,  сир — 36 годин,  яйця — 14–21 добу,  ковбасу копчену — 2–6 діб, сосиски, сардельки вищого сорту — 2 доби,  ковбасу варену — 1 добу, свіжі овочі 1–7 діб.

Номер слайду 13

«ЇСТИ Й ПИТИ ПОТРІБНО СТІЛЬКИ, ЩОБ НАШІ СИЛИ ЗАВДЯКИ ЦЬОМУ ВІДНОВЛЮВАЛИСЯ, А НЕ ПРИГНІЧУВАЛИСЯ (ЦИЦЕРОН)? • Продукти харчування мають бути свіжими, їжа — якісно приготованою. • У продуктах харчування не повинно бути шкідливих речовин. • Краще втриматися від частого вживання напівфабрикатів: продукти харчування мають бути натуральними. • Потрібно намагатися вживати більше свіжих овочів і фруктів, пити свіжі соки, молоко. • Не можна часто вживати смажену, печену, гостру, жирну, солону їжу. • До їжі треба додавати якомога менше соусів, кетчупів, гострих приправ, штучних харчових ароматичних добавок, барвників. • Не варто переїдати солодощів. Як ви розумієте народну мудрість: -Яка їжа — таке й здоров’я»?

Номер слайду 14

ХВОРОБИ, ЯКІ ВИНИКАЮТЬ ПРИ НЕПРАВИЛЬНОМУ ХАРЧУВАННІ

Номер слайду 15

Харчові добавки – це природні сполуки та хімічні речовини, які ми не вживаємо у їжу самостійно, але в обмежених кількостях з різними продуктами вони потрапляють до нашого організму чи не щодня.

Номер слайду 16

«Харчові добавки» Оригінальні назви добавок досить довгі та складні. Тому для простоти використання та їх безперешкодної ідентифікації у всьому світі запровадили індекс «Е» від слова «Європа». Його також асоціюють зі словами «essbar/еdible», що в перекладі українською відповідно з німецької та англійської мов мають означати «їстівний». Для класифікації харчових добавок у країнах Євросоюзу розроблено систему нумерації. Кожна добавка має унікальний номер. Число харчових добавок, що застосовуються у виробництві харчових продуктів у різних країнах, досягає сьогодні 500, не враховуючи комбінованих добавок, ароматизаторів. У Європейському співтоваристві класифіковано 296 харчових добавок.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Харчові добавки, дозволені для використання в Україні (перелік затверджено Постановою Кабінету Міністрів України) Е152 вугілля Е160а каротини Е160з екстракт паприки Е162 червоний буряковий бетанін Е164 шафран Е260 оцтова (етанова) кислота Е296 яблучна кислота Е406 агар Е420 сорбіт і сорбітовий сироп Е440 пектини, желатин Е422 гліцерол Е460 целюлоза Е637 ефірні масла спиртові, водно-спиртові, аромат копчення, ванілін Е901 віск бджолиний (білий і жовтий) Е902 віск свічковий Е905c парафін Е908 віск рисових висівок Е1510 спирт етиловий Е1420 крохмаль ацетиленовий

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Домашня робота Виконати тест, посилання у Вайбері.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Джур Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чемерейко Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Калітіна Світлана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
9 листопада 2021
Переглядів
9177
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку