ВИХОВНА ГОДИНА «СУДИМО АЛКОГОЛЬ»

Про матеріал
СУДИМО АЛКОГОЛЬ Мета: узагальнити та систематизувати знання студентів про негативний вплив алкоголю на організм людини, на психіку; виховувати негативне ставлення особистості до алкоголю та відповідальність за своє здоров'я, за наслідки неадекватної поведінки в стані сп'яніння; формувати стійкі переконання в важливості дотримання моральних норм.
Перегляд файлу

Технолого-економічний коледж БНАУ

 

 

 

 

 

 

ВИХОВНА ГОДИНА

 

«СУДИМО АЛКОГОЛЬ»

 

 

 

 

Вплив алкоголю на нервову систему

 

 

Виконала:

вихователь гуртожитку

Кривенька Наталія

 

 

 

Біла Церква

СУДИМО АЛКОГОЛЬ

Мета: узагальнити та систематизувати знання студентів про негативний вплив алкоголю на організм людини, на психіку; виховувати негативне ставлення особистості до алкоголю та відповідальність за своє здоров'я, за наслідки неадекватної поведінки в стані сп'яніння; формувати стійкі переконання в важливості дотримання моральних норм.

Обладнання: аудиторія прикрашена відповідними карикатурами та плакатами з висловами:

«Ти ллєш вино і п`єш, як цар і повелитель. Чекай, ти ще зрозумієш, що ти його служитель»

Вихователь: 

TDK-42Викрадач розуму - так називають  алкоголь з  давніх часів. Про властивості спиртних напоїв люди дізнались ще до нашої ери. З того часу, коли з'явився керамічний посуд і можливість виготовляти алкогольні напої з меду, соку плодів та дикоростучого винограду.

Как лечить алкоголизм: основные методы (инфографика) | МедпомощьТермін алкоголь походить від арабського слова, що означає одурманюючий. Першу пляшку алкоголю виготовив араб Рагез у 860 році, з  того часу міцні алкогольні напої швидко розповсюджувались по всіх країнах світу. Дешева промислова сировина, зростання промислового виробництва алкоголю швидко наповнювали казну держави. Продаж спиртного на нашій планеті досяг фантастичних розмірів, тільки вина щорічно випивають більше 30 млрд. літрів. Якщо пляшки поставити в ряд, то вони підуть далеко в космос - довжина цього ряду перевищить десятикратну відстань від Землі до Місяця. Сьогодні ми розглянемо вплив алкоголю на організм людини, наслідки сп'яніння і розв'яжемо проблему зв'язку алкоголю і злочину, чи можна між ними поставити знак рівності.

Студент 1:

Алкоголізм – хвороблива прив'язаність до алкоголю, яка розвивається в результаті - систематичного його споживання та веде до втрати людиною духовних і фізичних якостей Особливо шкідливий алкоголь у підлітковому у    і юнацькому віці. Систематичне споживання алкоголю у цьому віці швидко веде до формування алкоголізму.

Вихователь: 

Відразу ж з появою алкоголю з'явилось розуміння наслідків п'янства, про що свідчать перші спроби обмеження його поширення.  Наприклад, єгипетським царям і жрецям дозволялось вживати напої в дуже невеликій кількості. Деякі китайські імператори страчували служителів культу, які   зловживали спиртними напоями. Жінкам брамінів за п'янство чоловіків випалювали на лобі зображення пляшки.

Студент 2:

Психиатр подтвердил вред алкоголя на уровне ДНК - МКЗа умови тривалого вживання алкоголю організм звикає до постійного отруєння, й людина починає відчувати позитивні емоції, ейфорію - піднесений настрій. Здається навіть, що після чарки стаєш сильнішим, сміливішим і красивішим, словом, усе навколишнє постає в рожевому кольорі. А насправді це все - самообман. Бо п'яна людина й слабкіша, й менш спритна, й нерозсудлива, тому не розуміє справжньої небезпеки й переоцінює свої можливості. Через те випадки каліцтва й навіть загибелі найчастіше трапляються саме внаслідок сп'яніння. Мабуть, не треба казати, що й зовнішній вигляд у п'яної людини не викликає поваги до неї.

Студент 3:

Употребление алкоголя не лечит и не защищает от Covid-19 - Мнение ...Що ж спонукає до вживання першої чарки? Причин дуже багато, хоч жодну з них не можна вважати поважною. Це й звичка в сім'ї та серед навколишніх, це свято й горе, це знаменна дата чи збіг обставин, досягнення чи невдача, традиція чи випадок. Молоді прикладаються до чарки в пошуку незвичних відчуттів, для сміливості й впевненості в собі. На превеликий жаль, останнім часом п'ють і жінки. Ще жахливіше, коли дозволяють випити дитині. Адже жіночий і дитячий організми менше захищені від впливу алкоголю, тому жінки й діти спиваються й гублять своє здоров'я швидше, ніж дорослі чоловіки. Між іншим, чим пізніше за віком починає вживати алкоголь людина, тим більше в неї шансів не стати алкоголіком.

Вихователь:

Алкоголь – це отрута, яка впливає на організм людини, зокрема, на центральну нервову систему, надто на кору головного мозку. Зміни діяльності кори головного мозку, загальмування набуття нових умовних рефлексів, послаблення раніш утворених відбувається, коли вжито порівняно невеликі дози спирту, коли концентрація його в крові досягає лише 0,01%. Досліди довели, що алкоголь паралізує наймолодші нервові механізми, перешкоджаючи виробленню нових. Зловживання алкоголем має значний вплив на органи і системи органів.

Запрошені: «Серце», «Легені», «Печінка», «Кров», «Нервова тканина», «Залози внутрішньої секреції», «Опорно-рухова система»

Студент 4: 

Серце – невтомний орган людини. Але, щоб так працювати протягом усього життя, людині необхідний постійний потік поживних речовин та АЛКОГОЛЬ И ЕГО ВОЗДЕЙСТВИЕ НА ЧЕЛОВЕКАкисню. Алкоголь же діє на серцевий м'яз токсично, перешкоджає засвоєнню поживних речовин, у результаті чого серце може зупинитися і настає смерть. Вчені довели, що отруєння алкоголем у 18,5% випадках є причиною смерті. Значні зміни відбуваються І в судинах: вони грубіють, у них відкладається холестерин. Деякі судини постійно знаходяться у розширеному стані. Тому обличчя і ніс у алкоголіка стає червоним або синюшним.

Студент 5:

Роботі легень також заважає алкоголь. Він пошкоджує тканину легень, що сприяє проникненню в легені мікробів, а це, у свою чергу, може спричинити легеневі захворювання, особливо туберкульоз.

Алкоголь в поездеСтудент 6:

У разі споживання алкогольних напоїв відбуваються зміни і в опорно-руховій системі людини. М'язові клітини руйнуються, знижується працездатність м'язів, бо погіршується кровопостачання, а це сприяє отриманню людиною різних травм  опорно-рухової системи.

Студент 7:

Згубно діє алкоголь I на кров. Токсична дія алкоголю порушує транспортну I захисну функцію крові: червоні кров'яні тільця - еритроцити не можуть досконально розносити кисень і зупиняти кровотечі, а білі кров'яні тільця-лейкоцити - боротися з мікробами, що потрапили до організму. Порушується робота всього організму, але   він починає боротися з алкоголем.

Студент 8:

Росстат: в Ярославской области каждая 20-я смерть от алкоголя - МК ...Таким органом, який вступає в боротьбу з алкоголем, є печінка. На знезараження алкоголю печінці потрібен час: на 1 г алкоголю - одна година. Неважко підрахувати, скільки потрібно часу печінці, щоб вона впоралася зі 100-200 г алкоголю. На жаль, не завжди печінка перемагає алкоголь. Деякі клітини печінки гинуть, а за великої інтоксикації може настати смерть. У алкоголіків трапляються такі захворювання печінки, як цироз та гепатит. Особливо часто цироз печінки спостерігається у людей, які споживають домашні виноградні вина. Крім алкоголю у винах є хімічні речовини – сивушні масла (а вони в домашніх умовах не очищаються), які призводять до зморщування клітин печінки, тобто цирозу.

Студент 9:

Алкоголь викликає зміни й у нервовій тканині. Атрофія нервової тканини порушує координацію рухів, послаблює процеси гальмування; навіть невеликі дози алкогольної отрути утруднюють утворення нових умовних рефлексів, гальмується процес сприйняття, знижується пам'ять. Під впливом алкоголю різко посилюються атеросклеротичні процеси, які можуть призвести до тромбозу судин мозку або ж до їх розриву з крововиливом, у нервову тканину (інсульт).

http://abetka.ukrlife.org/tutunnnn.jpg
.

Вихователь:

Тож, давайте замислимось, шановні! Ви дізналися про шкідливість, якої зазнають організм, психіка від вживання  алкоголю. І подумайте про те, що чекає на вас в майбутньому, якщо ви будете пити спиртне. У важкі хвилини згадайте слова Джека Лондона: "Хмільне завжди простягає руку, коли нас спіткала невдача, коли ми підупадаємо в силі, коли й стомлені, і вказує надзвичайно легкий вихід з такого становища. Але обіцянки ці фальшиві: під впливом хмільного ми втрачаємо справжнє уявлення про цінність речей". Якщо ви все зважили, то зробіть ще одне зусилля і вирішіть ніколи не торкатися чарки.

Пам'ятайте: здоров'я, справжня радість життя і щастя не сумісні з спиртними напоями.

docx
Додано
28 травня 2020
Переглядів
863
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку