Презентація "Білки як високомолекулярні сполуки. Хімічні властивості білків"

Про матеріал
Презентація слугуватиме при поясненні теми уроку, сприятиме якості засвоєння навчального матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема «Білки як високомолекулярні сполуки. Хімічні властивості білків» C3032 H4816 Fe4 N780 O872 S8

Номер слайду 2

Згадаємо, повторимо, закріпимо. Які органічні сполуки вивчали на останньому уроці?Що таке амінокислоти? Чому амінокислоти називають амфотерними сполукам?Яка функціональна група обумовлює кислотні властивості амінокислот?Яка функціональна група обумовлює основні властивості амінокислот?З якими речовинами реагують амінокислоти?За участю якої функціональної групи відбувається реакція з кислотами?За участю якої функціональної групи відбувається реакція з лугами?Чи можуть амінокислоти взаємодіяти між собою? Поясніть. Що є продуктом такої взаємодії?За рахунок якого зв’язку утворюється дипептид? Складіть назви амінокислот за систематичною номенклатурою: СН2 - СН2 – СООН NH22. CН3 СН3 – С – СООН NH23. CН3 – СН2 - СН - СН – СООН NH2 CH3

Номер слайду 3

Білки як природні полімери. До складу білків входить 20- ᾳ амінокислот. Амінокислоти є цеглинами, з яких побудовані білки. Таку думку вперше висунув український вчений І. Я. Горбачевський. Синтезував перший білок на початку XXст. німецький хімік Еміль Фішер. Він є автором пептидної теорії будови білків. Білки – це природні полімери, мономерами яких є α- амінокислоти.

Номер слайду 4

Будова білків. Розрізняють чотири рівні структурної організації білків – первинну, вторинну, третинну, четвертинну. Первинна структура зумовлена послідовністю сполучення амінокислотних залишків у поліпептидний ланцюг. Спіраль – вторинна структура білка. Існує за рахунок водневих зв’язків між пептидними групами, що розміщені на різних витках спіралі і визначає хімічні і біологічні функції білків. Третинна структура – це просторове розміщення закрученого у спіраль ланцюга. Структура існує за рахунок утворення нових зв’язків: дисульфідних та сольових містків, визначає біологічні функції білка. Деякі білки характеризуються четвертинною структурою (білок волосся, гемоглобіну, м’язів). Ця структура існує у білках, що мають більше одного поліпептидного ланцюга.

Номер слайду 5

Властивості білків. Білки не мають спільних фізичних властивостей. Серед них є білки, які погано розчиняються у воді, або зовсім не розчиняються. Це фібрилярні білки. Розчинними у воді є глобулярні білки. Денатурація - руйнування структури білка під дією певних чинників. Під час денатурації розриваються слабкі міжмолекулярні зв’язки, білок втрачає просторову форму, яка відповідає за біологічну активність. Пептидні зв’язки між залишками амінокислот зберігаються, тобто первинна структура при цьому не руйнується. Гідроліз: Кат. Білок + Н2 О ↔ ?Розклад білків

Номер слайду 6

Якісні реакції на білок. Біуретова реакція: білок + Na. OH + Cu. SO4 → фіолетове забарвлення. Ксантопротеїнова реакція: білок + HNO3 (конц.) → жовте забарвлення. Біуретова реакція – це якісна реакція на пептидну групу, ксантопротеїнова – це реакція на білки , які мають у складі залишки ароматичних кислот.

Номер слайду 7

Тестове завдання1. Вкажіть тип амінокислот, які входять до складу білків. А α - амінокислоти. Б β – амінокислоти. В ϒ - амінокислоти2. Вкажіть зв'язок між залишками амінокислот у молекулі білка. А пептидний. Б водневий. В йонний3. Вкажіть процес, що відбувається при нагріванні білка. А гідроліз. Б денатурація. В утворення поліпептиду4. Укажіть за рахунок якого зв’язку утворюється вторинна структура білка. А сольових і сульфідних містків. Б пептидного В водневого 5. Укажіть назву реакції, яку використовують для якісного визначення білка. А «срібного дзеркала»Б ксантопротеїнова. В естерифікації6. Укажіть, що об’єднує такі речовини і предмети: молоко, пір’я птаха, волосся людини, гормони.7. Чим, на вашу думку, обумовлено багатство і різноманіття живої природи. 

Номер слайду 8

Домашнє завдання Вивчити параграф 25 Виконати завдання 1,2 на ст. 150 (рубрика «Застосовуємо»)Використовуючи медійні джерела, зробіть повідомлення про продукти харчування, що містять незамінні амінокислоти.

pptx
Додано
25 травня 2022
Переглядів
1571
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку