Презентація:"Білки, їхня структура та основні функції."

Про матеріал
Презентація до підручника Л.І.Остапченко П.Г. Балан В.П.Поліщук "Білки, їхня структура та основні функції."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Білки, їхня структурна організація та основні функції

Номер слайду 2

Білки – високомолекулярні природні сполуки (біополімери), що складаються із залишків амінокислот, сполучених пептидним зв’язком. Амінокислоти – це органічні кислоти, що містять аміно-та карбоксильну групи.

Номер слайду 3

Загальна формула амінокислот: До складу білків входить лише 20 стандартних амінокислот, які є майже в усіх білках.

Номер слайду 4

Назви стандартних амінокислот та їхні скорочені позначення

Номер слайду 5

Білки,які містять усі незамінні амінокислоти-повноцінні, а ті які не містять цих незамінних амінокислот -неповноцінні

Номер слайду 6

Утворення пептидного зв’язку. Структури, які складаються з великої кількості залишків амінокислот (від 6-10 до декількох десятків), належать до поліпептидів.

Номер слайду 7

Складаються з амінокислотних залишків і небілкових компонентів

Номер слайду 8

Четвертинна структура

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

За формою білкових молекул розрізняють:

Номер слайду 14

Денатурація- процес порушення природної структури білка. Ренатурація-відновлення природної структури білка. Деструкція-це необоротний процес руйнування первинної структури білка.

Номер слайду 15

{D27102 A9-8310-4765-A935-A1911 B00 CA55}Група білків ФункціїПриклади. Структурні білкиЄ компонентами опорних структур і покривів. Входять до складу сполучних тканин. Беруть участь в утворенні скелета, зв’язок, шкіри, пір’я, шерсті та інших похідних епідермісу. Колаген, кератин, еластин, мукопротеїни. ФерментиЄ каталізаторами біохімічних реакцій. Забезпечують життєдіяльність організму. Трипсин, пероксидаза,алкогольдегідрогеназа. Гормони. Регулюють обмін речовин в організмі.Інсулін, глюкагон. Транспортні білки. Забезпечують в організмі транспорт кисню, жирних кислот, ліпідів та інших сполук. Гемоглобін, гемоціанін, альбумін. Захисні білки. Утворюють комплекси із чужими білками, інактивуючи їх. Беруть участь у процесі зсідання крові. Антитіла, фібриноген, тромбін. Скоротливі білки. Забезпечують скорочення м’язів. Актин, міозин. Запасні білки. Беруть участь у створенні в організмі запасу речовин, які необхідні для забезпечення подальшої життєдіяльності. Яєчний альбумін, казеїн. Токсини. Залежно від способу життя організму, який їх виробляє, можуть слугувати засобом захисту і засобом нападу. Зміїна отрута, дифтерійний токсин.

Номер слайду 16

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 22
Оцінки та відгуки
  1. Олійник Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Виджак Олена Яремівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Анциборова Вера
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Звягіна Людмила Клавдіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Самолевська Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Грищенко Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Пась Любов Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Георгієва Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Костіна Неля Миколаївна
    Щиро дякую за змістовну презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Гутник Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Кирпатий Микола Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Разінкова Олена Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Ущенко Віталий
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Скриннікова Олена Анатоліївна
    Я вам дуже вдячна за Вашу роботу! Найшвидшої перемоги нам!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  19. Пікож Альона Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  20. Клюковська Надія Олексіївна
    Дякую, що ділитесь своєю роботою.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  21. Кузьменко Tетяна Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  22. Атаманенко Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 19 відгуків
pptx
Додано
19 вересня 2021
Переглядів
63094
Оцінка розробки
5.0 (22 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку