Розмноження (Продовження роду) та розвиток людини. Репродуктивна система людини її будова та функції. Будова статевих органів людини

Про матеріал
Презентація на урок біології у 8 класі на тему: Розмноження (Продовження роду) та розвиток людини. Репродуктивна система людини її будова та функції. Будова статевих органів людини. (у форматі пдф) Містить ілюстрації, основну інформацію з теми, визначення основних та суміжних понять теми, матеріал для перевірки знань у вигляді тестів та запитань тощо.
Перегляд файлу

image

image


image


imageРепродуктивна (статева) система  Репродукція

Ø Репродуктивна (статева) система — сукупність статевих органів, які забезпечують статеве розмноження.

Ø Репродукція — біологічна здатність розмножуватися.

Ø Здатністю до репродукції володіють біологічно зрілі індивиди. У людини статеве дозрівання відбувається приблизно від 9 до 16 років у дівчат, та від 11 до 18 – у хлопців. Здатність до репродукції у жінок зберігається до 40-45, у чоловіків – до літнього віку, навіть упродовж всього життя.

У юнацькому віці завершується пубертатний період статевого дозрівання. Статева зрілість – одна з важливих засад подружжя. Проте статева зрілість не є показником психологічної та соціальної готовності до продовження роду.

Ø Людський зародок розвивається в жіночій матці під час вагітності, яка в середньому триває протягом 9 місяців (≈ 280 діб.). Вперше пологи можуть тривати 18-20 годин, повторно 12-15 (залежить від величини плода, розмірів таза жінки, піддатливості родових шляхів тощо).


image


image

image


image

image


Статеві органи

Ø Внутрішні:

Яєчка або сім'яники (лат. testiculi (тестикули)) — чоловічі парні статеві залози, в яких утворюються сперматозоїди та статеві гормони.

Сім’яні міхурці, передміхурова і куперова залози забезпечують оптимальне хімічне середовище для сперматозоїдів.

imageПечеристе тіло — структурна одиниця еректильної тканини пеніса. Ця тканина також містить у собі губчасте тіло. Печеристі тіла забезпечують еректильну функцію. Ерекція* необхідна чоловікові для здійснення статевого акту.

image*Ере́кція (від лат. erectio (ставлення, піднімання)) — збільшення об'єму і твердіння чоловічого статевого члена внаслідок заповнення кров'ю просторів печеристих тіл.

Розрізняють спонтанну, рефлекторну та психогенну ерекції.


image


Статеві органи

Ø Зовнішні:

            imageСтатевий член або пеніс (лат. penis) — чоловічий статевий орган, служить для запліднення, ним передається сперма в жіночий статевий тракт.

            imageМошонка або калитка — продовження черевної порожнини, анатомічно відмежоване від неї та розташоване ззовні, в ділянці промежини між статевим членом і анусом.

image


image


image


Статеві органи

Ø Внутрішні:

   imageЯєчники — парні жіночі статеві залози. Розташовуються в окремому заглибленні очеревини і прикріплюються до задньої стінки очеревини широкою зв'язкою. Яєчник має плоску і овальну форму.

   Матка — непарний гладком'язовий порожнистий орган, в якому

розвивається ембріон, виношується плід.

   imageПіхва або вагіна (лат. vagina) — внутрішній статевий орган

жінки, при пологах є частиною пологового каналу. Являє собою м'язову еластичну трубку ≈12 см завдовжки, яка верхнім кінцем охоплює шийку матки, а нижнім відкривається у вульву.

Статеві органи

Ø Зовнішні геніталії — вульва (лобок, великі та малі статеві губи, клітор, промежина, дівоча пліва).

image Клітор (лат. clitoris) — жіночий зовнішній статевий орган, розташований у вульві, у верхньому кутку малих статевих губ, над отвором сечівника. З анатомічної точки зору клітор гомологічний (подібний) чоловічому статевому члену — він теж складається з двох печеристих тіл (ніжок клітора). Клітор має високу ерогенну чутливість, здатний до ерекції.


image


image


Статеві клітини

imageСперматозоїд — чоловіча гамета, зазвичай рухома. Рух сперматозоїда відбувається за допомогою джгутика.

imageСперма — каламутна, в'язка, світло-сірого кольору рідина, що виділяється при еякуляції (сім'явиприскуванні) чоловіками. Складається із сперматозоїдів і насінної рідини*.

Утворення сперми починається в період статевого дозрівання, досягає максимуму в зрілому віці та зменшується до старості.

image*Сім'яна рідина — утворюється секретами передміхурової залози та сім'яних пухирців. Змішуючись із сперматозоїдами, утворює сперму. Сім'яна рідина надає сперматозоїдам рухливість та сприяє заплідненню.

Яйцеклітина — велика нерухома жіноча статева клітина (гамета). Зливаючись зі сперматозоїдом, яйцеклітина утворює зиготу, з якої формується новий організм.

Характерними особливостями яйцеклітин є нездатність активно рухатися та великі розміри, не лише в порівнянні зі сперматозоїдом, але й з іншими клітинами організму.

image


image


image


image


image

1.              Статеві органи жінки, що утворюють яйцеклітини: А піхва; Б матка/маткові труби; В яєчники.

2.              Дозрівання і вихід яйцеклітини з яєчника… А капітуляція; Б еякуляція; В репродукція; Г овуляція.

3.              Жіночі статеві гормони: А естрогени; Б андрогени; В геногени.

4.              Період життя організму людини від народження до настання ст. зрілості: А дорепродуктивний; Б репродуктивний; В ререпродуктивний.

5.              Як називаються діти упродовж перших 10 днів після народження? А малюки; Б байстрюки; В новонароджені.

6.              Яйцеклітина, на відміну від сперматозоїда… А Менша; Б Рухливіша; В Має кулясту форму.

image

1.        Що таке репродуктивна система?

2.        Що таке репродукція?

3.        Назвіть зовнішні й внутрішні органи чоловічої ст. системи.

4.        Назвіть зовнішні й внутрішні органи жіночої ст. системи.

5.        Розгляньте ілюстрації прокоментуйте: Þ


image

image

image


 

pdf
Додав(-ла)
Ш Анатолій
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
15 січня 2023
Переглядів
741
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку