Складаються тільки з амінокислот(амілази, ліпази, протеази)Складаються з білкової частини-апоферменту і небілкової-кофактору(каталаза, ДНК-полімераза)Як правило, у ролі коферментів виступають вітаміни і їх похідні. Крім вітамінів, роль коферментів виконують також іони деяких металів (Cu2+, Fe2+, Mg2+, Мn2+ і ін.)
Мета: дослідити властивості ферментів Обладнання та матеріали :невеликі кубики сирої та вареної картоплі, пробірки, гідроген пероксид. 1. Візміть 2 пробірки й помістіть у них невеликі кубики картоплі . У першу пробірку помістіть кубики сирої картоплі, а в другу –вареної.2. Спостерігайте, чи не виділяються пухирці газу. Відмітьте інтенсивність їх виділення.3. Зробіть висновок, у якому вкажіть результати спостережень, та поясніть, чи вплинула теплова обробка на роботу ферменту пероксидази.