Ферменти (ензими) -специфічні білки, які є у всіх живих організмах і виконують функцію біологічних каталізаторів. Усі процеси в живому організмі прямо або опосередковано здійснюються за участю ферментів.
Номер слайду 3
Складаються тільки з амінокислот(амілази, ліпази, протеази)Складаються з білкової частини-апоферменту і небілкової-кофактору(каталаза, ДНК-полімераза)Як правило, у ролі коферментів виступають вітаміни і їх похідні. Крім вітамінів, роль коферментів виконують також іони деяких металів (Cu2+, Fe2+, Mg2+, Мn2+ і ін.)
Номер слайду 4
Молекули ферментів мають великі розміри і складну просторову конфігурацію. У молекулі ферменту розрізняють три спеціалізованих центри: активнийсубстратний алостеричний. Активний центр ферментів — це унікальна структура, яка утворена радикалами амінокислот і реагує із субстратом.
Номер слайду 5
Ферментні реакції поділяються на анаболічні (реакції синтезу) і катаболічні (реакції розпаду), а сукупність всіх цих процесів у живій системі називають метаболізмом.
Номер слайду 6
Теорія Фішера 1894 р.«Ключ-замок »(фермент та субстрат повністю комплементарні)
Номер слайду 7
Теорія Кошланда 1958 р.«Рука-рукавичка»
Номер слайду 8
Класифікація ферментів
Номер слайду 9
Швидкість ферментативних реакцій залежить від:природи і концентраціїферменту та субстратутемпературитискукислотності середовища
Номер слайду 10
Речовини, які прискорюють ферментативні реакції, отримали назву – активатори, а уповільнюють - інгібітори.
Номер слайду 11
хлібавиноробствапивоваріннясироваріннявиробництва спирту, чаю, оцетуза допомогою ферментів отримують лікарські препарати та складні хімічні сполуки Ферментативні процеси є основою багатьох виробництв:
Номер слайду 12
Лабораторна робота №1 Вивчення властивостей ферментів
Номер слайду 13
Мета: дослідити властивості ферментів Обладнання та матеріали :невеликі кубики сирої та вареної картоплі, пробірки, гідроген пероксид. 1. Візміть 2 пробірки й помістіть у них невеликі кубики картоплі . У першу пробірку помістіть кубики сирої картоплі, а в другу –вареної.2. Спостерігайте, чи не виділяються пухирці газу. Відмітьте інтенсивність їх виділення.3. Зробіть висновок, у якому вкажіть результати спостережень, та поясніть, чи вплинула теплова обробка на роботу ферменту пероксидази.