Презентація "Бібліотечний урок Книга і комп'ютер: сучасне і майбутнє"

Про матеріал
Мета уроку : допомогти зрозуміти дітям, що сучасні джерела інформації не витісняють книгу, а їх треба поєднувати у використанні; роз’яснити, що оволодіння ними основами інформаційної культури підготує їх до будь-якого виду пізнавальної діяльності забезпечить здатність жити в інформаційному суспільстві.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бібліотечний урок Книга і комп’ютер : сучасне і майбутнєБібліотекар Руссу Євдокія Григорівна

Номер слайду 2

Мета уроку:*допомогти зрозуміти дітям, що сучасні джерела інформації не витісняють книгу, а їх треба поєднувати у використанні; *роз’яснити, що оволодіння ними основами інформаційної культури підготує їх до будь-якого виду пізнавальної діяльності забезпечить здатність жити в інформаційному суспільстві.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Джерела інформації книгиинтернеттелевізорспілкування. Періодичні виданнярадіо

Номер слайду 5

ХХІ століття Книга і комп’ютер - найавторитетніші джерела інформації.

Номер слайду 6

Перша книга з'явилася у 4-3 тис. до н.е. В книгах відображені історія людства, його досвід, думки, почуття тощо.

Номер слайду 7

Народна мудрість каже : "Книга вчить, як на світі жити", "Книга - джерело життя", "З книгою жити - з добром дружити". Видатні люди про книгу "Люди перестають мислити, коли перестають читати" (Д. Дідро)"Книжки - кораблі думки, що мандрують хвилями часу " (Френсіс Бекон) "Без пристрасті до книжки людині недоступні культура сучасного світу, інтелектуальне і емоційне вдосконалення" (В. Сухомлинський).

Номер слайду 8

АБАК (від грец. άβαξ, άβάκιον – дошка) Дошка, поділена на смуги, де пересувалися камінці з метою арифметичних розрахунків. Щось на зразок рахівниці).

Номер слайду 9

Де застосовуються комп’ютери? в установах; в школах; в банках; в лікарнях; в бібліотеках; у побуті.

Номер слайду 10

У Франції створено книгу, зовні схожу на традиційну. Під обгорткою розміщений екран розміром 21x16 см. Електронну книгу можна покласти до сумки чи рюкзака. Вона працює на батарейках протягом 5 год. Це одночасно і книга, і бібліотека, і віртуальний книжковий магазин. Її пам’ять зберігає одночасно біля 30 книг по 500 сторінок кожна. Маючи мобільний телефон чи телефонну розетку, ви підключаєтеся до Інтернету, можете гуляти по віртуальному магазину, вибирати і замовляти книги. Досить провести по екрану пальцем, щоб підібрати книгу чи газету, збільшити розмір букв, знайти значення незрозумілого слова у словнику.

Номер слайду 11

Останнє досягнення комп’ютерних технологій - "жива" книга (Living Book). За допомогою комп’ютера можна не лише читати текст і переглядати картинки, а й чути голоси персонажів, "оживляти" ілюстрації, грати у цікаві ігри. Навіть є такі електронні книжки-ігри, які дають можливість не тільки познайомитися з авторським варіантом твору, а й самому впливати на хід сюжету.

Номер слайду 12

Книга чи ком’пютер

Номер слайду 13

Диспут Як ви гадаєте : у майбутньому друкована книга залишиться чи її замінить комп’ютер?Книга чи комп’ютер? Ви надаєте перевагу ...  Чи можна бути освіченою людиною, якщо не знаєш комп’ютера ? Чи можна бути сучасною людиною, якщо не читаєш книг?  З якого джерела (книги чи комп’ютера) ви одержуєте основну інформацію і знання?

Номер слайду 14

Бібліотека або книгозбі́рня (грец. βιβλιον — книжка і θηκη — сховище, скриня) - колекція книг або приміщення, де зберігаються книги.

Номер слайду 15

Сучасна бібліотека

Номер слайду 16

Щоб комп`ютер не став ворогом, його потрібно «приручити». Наші пропозиції:- не працювати за комп’ютером довше 2 годин в день;- хочеш вберегти очі, виконуй такі вправи:1. Кругові рухи очей(до 10 вліво і вправо).2. Поморгати протягом 1 хв., темп швидкий.3. Протягом 1 хв. подивитись на зелений колір. А також більше приділяйте уваги живому спілкуванню з батьками, друзями.І тоді ніяка «комп’ютероманія» нам не загрожує!

Номер слайду 17

Цікаве про книжку

Номер слайду 18

Найбільша у світі книга 2012 р. за версією книги рекордів Гіннесса - це величезна книга саудівського виробництва під назвою "Це Мухаммад«. Вона присвячена життєпису пророка Мухаммада. Книжка має 5 метрів у висоту і 4 метри у довжину, вага – 1500 кг. У ОАE видали книгу про Святу Землю . Видання вагою 1500 кг має розміри 5 м на 8,6 м. На урочистому показі були присутні представники книги рекордів Гіннесса, які зафіксували світовий рекорд. Ідея створення книги належить саудівському радникові з питань культури Мохаммадові аль-Авлакі. "430 сторінок книги присвячені життєвому шляху та діяльності пророка Мухаммада. Саудівська Аравія витратила 3 роки та майже $3 млн. на створення рекордно великої книги", - зазначив аль-Авлакі.«Це Мухаммад»«Свята Земля»Найбільша книга

Номер слайду 19

Найменшою книгою в світі, станом на 2002 рік, була книга “Хамелеон” А. П. Чехова розміром 0,9 х 0,9 мм. Вона містить 30 сторінок по 11 рядків тексту на кожній ... Розмір 0.6 мм. Книга має 12 сторінок з віршами Т. Г. Шевченка і малюнками. Зашита павутинкою, обкладинку виготовлено з пелюстки безсмертника. Найменші книги

Номер слайду 20

Перший комп'ютер 14 лютого 1946 року в Америці був запущений перший у світі реально програмований електронний комп'ютер ENIAC.

Номер слайду 21

Найдорожчий у світі комп'ютер "Симулятор Землі" стоїть в Японії, у компанії NEC. Ця система була розроблена у 1997 році як симулятор світового кліматум. Найрозумніший комп’ютер

Номер слайду 22

Ві́льям Ге́нрі Ґейтс III (англ. William Henry "Bill" Gates III ; * 28 жовтня 1955, Сіетл, США) — засновник (спільно з Полом Алленом) і голова ради директорів корпорації Майкрософт, спів-голова Фонду Білла і Мелінди Гейтс. У період з 1996 по 2007 рік був найбагатшою людиною планети за версією журналу Forbes.

Номер слайду 23

Дякую за роботу

pptx
Додано
25 травня 2020
Переглядів
2121
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку