Презентація "Білки: склад, будова і властивості. Біологічна роль білків".

Про матеріал
Білки: склад, будова і властивості. Біологічна роль білків. Презентація до уроку з хімії у 9 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Білки: склад, будова і властивості. Біологічна роль білківppt_x

Номер слайду 2

Розглянути склад, будову, властивості макромолекул білків;Ознайомити учнів з історією вивчення білків;Визначити важливість амінокислот і білків для життєдіяльності організмів, показати унікальність білків як основної речовини в живих організмах. Завдання уроку:ppt_x

Номер слайду 3

Життя – це спосіб існування білкових тіл. Ф. Енгельс

Номер слайду 4

Білки - природні високомолекулярні сполуки (біополімери), що складаються із залишків амінокислот, які з′єднані один з одним пептидними зв′язками.

Номер слайду 5

Класифікація за складом

Номер слайду 6

До складу білкових речовин входять: Карбон, Гідроген, Оксиген, Нітроген, Сульфур, Фосфор. Гемоглобін – C3032 H4816 O872 N780 S8 Fe4. Молекулярна маса білків складають від декількох тисяч до декількох мільйонів. Якісний склад білківppt_x

Номер слайду 7

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Білок або пептид. Молекулярна маса. ОкситоцинІнсулін. Рибонуклеаза. Альбумін яйця. Білок вірусу1 0075 73415 00036 00050 000 000 Молекулярні маси деяких білків і пептидівppt_x

Номер слайду 8

Лайнус Полінг. У 1934 р. Лайнус Полінг разом з А. Е. Мірскі сформулював теорію будови та функцій білка. В 1936 р. він почав вивчати атомні та молекулярні структури білків та амінокислот із використанням рентгенівської кристалографії.

Номер слайду 9

Первинна структура білкової молекули – послідовність чергування різних амінокислотних залишків у поліпептидному ланцюгуppt_x

Номер слайду 10

Вторинна структура – просторова конфігурація поліпептидного ланцюга, його можливе розміщення в просторі найчастіше у вигляді спіралі.ppt_x

Номер слайду 11

Третинна структура – трьохмірна конфігурація, якої набуває у просторі закручена спіраль. Третинною структурою пояснюють специфічність білкової молекули та її біологічна активність.ppt_x

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Фізичні властивості білків. М’які, добре розчинні (альбумін);Тверді, не змішуються з водою (кератин - роги, копита,нігті, пір’я; хітін – панцирі крабів,павуків;Не мають температури плавлення;При нагріванні руйнуються та розкладаютьсяppt_x

Номер слайду 14

Денатурація – руйнування природної структури білка під дією нагрівання, хімічних реагентів. Властивості білківppt_x

Номер слайду 15

Властивості білків. Ренатурація білка - часткове руйнування природної структури білка, яке відновлюється при зміні умов існування. Гідроліз (кислотно-основний, ферментативний), в результаті якого утворюються амінокислоти.

Номер слайду 16

Біуретова реакція – дія на білок розчину лугу й розчину купрум (II) сульфату. Розчин набуває фіолетового забарвлення, що вказує на наявність поліпептидних зв′язків. Кольорові реакції білківppt_x

Номер слайду 17

Ксантопротеїнова реакція ( для білків, що містять бензольне кільце) - дія концентрованої нітратної кислоти з появою жовтого забарвлення. Внаслідок додавання лугу жовте забарвлення змінюється на оранжеве. Кольорові реакції білків

Номер слайду 18

Цистеїнова реакція (для білків, що містять Сульфур) – кип’ятіння розчину білка із плюмбум (II) ацетатом до появи чорного забарвлення. Кольорові реакції білків

Номер слайду 19

Функції білківppt_x

Номер слайду 20

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Функції білківЇї суть. Приклади білків. Будівельна. Будівельний матеріал клітин. Колаген, мембранні білки. Транспортна. Переносять різноманітні речовини. Гемоглобін для переносу кисню та вуглекислого газу. Захисна. Знешкоджують чужорідні речовини. Гамма-глобулін сироватки кровіЕнергетична Постачають енергію в організм. При розщепленні 1г білка вивільняється 17,6 к. Дж енергіїКаталітична. Прискорюють хімічні реакції в організміУсі ферменти за своєю природою є білками, наприклад рибонуклеаза. Рушійна. Забезпечують усі види руху, що виконують клітини та органи і організми. Міозін (білок м’язів)Регуляторна. Регулюють обмінні процеси. Гормони, наприклад інсулін. Функції білків

Номер слайду 21

Значення білків

Номер слайду 22

1. У розчинах амінокислот реакція середовища:а – кисла; б – нейтральна; в – слаболужна.2. Який зв’язок називають пептидним? А - -СО-О- ; б - -СО-NH- ; в - -CO-NH2- ; Г - - COOH-NH2- 3. Вкажіть загальну якісну реакцію на білки і пептиди: А – ксантопротеїнова реакція; б – біуретова реакція; в – реакція Льюїса; г – реакція Едмана.4. За яких умов відбувається гідроліз білків: А – при кип’ятінні з концентрованою кислотою сульфатною; б – під дією надлишку лугу; в – під дією ферментів; г – при додаванні кип’яченої води.5. Денатурація білків призводить до руйнування: А – пептидних зв’язків; б – первинної структури; в – водневих зв’язків; г – вторинної та третинної структур.6. Первинна структура – це: А – послідовність амінокислот у білку; б – амінокислотний склад білка; В – молекулярна формула білка; г – будова α-спіралі білка.7. Який елемент звичайно не входить до складу білка? А – Нітроген; б – Сульфур; в – Фосфор; г – Оксиген.8. Яке визначення неправильно характеризує білки? А –білки – високомолекулярні пептиди; Б – білки – біфункціональні полімери; В – білки – ферменти; г – білки – поліпептиди, утворені залишками α-амінокислот. 9. Пептидний зв’зок у білковій молекулі вперше розшифрував: А – О. Данилевський (рос.) у 1888р. Б – Е. Фішер (нім.) у 1902р. В – Ф. Сангер (англ.) у 1956р.10. Білки, що мають форму клубка, називають: А – фібрилярними; б – складними; в – простими; г –глобулярними.   1. Які функціональні групи містять молекули амінокислот: А – альдегідну і карбоксильну групи; б- нітрогрупу і карбоксильну; В – аміногрупу і карбоксильну; г – карбоксильну і гідроксильну групи.2. Перший штучно синтезований білок (Сангер, 1956р.): А – гемоглобін; б – інсулін; в – рибонуклеаза; г – пепсин.3. Ренатурація – це..: А – оборотний процес зсідання білка; б – втрата природних якостей білка при його розчиненні у воді; в – розщеплення полімерної білкової молекули на амінокислоти; г – руйнування складної структури білка, що призводить до втрати ним біологічної активності.4. Зв’язок між залишками амінокислот у молекулі білка називається: А – водневим; б – пептидним, в – ковалентним полярним; г – йонний.5. До складу білків входять залишки… А – β-амінокислот; б – карбонових одноосновних кислот; в – γ-амінокислот і спиртів; г – α-амінокислот.6. Вкажіть речовину, яка належить до біополімерів: А – клітковина, б – фруктоза; в – крохмаль; г – білок курячого яйця.7. Думку про амінокислотний склад білків висловив: А – Д. Мєндєлєєв; б – О. Бутлеров, в - І. Горбачевський; г – В. Марковніков.8. Кольорова реакція білка з концентрованою нітратною кислотою доводить, що… А – у структурі білка є бензенові кільця; б – білок – поліпептид; в – у структурі білка є водневі зв’язки; г – білок містить залишки амінокислот.9. Денатурація білка може відбуватися при…. А – дії на білки сульфатною кислотою; б – розчиненні білків у воді; в – дії на білки воднем; г – дії на білки вуглекислим газом.10. Хімічний зв’язок, характерний для третинної структури білкової молекули: А – водневий; б – пептидний; в - сульфідні містки; г – міжмолекулярний. Тести. Варіант 1 Варіант 2ppt_x

Номер слайду 23

ббба,б,вв,гавббгбвабггвааа,б,в. Відповіді до тесту. Варіант 1 Варіант 2ppt_x

Номер слайду 24

Вивчити § 33, стор. 196-201, конспект. Виконати завдання № 1-10 стор.201 Творче завдання (на вибір): Підготувати повідомлення: “Білкова їжа в раціоні людини” “Значення синтетичних білків” “Нуклеїнові кислоти. ДНК” Домашнє завданняppt_x

Номер слайду 25

Дякуємо за увагуppt_x

Номер слайду 26

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Пані Міхаєла,дякую за інформативну презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Супрун Ольга Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
18 січня 2020
Переглядів
43126
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку