Тема: Білки. Структура білків. Підготувала вчитель біології та хіміїБакало Любов Григорівна
Номер слайду 2
- Що таке білки?Білки – високомолекулярні органічні речовини, біополімери, мономерами яких є амінокислоти. Амінокислоти – це органічні речовини, в складі яких є дві групи атомів – аміногрупа (-NH2) і карбоксильна (-СООН).
Номер слайду 3
Білок – це лінійний полімер, який складається з великої кількості амінокислот, з`єднаних у ланцюжок і згорнутих у просторі певним чином. Рівні структурної організації білків
Номер слайду 4
Первинна структура білка – це послідовність сполучення амінокислотних залишків у молекулі білка. Вторинна структура – це просторове розміщення білкового ланцюжка ( у вигляді спіралі або складчаста)
Номер слайду 5
Третинна структура – це розташування спіральних або складчастих ділянок молекули у просторі в певному порядку (у вигляді грудки = глобули) Четвертинна структура – це об`єднання кількох білкових молекул з утворенням однієї функціональної одиниці.
Номер слайду 6
Властивості білків. Денатурація – порушення четвертинної, третинної та вторинної структури білка. Ренатурація – відновлення структури білка. Деструкція – порушення первинної структури білка.
Номер слайду 7
Домашнє завдання П 5 і конспект опрацювати. Відповісти на запитання усно. Переглянути презентацію.