Презентація "Типи клітин"

Про матеріал
Презентація з біології для 9 класу. В даній презентації описані типи клітин, будова прокаріотичної клітини, вторинність еукаріотичної клітини порівняно з прокаріотичною, теорія ендосимбіозу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Типи клітин

Номер слайду 2

Усі клітини тварин, рослин, грибів і найпростіших містять клітинне ядро. Організми, клітини яких містять ядро, називають еукаріотами.

Номер слайду 3

Деякі клітини багатоклітинних організмів під час свого дозрівання втрачають ядро, а разом із ним більшу частину генетичного матеріалу, формуючи постклітинні структури. Такими є, наприклад, еритроцити ссавців і клітини ситоподібних трубок покритонасінних рослин. Такі структури не можуть називатися повноцінними клітинами, оскільки позбавлені свого генетичного матеріалу.

Номер слайду 4

Проте є дуже багато організмів, у яких генетичний матеріал не оточений ядерною оболонкою, а контактує із цитоплазмою. Такі організми, що позбавлені клітинного ядра, називають прокаріотами. Найрізноманітнішою та найбільшою групою прокаріотів є бактерії.

Номер слайду 5

Прокаріотичні й еукаріотичні клітини різняться не тільки наявністю ядра. Перше, що впадає в око при порівнянні про- та еукаріотичних клітин, — це відмінності в розмірі. У середньому еукаріотична клітина в 1000-10 000 разів більша від прокаріотичної за об’ємом. Еукаріотичні клітини, користуючись такою перевагою в розмірі, нерідко харчуються прокаріотичними, заковтуючи їх цілком.

Номер слайду 6

Розглянемо докладніше, як влаштована бактеріальна клітина. Візьмемо, наприклад, кишкову паличку — симбіотичний організм, що живе в товстому кишківнику ссавців. Клітина бактерії оточена плазматичною мембраною, яка нагадує за будовою мембрану тваринної клітини. Ззовні клітина вкрита клітинною стінкою, побудованою з муреїну — складної речовини, що містить як полісахаридні, так й амінокислотні ланцюги. Клітинна стінка захищає бактерію від зовнішніх впливів, а також бере участь у взаємодії клітини бактерії з довкіллям. Багато клітин бактерій рухомі та містять особливі рухові структури — джгутики.

Номер слайду 7

У цитоплазмі бактерії, на відміну від цитоплазми еукаріотів, немає везикул і мембранних органел. Цитоплазма доволі однорідна, містить рибосоми, хоча подекуди в ній трапляються гранули запасних речовин (як органічних, так і неорганічних), не оточених мембраною. ДНК бактерій утворює комплекс із білком, що називається нуклеоїдом. Масове співвідношення ДНК та білка, на відміну від хроматину еукаріотів, у нуклеоїді зміщене в бік ДНК і становить приблизно 3 : 2. Нуклеоїд не оточений мембраною та безпосередньо контактує із цитоплазмою клітини.

Номер слайду 8

Як ми бачимо, прокаріотична клітина побудована значно простіше, ніж еукаріотична. У неї немає системи внутрішніх мембран, мітохондрії й оформленого ядра. Проте план будови прокаріотичної клітини нагадує будову однієї з органел еукаріотичної — мітохондрії. Мітохондрія містить власну ДНК і власні рибосоми.

Номер слайду 9

Ці особливості дали змогу Лінн Маргуліс у 1967 році запропонувати теорію ендосимбіозу — походження мітохондрій від прокаріотів і, як наслідок, походження еукаріотичної клітини від прокаріотичної. Згідно з цим уявленням, одна велика прокаріотична клітина поглинула меншу шляхом обгортання мембраною, тобто шляхом ендоцитозу

Номер слайду 10

При цьому мембрана вакуолі клітини перетворилася на зовнішню мембрану мітохондрії, а плазматична мембрана поглинутої клітини стала внутрішньою мітохондріальною мембраною. Ендоцитована клітина частково зберегла свій генетичний і білоксинтезувальний апарати.

Номер слайду 11

Така гіпотеза була сформульована кількома вченими ще наприкінці XIX — на початку ХХ століття, але прийнята науковою спільнотою була не відразу. Лише у 1960-ті роки завдяки розвитку генетичних технологій було показано разючу схожість ДНК мітохондрій із ДНК однієї з груп бактерій — так званих альфа-протеобактерій. Поступово теорія ендосимбіозу знаходила підтвердження та набувала популярності, а з 1980-х років вважається загальноприйнятою.

Номер слайду 12

Таким чином, еукаріотична клітина — це химера, побудована з кількох прокаріотичних клітин, що з’єдналися одна з одною. Одна з-поміж них створила більшу частину клітини еукаріота, інші перетворилися на мітохондрії. Щоправда, мітохондрії — не єдині органели еукаріотичної клітини, що виникли під час ендосимбіозу.

Номер слайду 13

Домашнє завдання: параграф 12, завдання 1-5, с.69

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Грибенчук Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Остаповець Юрій
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Шаламов Р.В., Носов Г.А., Литовченко О.А., Каліберда М.С.)
Додано
25 вересня 2021
Переглядів
5689
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку