Презентація:"Ферменти, їхня роль у клітині"

Про матеріал
Презентація до уроку на тему "Ферменти, їхня роль у клітині, до підручника Остапченко Л.І., Балан П.Г.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ферменти, їхня роль у клітині.

Номер слайду 2

Ферменти (ензими) -специфічні білки, які є у всіх живих організмах і виконують функцію біологічних каталізаторів. Усі процеси в живому організмі прямо або опосередковано здійснюються за участю ферментів.

Номер слайду 3

Складаються тільки з амінокислот(амілази, ліпази, протеази)Складаються з білкової частини-апоферменту і небілкової-кофактору(каталаза, ДНК-полімераза)Як правило, у ролі коферментів виступають вітаміни і їх похідні. Крім вітамінів, роль коферментів виконують також іони деяких металів (Cu2+, Fe2+, Mg2+, Мn2+ і ін.)

Номер слайду 4

Молекули ферментів мають великі розміри і складну просторову конфігурацію. У молекулі ферменту розрізняють три спеціалізованих центри: активнийсубстратний алостеричний. Активний центр ферментів — це унікальна структура, яка утворена радикалами амінокислот і реагує із субстратом.

Номер слайду 5

Ферментні реакції поділяються на анаболічні (реакції синтезу) і катаболічні (реакції розпаду), а сукупність всіх цих процесів у живій системі називають метаболізмом.

Номер слайду 6

Теорія Фішера 1894 р.«Ключ-замок »(фермент та субстрат повністю комплементарні)

Номер слайду 7

Теорія Кошланда 1958 р.«Рука-рукавичка»

Номер слайду 8

Класифікація ферментів

Номер слайду 9

Швидкість ферментативних реакцій залежить від:природи і концентраціїферменту та субстратутемпературитискукислотності середовища

Номер слайду 10

Речовини, які прискорюють ферментативні реакції, отримали назву – активатори, а уповільнюють - інгібітори.

Номер слайду 11

хлібавиноробствапивоваріннясироваріннявиробництва спирту, чаю, оцетуза допомогою ферментів отримують лікарські препарати та складні хімічні сполуки Ферментативні процеси є основою багатьох виробництв:

Номер слайду 12

Лабораторна робота №1 Вивчення властивостей ферментів

Номер слайду 13

Мета: дослідити властивості ферментів Обладнання та матеріали :невеликі кубики сирої та вареної картоплі, пробірки, гідроген пероксид. 1. Візміть 2 пробірки й помістіть у них невеликі кубики картоплі . У першу пробірку помістіть кубики сирої картоплі, а в другу –вареної.2. Спостерігайте, чи не виділяються пухирці газу. Відмітьте інтенсивність їх виділення.3. Зробіть висновок, у якому вкажіть результати спостережень, та поясніть, чи вплинула теплова обробка на роботу ферменту пероксидази.

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Остаповець Юрій
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Левкова Лариса Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Машкіна Тетяна Володимирівна
    дуже вдячна за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Галатюк Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Венгер Валентина Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Остапченко Л.І., Балан П.Г., Поліщук В.П.)
Додано
23 вересня 2021
Переглядів
29342
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку