Презентація "Пекінська опера"

Про матеріал
Презентація допоможе вчитилю розкрити тему "Пекінська опера", познайомити учнів з прикладами і символами...
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЕКИНСЬКА ОПЕРА

Номер слайду 2

Культура далекосхідних країн – це співіснування традиційного мистецтва і його нових форм, поєднання національних та інтернаціональних музичних традицій. Усе це можна знайти в постановках традиційних театрів: Но, Кабукі – Японія, Пекинська опера - Китай

Номер слайду 3

Гранд-театр Чанъань (проспект Вічного миру. Пекин)

Номер слайду 4

КИТАЙСЬКА ОПЕРА Виникла на базі давнього китайського народного музичного театру. Мало схожа на європейську. Поєднує у собі елементи музики, співу, діалогу, танцю, акробатики і вправ військового мистецтва з майстерно написаним текстом і технікою втілення. Дія в китайській опері не обмежена ні в часі, ні в просторі. Реалії іноді представлені символічно. Обстановка, в якій проходить спектакль, зображується виключно рухами актора (ефект сильніший)

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

ПЕКИНСЬКА ОПЕРА Найвиразніша форма китайського мистецтва – початок 18ст. Складається з музики, танцю, театральної уяви, акробатики, бойових мистецтв. Музичний супровід – оркестр – чіткий ритм. Вокал – мовлення та спів. Речитатив виголошується серйозними персонажами, звичайне мовлення – молодими героїнями та комічними персонажами. Репертуар – більше 1000 сюжетів:повчальні, філософські, військові, історичні, комічні змісти.

Номер слайду 8

Символіка рухів Виконавці кружляють по колу з батогом в руках – їдуть верхи на конях, Переміщення в екіпажі позначається прапорцями із зображенням коліс, які тримають по боках сцени спеціальні актори. Хід по колу – довга подорож Вхід чи вихід з дому, підйом східцями, переправа через річку.

Номер слайду 9

АМПЛУА (РОЛІ) Ролі диференціюються за віком та індивідуальністю героїв. Комічні герої – з великою білою плямою на обличчі, Загрозливі персонажі – розмальовані обличчя. Кожне амплуа – свій стиль – 4 стилі: хуалянь– чоловічі персонажі з розфарбованим обличчям(цзин - первертні) – лиходії, зрадники… шен – чоловічі; данину – жіночі персонажі; чоу – комічні персонажі. Субамплуа: шен у капелюсі – чиновники у імператорському палаці, шен з віялом – інтелігент з віялом, шен з фазановим пір'ям в головному уборі – видатний талант.

Номер слайду 10

Данину

Номер слайду 11

Данину (дань)

Номер слайду 12

шен

Номер слайду 13

Хуалянь

Номер слайду 14

Хуалянь(цзин)

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Китайський костюм Формою, конструкцією, орнаментом, кольором висловлює давню космологічну символіку природного чергування Світла і Темряви, злиття Неба і Землі в акті створення світу. “Манпао” – парадне брання персонажів з панівного класу - шиється з атласної тканини з вишивкою ручної роботи – виріз горловини круглий, поли і рукави довгі. Орнамент – з драконів і тигрів, понизу – пейзаж моря та скель. Кольори: імператор – одяг жовтого кольору, принци – абрикосово-жовтого, старі сановники – яскраво-коричневого або білого, князі – червоного. Чесні і справедливі персонажі – червоний і зелений колір, грубі і підступні – чорний колір.

Номер слайду 18

МАНПАО

Номер слайду 19

Маски

Номер слайду 20

МАСКИ

Номер слайду 21

Гранд-театр Чаньань

Номер слайду 22

ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА Створити амплуа хуалянь (розфарбувати шаблон маски)

Номер слайду 23

ВИСНОВОК Існує безліч культурних світів, кожен з яких має свої ідеали,власну систему цінностей, моральних і духовних Глобалізація сучасного суспільства, різного роду міграційні процеси, розширення взаємодії культур і народів – усе це призводить до того, що сучасна людина повинна навчатися сприймати і оцінювати навколишній світ не тільки з точки зору власної культури.

ppt
Додано
20 липня 2022
Переглядів
3193
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку