Презентація "Біль у животі"

Про матеріал

Основи медичних знань 10 клас. Вся інформація про біль в животі. Причини болю. Симптоми. Типи болю.

Перегляд файлу

image image

Біль у животі.

image

Біль у животі - це  

симптом, пов'язаний як з

imageнезначними, так і з серйозними медичними станами та захворюваннями, виникає він анатомічно між грудною та тазовою ділянками.

Причини болю:

Біль у животі може бути спровокованим численними факторами, які часто є взаємопов‘язаними. Спричинити даний симптом може подразнення стінок органів, наявність запального процесу, спазм, обтурація (закупорення) шлунково-кишкового тракту, наявність новоутворення, поширення больового відчуття з сусідніх ділянок тіла (грудна порожнина, таз), травми. Сама стінка живота також може бути причиною болю і часто це грижі, які потребують оперативного втручання.Незважаючи на широкий спектр всіляких причин, болі в животі можуть виникати внаслідок порушень роботи кишечника, кишкової інфекції і навіть внутрішньої кровотечі.

Біль в животі - поняття широке, адже крім органів травного тракту, біль може бути симптомом зовсім віддалених органів і захворювань, таких як:

         imageПневмонія нижніх відділів.

         Кір.

         Коклюш.

         Камені в нирках.

         Остеомієліт.

         Грип.

         Запалення лімфатичних вузлів.

Симптоматика для жінок:

Не рідко болі в животі виникають через порушення функцій сечостатевої системи. Особливо часто це відбувається в жіночому організмі. Причиною больового синдрому є запальні процеси в яєчниках, сечовому міхурі або інфікуванні фаллопієвих труб. Особливо небезпечні гострі болі в животі, що супроводжуються загальним порушенням менструального циклу і кровотечами. Така симптоматика може свідчити про позаматкову вагітність.Також болі в животі можуть бути пов'язані з:

         циститом;

         дісменореєю (спазми і тягнучий біль унизу живота в період місячних);

         запаленнями органів малого таза; кістою яєчника, яка лопнула.

ВАЖЛИВО! У деяких випадках болем у животі може заявляти про себе навіть серце (ірадируючий або відображений біль). Так, при абдомінальній формі інфаркту відмирають тканини нижньої стінки серця, яка розташована біля діафрагми, тому серцевий біль віддається в живіт. Інші симптоми абдомінального інфаркту – нудота, блювота, діарея та здуття живота.

Типи болю:

Генералізовані – поширюються більш ніж на половину живота. Такі болі можуть бути викликані розладом шлунка, метеоризмом, ротавірусної інфекцією тощо.

Локалізовані – «окуповують» одну конкретну точку, на яку можна вказати пальцем. Такі болі в переважній більшості випадків пов'язані зі збоєм функції органу, розташованого в цій точці. Наприклад, локалізований біль є характерним для виразки шлунка.

Характер болю та можливі проблеми:

         Гострий раптовий біль характерний для холециститу, панкреатиту, виразки дванадцятипалої кишки.

         Ріжучий раптовий– для отруєнь, хімічних опіків слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, перфорацій виразок.

         Ниючий тупий– для виразки в початковій стадії, а також хронічного гастриту. До речі, «класичний» біль при гастриті зазвичай виникає в двох випадках – від голоду та відразу після прийому їжі.

         Ниючий тупий, що змінюються печінням – для гастриту в гострій формі, для виразки.

         Біль «схватками» (спазмами) середньої інтенсивності – для запалення дванадцятипалої кишки, для виразки, діареї, запору, здуття живота, у жінок – менструації, викидня, хвороб репродуктивної системи.

         Колючий – для «каменів» в жовчному міхурі або нирках. Якщо коліки відчуваються в обох боках, можна запідозрити коліт (запалення слизової товстого кишечника). Якщо внизу живота – апендицит або запалення яєчників. Коліки в супроводі нудоти, блювоти, діареї можуть виникати в будь-яких областях черевної порожнини при харчових отруєннях.

         Сильний біль і спазми – для інфекцій шлунково-кишкового тракту.

         Ниючий слабкий біль, що триває довго – для поліпів, для злоякісних пухлин.

         Сильні болі у верхньому відділі живота, які поступово слабшають, але не зникають повністю – для захворювань товстого кишечника

(коліту та ін.).

         Сильні болі в пупковій області, що переміщаються вгору та вправо – для апендициту або ураження тонкого кишечника.

Що можна зробити до відвідування лікаря:

         зайняти зручну позу і просто трохи відпочити;

         прикласти до місця локалізації болю грілку або пакет з льодом – та не більше ніж на 10 хвилин;

         прийняти знеболювальний засіб зі спазмолітичного ряду;

         відмовитися від кави і міцного чорного чаю; ●      не вживати алкоголь.

Застереження:

imageНезважаючи на різноманітність і класифікацію болю в області живота, в будь-якому тривожному випадку необхідно звернутися в клініку і провести ретельну діагностику органів черевної порожнини.

Дякую за увагу!!!

Учениця 11 класу:

Салтицька Т.С.

Керівник проекту:

Горбенко Т.В.

pdf
Додано
9 листопада 2022
Переглядів
730
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку