Презентація "Бібліотечний променад"

Про матеріал
Презентація знайомить школярів з історією виникнення бібліотек. Прищеплює любов до книги та виховує у здобувачів освіти повагу до духовних надбань людства. Із матеріалу презентації можна дізнатися про перші бібліотеки , їх місце знаходження і унікальність , Презентацією доцільно використовувати на уроках зарубіжноі літератури , історіі , у позакласній роботі та на виховних заходах, присвячених значенню книги.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

бібліотека “ дім життя “ “ притулок мудрості”“ аптека для душі “

Номер слайду 2

“ Бібліотек@ - територія єдності ” Слово ″ бібліотека ″ грецького походження, складається з двох слів: ″ бібліо ″ - книга, ″ тека ″ - зберігати. Отже, бібліотека – це заклад, де зберігаються книжки.

Номер слайду 3

КНИГИ В ІСТОРІЇВід каменю до електронних бібліотек. Перші бібліотеки були складами в буквальному значенні цього слова. Найдревнішу, вік якої 5000 років, археологи знайшли на території колишньої Месопотамії (сучасний Ірак). Вона являла собою склад з 30000 глиняних табличок, що містили в основному укази і закони. Шумерійці вже за 4000 років до нашої ери вміли писати. Вони користувалися піктографією - малюнковим письмом. Поступово малюнки спрощувалися й ставали значками, слова позначувались, - ідеограмами. В країні де жили шумерійці було мало дерев, тому вони винайшли глиняні книги. На глині видавлювались значки гострими трьохгранними паличками. Рисочка на початку натиску виходила товстішою, а в кінці - тонкішою і, таким чином, була схожа на клин. Тому писемність шумерійців одержала назву клинопису. Таблички витримали випробування часом і зарекомендували себе як найміцніший матеріал. Шуме́ри (шум. sag-gig-ga — чорноголові) — стародавній народ, що населяв південь нижнього Межиріччя, або ж власне країну Шумер у IV—III тисячоліттях до нашої ери

Номер слайду 4

Бібліотека Ашшурбаніпала. Найдавніша з відомих бібліотек. Заснована 668-627 роках до н. е. Розташовувалася у місті Ніневія. У фондах бібліотеки було від 5 000 до 25 000 глиняних табличок з клинописними текстами. Свого часу це була найбільша бібліотека Давнього Сходу. Заснування бібліотеки відбулося за наказом ассирійського правителя Ашшурбаніпала, що вирізнявся великою зацікавленістю до текстів та знання загалом. Ашшурбаніпал відряджав численних писців у різні регіони своєї держави, аби ті виготовлювали копії всіх текстів, на які вони натраплять. Окрім того Ашшурбаніпал замовляв з усіх великих храмових архівів копії текстів, які потім пересилалися йому в Ніневію. Часом, під час військових походів, Ашшурбаніпалу вдавалося захопити цілі клинописні бібліотеки, які він також доправляв у свій палац. Левову часту фондів становили тексти замовлянь, пророцтв, магічних та релігійних ритуалів, міфологічних оповідей. Бібліотека мала велике зібрання медичної літератури, більшість книжок якого пропонували магічні або чарівницькі методи лікування.

Номер слайду 5

«Божий дім книги» - храмові бібліотеки З другої половини XIV століття до н.е. в Давньому Єгипті при храмах існували бібліотеки, що обслуговували жерців. Однією з найбільш відомих храмових бібліотек була бібліотека при храмі Рамес-сеум, заснованому близько 1300 року до н.е. фараоном Рамзесом II (бл. 1290 - 1224 роки до н.е.). При вході в бібліотеку Рамессеума був напис - «Аптека для душі». Крім храмових бібліотек у той час були громадські та особисті бібліотеки, оскільки майже всі державні та місцеві управління, колегії жерців, зборів громадян і заможні люди вважали престижним мати гарну бібліотеку. Бібліотеки влаштовувалися також при громадських лазнях, де багаті рабовласники проводили час за читанням книг. Спеціально навчені раби-читці, по-латині їх називали "лектори", а по-грецьки "диякони", читали вголос всім бажаючим. Бібліотеки Давнього світу були одночасно і бібліотеками, і архівами, тому що документи, які зберігалися в них були представлені в єдиному екземплярі.

Номер слайду 6

Бібліотеки античностіУ період античності в Древній Греції з'являється слово «бібліотека» Винекнення першї великої бібліотеки в Стародавній Греції відносять до IV століття до н.е. і пов'язують з ім'ям Арістотеля (384 - 323 роки до н.е.). Йому належала унікальна бібліотека, яка налічувала близько 40 тисяч книг. Бібліотеки античності стають у відомому сенсі загальнодоступними, але тільки для певних верств суспільства. Вони починають також виконувати роль скрипторій. Скрипто́рій (лат. писальний, або писальне місце) — майстерня рукописних книжок у західноєвропейських монастирях VI — XII століть. Скрипторії — окреме приміщення чи кімната, ймовірно існували лише певний проміжок часу, коли якась установа чи особа потребувала нагромадження значної кількості книжок для заснування бібліотеки; тож коли бібліотека була зібрана, уже не було потреби в такому приміщенні. На початку XIII століття утворились світські майстерні рукописів, фахові писарі й переписувачі могли мати окремі приміщення для переписування

Номер слайду 7

Олександрійська бібліотека царя Птолемея Заснована на початку III століття до н.е. царем Єгипту Птолемеєм I Сотером (323 - 283 роки до н.е.), що містила, до I століття н.е. більше 700 тисяч одиниць зібрань. Олександрійська бібліотека була найбагатшою і найбільш повною бібліотекою того часу. Головним завданням бібліотеки був збір всієї грецької літератури та перекладів творів інших народів на грецьку мову, причому найрізноманітніших - від творів грецьких трагіків до кухарських книг. Очолювали Олександрійську бібліотеку найбільші вчені: Ерастосфен, Зенодот, Аристарх Самоський, Каллімах та інші. В Олександрійській бібліотеці вперше була реалізована система каталогізації та розстановки книг, створена видатним грецьким вченим і поетом Каллімахом (бл. 310 - 240 роки до н.е.). При бібліотеці працював штат копіїстів, що займалися тиражуванням книг. У 47 році до н.е. велика частина фондів бібліотеки за розпорядженням Юлія Цезаря була підготовлена для відправки в Рим. Коли ці книги спробували вивезти, виникла пожежа, і велика їх частина загинула у вогні. Частина, що залишилася в бібліотеці, вона була знищена за наказом християнського патріарха Феофіла.

Номер слайду 8

Бібліотеки Стародавнього Риму. Бібліотеки для громадського користування виникли саме в Римі. В цих бібліотеках були передбачені досить ізольовані місця для роботи, оскільки в ті часи люди читали виключно вголос. До середини I століття до н.е. в Римі були зібрані великі бібліотеки, що належали приватним особам. Гай Юлій Цезар, який побував в Олександрії, в кінці свого життя виношував план створення у Римі публічної бібліотеки, але його вбивство завадило йому здійснитися. Гай Юлій Цезар. Перша громадська бібліотека в Римі була відкрита в 39 році до н.е. Вона розмістилася у вестибюлі храму Свободи в Атріумі і була створена на кошти, отримані від військових найліпшої. У бібліотеці проходили публічні читання нових творів. Будівля бібліотеки було прикрашено статуями великих письменників минулого. Давні римляни першими здогадалися будувати публічні бібліотеки. Юлій Цезар створив систему публічних бібліотек. До четвертого століття в Римі існувало 28 публічних бібліотек.

Номер слайду 9

Що ми не знали про бібліотекив. Вчаси Шумерської держави книги-таблички зберігали у спеціальних глиняних глечиках, на які вішали свого роду маленькі етикетки з вказівкою тематики текстів. Люди вірили, що той, хто візьме табличку без дозволу, буде покараний богами, а усі його нащадки стануть вигнанцями. В Арабському халіфаті бібліотеки мали назву «Будинки мудрості» і були майже священними спорудами. Перш ніж увійти до бібліотеки, читачі вмивалися біля джерела, що знаходилось при вході. Читали вони сидячи на бібліотечній підлозі, яку застеляли килимами. У 43 р. до н.е. величезна бібліотека стала весільним подарунком. Римський полководець Марк Антоній подарував Пергамську бібліотеку, що налічувала майже 200 тисяч книг, єгипетській цариці Клеопатрі. Йо́ганн Во́льфганг фон Гете - німецький поет, драматург, прозаїк, науковець, державний діяч, театральний режисер і критик. Книги, повернені в неналежному стані, не приймати . Й. Гете

Номер слайду 10

Скільки в світі бібліотек В світі понад 569.6 тисяч бібліотек. У бібліотеках світу зберігається понад 20 млрд. книг, 1.5 млрд. мікрофільмів і більше 10 млрд. одиниць періодики (газети, журнали та ін.). Найбільш “бібліотечні” континенти - Європа (більше 440 тис. бібліотек, їх філій і відділень) і Північна Америка (більше 125 тис. Найменше бібліотек в Африці - всього 1.2 тис.

Номер слайду 11

3 найбільші бібліотеки світу. Бібліотека Конгресу США(155 млн. примірників Британська бібліотека в Лондоні, ( 150 млн. примірників)

Номер слайду 12

Найбільша бібліотека світу. Бібліотека Конгресу США у Вашингтоні Бібліотечний фонд перевищує 155 мільйонів примірників книг 470 мовами. Крім того, тут зберігаються рукописи, аудіозаписи та фільми. В бібліотеці працюють 18 читальних залів, вони здатні прийняти майже 1 500 людей в день. Щорічно бібліотеку відвідують приблизеньно 1,7 мільйона читачів, а працює тут 3 600 співробітників. Заснували бібліотеку 24 квітня 1800 року, коли столицею США став Вашингтон. На створення першого фонду виділили немаленьку суму: 5 тисяч доларів. На них закупили більше 700 книг, які призначалися членам конгресу. Вони й дали назву бібліотеці. Під час Англо-американської війни бібліотека була знищена, вщент спалений практично весь фонд і і найцінніші книги. Після закінчення війни колишній президент Томас Джефферсон продав свою колекцію за 24 тисячі доларів. В ній було понад 6 тисяч унікальних книг, які він збирав півстоліття. Так почалося відродження бібліотеки. В 1851 році в бібліотеці сталася ще одна сильна пожежа, тому її знову довелося відновлювати. У ХХ столітті бібліотека Конгресу була доповнена двома будівлями-філіями, одна з яких носить ім'я її засновника і другого президента Джона Адамса, а другий ― четвертого президента США Джеймса Медісона. Будівлі з'єднані між собою переходами. Унікальна колекції бібліотеки нараховує 5,5 тисяч старовинних книг ― інкунабул, які були видані в перші століття після винаходу друкарства.

Номер слайду 13

Найменша бібліотека світу місто Уэстбери-Саб-Мэндип (Великобританія) Мешканці маленького англійського містечка Уестбері-саб-Мендіп, за символічну плату 1 фунт, викупили одну будку і зробили з неї найменшу бібліотеку в світі на свіжому повітрі, що працює 24 години на добу, 365 днів на рік. І навіть вночі всередині неї горить освітлення, для любителів почитати у нічний час«. Місцеві жителі встановили всередині полиці, на яких розставили книги, диски і DVD. У каталозі бібліотеки понад 100 найменувань: від кулінарних книг і періодичних видань до класики і бестселерів. Тут немає бібліотекаря, все розраховане на свідомість читачів. Люди приносять з дому книги, а взявши почитати щось - обов'язково повертають на місце. Незважаючи на те, що в місті проживають усього близько 800 людей, бібліотека дуже популярна, й іноді для того, щоб взяти книгу, треба відстояти чергу.

Номер слайду 14

Квест “ Лабіринтами бібліотеки ” Квест (від англ. quest — пошук, пошуки пригод) — інтелектуальне змагання, основою якого є послідовне виконання заздалегідь підготовлених завдань командами або окремими гравцями1 .“ Великі перегони”. Як називається у бібіліотеці місце, де можна читати книги, енциклопедії, словники, які не видають додому, газети та журнали. Як називається у бібіліотеці місце, де видають книжки додому. Як називається робоче місце бібліотекаря. Як називаються картки, у які заносяться відомості про читача та записуються книжки, які читач може взяти додому на певний термін для читання. Це слово грецького походження, означає перелік – книг, рукописів, музейних експонатів.

Номер слайду 15

2. “ Круті віражі ” Що знаходиться в чорній скринці?У чорній скринці один із найвживаніших предметів побуту, на який ми рідко коли звертаємо свою увагу. Ми сприймаємо його як щось звичайне, адже використовуємо його кожен день. Він присутній скрізь і в усьому. Його є більше 400 видів. Він був винайдений в 105 році н.е. китайцем, якого звали Цай Лунь. Його виробництво – дуже складний процес. Енергетична цінність цього предмета така сама, як і у картоплі . Адже він вміщує 85% целюлози – складного вуглевода, а також в ньому вміщується глюкоза. Він не товщий за бритвене лезо – всього 100 мікроміліметрів, тому порізатися ним. дуже просто. На цій картинці зашифроване слово, а саме :1. Слово латинського походження.2. Те, що воно означає, дуже люблять учні й студенти. Період з 22 липня до 23 серпня у стародавніх римлян називався …. , тобто часом, коли сонце перебуває у сузір’ї Пса («собака» по-латині canis, зірка Сіріус із сузір’я Пса називалася Canicula). Цей період відзначався настанням великої спеки, і з цієї причини робилася перерва в засіданнях римського сенату. Згодом цим словом почали називати перерви в роботі навчальних закладів. Лови підказку

Номер слайду 16

Котилася торба… В цій торбі захований предмет, назва якого походить із перської мови і означає «скарб». Проте в італійській мові це слово, яке називає цей предмет - означає дрібну монету ( тому, що за користування цим предметом брали платню – дрібну монету). Історію виникнення цього предмета пов’я зують із зменшеною формою італійського слова, що означає назву птаха (як символа поширення новин). Той, хто купував цей предмет міг дізнатися про все.1563 року у Венеції вона з»явилася вперше , за право прочитати її ( вона була написана від руки) брали платню – дрібну монету. Згодом цим словом почали називати і семе періодичне видання.Історію виникнення цієї назви пояснюють і по-іншому. Вона походить від зменшеної форми італійського слова gaza, що означає «сорока». Перші _________взяли собі за емблему сороку – символ поширення новин. При чому тут сорка ?ТО́РБА - вид дорожнього мішка, що його носять звичайно за плечима

Номер слайду 17

Далі буде…. Вас чекає, любі, ще багато цікавого …

pptx
Додано
19 червня 2022
Переглядів
1977
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку