Презентація "Безпека життєдіяльності. Ризики і небезпеки"

Про матеріал
Сформувати в учнів поняття про здоров'я та основні складові здоров'я, розглянути поняття «ризик» та схарактеризувати виправдані та невиправдані ризики, розвивати вміння оцінювати ризики, що виникають у повсякденному житті, формувати навички, що сприяють збереженню здоров'я, виховувати дбайливе ставлення як до власного здоров'я, так і до навколишнього світу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ. РИЗИКИ І НЕБЕЗПЕКИ

Номер слайду 2

Навколишнє середовище — середовище твого життя. Природне середовище Техногенне середовище Соціальне середовище

Номер слайду 3

Безпека життєдіяльності — це створення умов безпечного існування і діяльності людини у взаємозв’язку з навколишнім середовищем.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Небезпека – щось або хтось може зашкодити

Номер слайду 6

Види небезпек

Номер слайду 7

Природні небезпеки

Номер слайду 8

Техногенні небезпеки

Номер слайду 9

Соціальні небезпеки

Номер слайду 10

Щоб уникнути небезпеки:

Номер слайду 11

Служби захисту населення

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Ризик — можлива небезпека.

Номер слайду 14

Ризики бувають виправданими і невиправданими

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Екстремальні і надзвичайні ситуації загрожують здоров’ю і життю людей. В екстремальній ситуації небезпека загрожує окремій людині або групі людей.

Номер слайду 17

Схема дій в екстремальній ситуації

Номер слайду 18

У закладах освіти мають бути створені відповідні умови та проведені попередні заходи з підготовки всіх учасників освітнього процесу, а саме. Ознайомлення з місцем розташування укриттів фонду захисних споруд цивільного захисту, правилами поведінки під час переміщення до укриття та перебування в ньому. Пояснення дій, що передбачені Планом реагування на надзвичайні ситуації або Інструкції закладу. Обговорення необхідних речей, які учасники освітнього процесу повинні взяти із собою в укриття. Розподіл учасників освітнього процесу в укриттях із урахуванням місткості та розташування. Встановлення покажчиків напрямку руху до укриттів для швидкого та безпечного переміщення.

Номер слайду 19

У випадку сигналу небезпеки: Відповідальна особа вмикає наявну систему оповіщення закладу. Вчитель сповіщає учнів про загрозу, а батьків – про переміщення дітей до укриття. Необхідно організувати пересування двома колонами в приміщенні класу та швидко залишити кабінет. Для супроводу початкових класів можуть бути залученні помічники. Для швидкого надання медичної допомоги має бути залучений медичний працівник. Відповідальні особи після оголошення сигналу оповіщення мусять перевірити всі приміщення закладу на відсутність у них учасників освітнього процесу та працівників закладу, по завершенню перевірки прямувати до найближчого укриття. Учні, які знаходяться на подвір'ї закладу, під час сигналу оповіщення повинні самостійно рухатися до найближчого укриття фонду захисних споруд. У середині захисної споруди відповідальні особи повинні допомогти учасникам освітнього процесу швидко та спокійно зайняти місця. Під час перебування в захисній споруді вчителі та вiдповiдальнi особи здійснюють необхідну підтримку, заходи для комфортного та спокійного перебування в укритті. Після завершення небезпеки та оголошення про відбій тривоги, вчителі та відповідальні особи слідкують за тим, щоб вихід усіх учасників освітнього процесу з укриттів здійснювався колонами або групами. Під час переміщення до укриттів необхідно врахувати наявність інклюзивних груп і класів. У випадку присутності дітей з ООП – попередньо проводити з ними навчання та бесіди, передбачити швидке та спокійне переміщення до укриття, спеціальне місце та заходи, що будуть здійснюватися в укриттях для максимального залучення до них дітей з ООП.

Номер слайду 20

Мінна небезпека. Спеціально встановлений вибуховий пристрій (міна-пастка) замаскований в жерстяну пляшку з-під напою та у флягу для води Зона можливого ураження в радіусі 100 м 4 КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ: • підходити, торкатися предмета та пересувати його; • знаходячись поблизу нього, палити, користуватися засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух); • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або намагатися чимось його накривати; • здійснювати на нього будь-які самостійні дії: звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, вибухові речовини, отруйні та чутливі до механічних впливів і нагрівання. • не допускайте до небезпечної зони інших людей та, знаходячись якнайдалі від місця виявлення або за будь-яким захисним укриттям, обов’язково дочекайтеся представників правоохоронних органів або ДСНС України; • у разі загрози виникнення вибуху негайно лягайте на землю у найближче заглиблене місце (канави, ями, ритвини тощо), ногами до епіцентру вибуху, обличчям вниз та прикрийте голову якимись речами або руками, при цьому долонями щільно закриваючи вуха та відкривши рот для урівноваження тиску. Звуковий (акустичний удар) може призвести до розривів судин та барабанних перетинок.

Номер слайду 21

ДІЇ У РАЗІ ВИЯВЛЕННЯ ПІДОЗРІЛОГО ПРЕДМЕТА• негайно припинити всі роботи в місці (районі) виявлення предмета (заглушити двигуни, зупинити техніку); • по можливості ПОПЕРЕДИТИ про знахідку інших осіб, які знаходяться поруч; • швидко ВІДВЕСТИ на максимальну безпечну відстань (не менше 100 метрів) усіх людей, які знаходяться поблизу, при цьому рухатись назад необхідно по своїх слідах; • у разі залишення підозрілого предмета невідомою особою, свідком чого ви стали, необхідно ЗАПАМ’ЯТАТИ її зовнішність, одяг, автотранспорт та його номерні знаки; • ПОЗНАЧИТИ місцезнаходження предмета, по можливості огородити його (для огорожі можна використовувати різні підручні матеріали: дошки, жердини, гілки, мотузки, шматки яскравої матерії тощо); • по можливості у разі наявності фотозасобів здійснити фотофіксацію предмета та місце його розташування; • зберігайте спокій та НЕ ПАНІКУЙТЕ, при цьому надавайте допомогу літнім, важкохворим людям і дітям; • негайно ПОВІДОМТЕ оперативні служби, надавши інформацію про характерні ознаки предмета (місце його розташування, дату і час виявлення та особу, яка його виявила), за телефонами: 102 – У РАЗІ ВИЯВЛЕННЯ ПІДОЗРІЛОГО ОБ’ЄКТА; 101 – У РАЗІ ВИЯВЛЕННЯ БОЄПРИПАСІВ;

Номер слайду 22

Домашнє насильство. Телефон 102

Номер слайду 23

Запобігання торгівлі людьми в умовах воєнної агресіїОсобливо актуальною буде профілактична робота щодо протидії торгівлі людьми. Адже в умовах воєнного стану спостерігається розширення групи ризику людей, які можуть потрапити у торгівлю людьми, до неї додалися внутрішньо переміщені особи, біженці, діти без супроводу, багатодітні та малозабезпечені сім’ї, одинокі матері, люди з особливими потребами, самотні люди похилого віку. А особливо прикро, що до групи ризику потрапили неповнолітні діти, адже в умовах військової агресії діти могли без батьків перемішуватися в Україні і перетинати кордон. З метою підвищення обізнаності населення про злочин торгівлі людьми в умовах воєнного стану Координатор проєктів ОБСЄ спільно з партнерами розробили чат-бот "Залишайся в безпеці"

Номер слайду 24

Домашнє завдання. Опрацювати § 1 Завдання моделюй, стор.10

pptx
Додано
17 вересня 2022
Переглядів
8415
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку