Презентація "Білки, жири, вуглеводи, вітаміни та їх роль в організмі людини"

Про матеріал
Запропонований матеріал може бути використаний на уроках біології (8,9,10 класи) хімії (9,10 класи) основи здоров'я. Ще служить для загального розвитку та розширення кругозору учнів та їх батьків. На допомогу вчителю, учню та його батькам пропонується...
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Білки, жири, вуглеводи , вітаміни та ЇХ роль в організмі людини. Учитель хімії та біології Березанського ліцею №3 Маховський Микола Володимирович 2022 рік

Номер слайду 2

Білки, жири, вуглеводи , вітаміни та ЇХ роль в організмі людини

Номер слайду 3

Білки. Білки́ — складні високомолекулярні природні органічні речовини, що складаються з амінокислот, сполучених пептидними зв'язками. В однині (білок) термін найчастіше використовується для посилання на білок, як речовину, коли не важливий її конкретний склад, та на окремі молекули або типи білків, у множині (білки) — для посилання на деяку кількість білків, коли точний склад важливий. Стрічкова молекулярна модель білка — ядерного антигену проліферуючих клітин (PCNA) людини.

Номер слайду 4

CH ONSЗ чого складається білок?

Номер слайду 5

Зазвичай білки є лінійними полімерами — поліпептидами, хоча інколи мають більш складну структуру. Невеликі білкові молекули, тобто олігомери поліпептидів, називаються пептидами. Послідовність амінокислот у конкретному білку визначається відповідним геном і зашифрована генетичним кодом. Хоча генетичний код більшості організмів визначає лише 20 «стандартних» амінокислот, їх комбінування уможливлює створення великого різномаїття білків із різними властивостями. Крім того, амінокислоти у складі білка часто піддаються посттрансляційним модифікаціям, які можуть виникати і до того, як білок починає виконувати свою функцію, і під час його «роботи» в клітині. Для досягнення певної функції білки можуть діяти спільно, і часто зв'язуються, формуючи великі стабілізовані комплекси (наприклад, фотосинтетичний комплекс). Рівні структури білків: 1- первинна, 2-вторинна, 3-третинна, 4- четвертинна

Номер слайду 6

Функції білків каталітична транспортна захисна скоротлива структурна гормональна енергетична

Номер слайду 7

Каталітична функція - полягає в збільшенні швидкості різних реакцій обміну речовин і енергії в організмі. Транспортна функція - полягає в скріпленні і доставці (транспорті) різних речовин від одного органу до іншого. Захисна функція - антитіла знешкоджують речовини, що потрапляють в організм або з'являються в результаті життєдіяльності бактерій і вірусів. Структурна функція - білки складають основу будови клітки

Номер слайду 8

Білки — важлива частина харчування тварин і людини, оскільки ці організми не можуть синтезувати повний набір амінокислот і повинні отримувати частину з них із білковою їжею. У процесі травлення протелітичні ферменти руйнують спожиті білки, розкладаючи їх до рівня амінокислот, які використовуються при біосинтезі білків організму або піддаються подальшому розпаду для отримання енергії.

Номер слайду 9

Білки були вперше описані шведським хіміком Єнсом Якобом Берцеліусом в 1838 році, який і дав їм назву протеїни, від грец. πρώτα — «першорядної важливості». Проте, їх основна роль в життєдіяльності всіх живих організмів була виявлена лише у 1926 році, коли Джеймс Самнер показав, що фермент уреаза також є білком. Секвенування першого білка — інсуліну, тобто визначення його амінокислотної послідовності, принесло Фредерику Сенгеру Нобелівську премію з хімії 1958 року. Перші тривимірні структури білків гемоглобіну і міоглобіну були отримані за допомогою рентгеноструктурного аналізу, за що автори методу Макс Перуц і Джон Кендрю, отримали Нобелівську премію з хімії 1962 року.Єнс Якоб Берцеліус

Номер слайду 10

Жири. Жири — це повні складні ефіри трьохатомного спирту гліцерину СН2 ОН — СНОН — СН2 ОН і різноманітних жирних кислот. Серед них можуть бути як насичені кислоти, наприклад пальмітинова С15 Н31 СООН і стеаринова С17 Н35 СООН, так і ненасичені кислоти (у тому разі з одним подвійним зв'язком - наприклад олеїнова кислота С17 Н33 СООН); з двома - лінолева кислота і з трьома ліноленова кислота подвійними зв'язками, а також з потрійним зв'язком, наприклад тариринова кислота С17 Н31 СООН).

Номер слайду 11

У рослинному й тваринному світі налічується близько 1300 видів жирів, але елементний склад їх відносно мало коливається й дорівнює, в середньому, : С: 76%— 79%, Н: 11% — 13% та О: 10% — 12%.

Номер слайду 12

Шляхом гідролізу (омилення) жири легко розщеплюються на гліцерин і жирні кислоти, причому різні кислоти проявляють неоднакову стійкість до дії високих температур і мікроорганізмів. Так, насичені жирні кислоти досить стійкі не тільки при звичайних температурах, але й при нагріванні навіть до 400 °C, вони важко втрачають свою карбоксильну групу й не розкладаються. Досить стійкими є й ненасичені жирні кислоти з одним подвійним зв'язком (типу олеїнової). Ненасичені кислоти із двома й більшим числом подвійних зв'язків менш стійкі. Вони легко окисляються й полімеризуються, а при нагріванні до 300 °C розпадаються з розривом вуглецевого ланцюга й утворенням суміші насичених і ненасичених вуглеводнів жирного ряду.

Номер слайду 13

Для хімічної характеристики жирів й інших ліпідів визначаються температура плавлення й числа — йодне, омилення й кислотності. Жири - важливий продукт харчування людини. Жири становлять головний компонент таких продуктів харчування, як вершкове масло, рослинні олії, маргарин, смалець. Багато жирів містится у свиному салі та у сирі.

Номер слайду 14

Вуглеводи. Вуглеводи — складова частина клітин усіх живих організмів. Вуглеводи є найпоширенійшими органічними сполуками, що підтверджується тим фактом, що більше половини органічного вуглецю на Землі існує у формі вуглеводів.

Номер слайду 15

Здебільшого вуглеводи є сполуками рослинного походження — це продукти фотосинтезу і таким чином вони є базовою ланкою у трансформації сонячної енергії у хімічну для забезпечення життя на Землі. Поряд з білками і жирами, вуглеводи — важлива складова частина харчування людини і тварин, багато з них використовується як технічна продукція. З хімічної точки зору це є полігідроксикарбонільні сполуки та їхні похідні із загальною формулою Сn. H2n. On.

Номер слайду 16

Низькомолекулярні вуглеводи відомі також як цукри. Найбільш відомими представниками вуглеводів є целюлоза, крохмаль,Глюкоза. Фруктоза. Цукроза (звичайний цукор)

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Поширена в природі група багатоатомних спиртів (цукрів, целюлози, крохмалю тощо). У вищих рослинах вуглеводів міститься більше, ніж інших речовин. Деревина, наприклад, містить понад 50% найбільш складних вуглеводів, до яких належить целюлоза, причому її супроводжують менш складні прості вуглеводи - пектинові речовини й геміцелюлози. Целюлоза

Номер слайду 19

Прості вуглеводи. До цієї групи вуглеводів належать розчинні в холодній воді найпростіші моносахариди – гексози С6 Н12 О6 і пентози С5 Н10 О6. Пентози поширені в рослинах, входять до складу речовини клітин. Харчова енергетична цінність вуглеводів складає приблизно 4 Ккал/грам Особлива група органічних сполук – це вітаміни, біологічно активні речовини. Вони впливають на процеси обміну речовин і перетворення енергії в живих організмах.

Номер слайду 20

ВІТАМІНИ Значення: беруть активну участь в обмінних процесах. Білки, жири та вуглеводи трансформуються в організмі людини при безпосередній участі багатьох вітамінів. Вони також входять до складу численних ферментних систем, що дають змогу організму раціонально використовувати основні поживні речовини.

Номер слайду 21

Багатогранність впливу вітамінів на стан людини та неможливість синтезу деяких із них в організмі вимагає щоденного надходження їх із їжею. При дефіциті в організмі декількох вітамінів виникає гіповітаміноз а при надлишку — гіпервітаміноз. Авітаміноз — відсутність вітамінів в організмі

Номер слайду 22

Дефіцит окремих вітамінів може виникнути при - незбалансованому харчуванні;- вживанні переважно вуглеводної їжі;- обмеженні білків або жирів. Причиною недостатнього надходження вітамінів з їжею може бути неправильна кулінарна обробка харчових продуктів або їх тривале зберігання.

pptx
Додано
13 січня 2023
Переглядів
15226
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку