Матеріал можна використовувати на уроках географії у 9 класі під час вивчення теми "сільське господарство", для проведення інтегрованих уроків географія - біологія - хімія та для позакласної роботи.
Розведення бджолиних маток і родин Бджолозапилення Виробництво бджолиної отрути Виробництво маточного молочка Виробництво прополісу Виробництво воску Виробництво меду Напрями бджільництва
Номер слайду 3
Існує близько 30 000 видів бджіл, які перебувають як у дикому, так і у свійському стані. У світі налічується понад 40 млн свійських бджолиних родин.
Номер слайду 4
Особливо важливу роль виконує бджільництво у запиленні сільськогосподарських культур. У рослинництві його запилювальна користь перевищує більш як у 10 разів цінність прямої продукції. Запилення соняшнику підвищує його врожайність на 3 – 4 ц/га, гречки – на 2 – 3, конюшини, люцерни і еспарцету – на 1,5 – 2 ц/га.
Номер слайду 5
Номер слайду 6
Бджолиний мед – солодка сироподібна рідина, яку виродляють бджоли з нектару, паді, медяної роси та солодких виділень медоносних рослин і солодких рідин.
Номер слайду 7
Квітковий мед бджоли виробляють з нектару квіток багатьох видів рослин. У більшості це суміш, яка утворюється при збиранні краплинок з кількох рівних медоносів, що одночасно цвітуть поблизу пасіки. Такий змішаний бджолами продукт називають збірним, або поліфлорним медом, а коли у вулик надходить нектар майже з однієї медоносної рослини, його називають монофлорним. В Україні поширені сорти монофлорного меду з гречки, липи, соняшника, еспарцету, конюшини, буркуну, білої акації, ріпака та інших рослин. Кожний має своєрідний смак, колір, відрізняється вмістом цілого ряду речовин, проте за хімічним складом всі сорти квіткового меду дуже близькі.
Номер слайду 8
Номер слайду 9
Цукристий сік, який виробляється певними клітинами медоносних рослин і виділяється у зовнішнє середовище нектарниками. За хімічним складом – водний розчин сахаридів. Може містити деяку кількість спиртів, декстринів, азотистих і ароматичних речовин, мінеральних солей та різних кислот, ферментів.
Номер слайду 10
Цукристі речовини, що виділяються у вигляді слизу листками дерев і трав та продукти виділення тварин (попелиць, листоблошок, червчиків). Падь у середньому містить 24,9% води, 44,3% сахарів, 27,5% декстринів, 3,3% мінеральних речовин.
Номер слайду 11
Для збору 1 кг меду бджола повинна принести у вулик близько 150 000 взяток нектару або паді.
Номер слайду 12
Вироблення меду починається в організмі бджіл-збирачок. Ще під час роботи на квітках до нектару в медовий зобик додаються ферменти, виділені підглотковою залозою. Під впливом одного з них — інвертази відбувається гідроліз (розщеплення) сахарози на глюкозу і фруктозу.
Номер слайду 13
Приймальниці одержують нектар від збирачок, продовжують обробку. Вони переносять солодкі краплини в комірки, багато разів випускають із зобика на кінчик хоботка і вбирають назад. Від цього нектар збагачується ферментами. Сахарози стає менше, а глюкози і фруктози — більше. Крім хімічних перетворень, знижується вміст води під впливом активного випаровування. В зв'язку з цим під час доброго взятку в гнізді потрібно мати достатню кількість стільників для набризкування нектару. Якщо в сім'ї мало бджіл або не вистачає місця для свіжого нектару, затримується його збирання і дозрівання, від чого медозбір помітно послаблюється. В гнізді із свіжим кормом бджоли посилюють вентиляцію. У результаті складної роботи щодо перетворення нектару змінюється хімічний склад зрілого продукту, він стає густим, легко засвоюваним і придатним для тривалого зберігання.
Номер слайду 14
Основна маса нектару або паді йде на утворення організмом бджоли раннього меду. Ці процеси відбуваються у медовому зобику під впливом ферментів травних соків бджоли і ферментів корму. Вуглеводи під час дозрівання меду зазнають біохімічних змін, напрямлених на утворення складових частин меду.
Номер слайду 15
Номер слайду 16
Чашечки стільника заповнюються незрілим медом на 25 – 30%. Вони вентилюються, і мед змінює свою консистенцію від рідкої до густої. Стабілізується хімічний склад меду. Дозрівання меду відбувається протягом 3 – 8 діб. Після завершення дозрівання стільники закриваються кришечками.
Номер слайду 17
Продукт Води (%) Інверт ного цукру (%) Сахарози (%) Декст ринів (%) Органічних кислот (%) Мінер. солей (%) Інших реч. (%) Нектар 78,8 5,6 11,4 1,6 0,105 0,19 0,11 Мед 18,2 75,3 1,2 3,6 0,07 0,22 0,88
Номер слайду 18
У меді виявлено близько 300 різних компонентів, 100 з них є постійними.
Номер слайду 19
В складі меду виявлено близько 300 речовин і зольних елементів (Чудаков В. Г., 1979). В ньому концентрується весь склад нектару, збагачений виділеннями спеціальних залоз бджіл. Деякі компоненти утворюються в результаті хімічних реакцій у комірках стільників. Основною складовою частиною є цукри. Разом з іншими речовинами та елементами вони становлять в середньому 80 % загальної маси, решта припадає на воду. Водність більшості сортів, зібраних у різних місцевостях нашої країни, становить близько 18 %. Вміст води змінюється від 15 до 21 %. Суміш глюкози і фруктози називають інвертним цукром. У більшості сортів меду глюкоза і фруктоза потрапляють з нектару переважно в готовому вигляді. Певна частина їх при переробці нектару утворюється із сахарози під впливом ферментів і кислот. З підвищенням вмісту інвертного цукру поліпшується якість меду і його зрілість.
Номер слайду 20
Мед має, як правило, кисле середовище, тому що він містить органічні (близько 0,3 %) і неорганічні (0,03 %) кислоти. У складі меду знайдені органічні кислоти: мурашина, оцтова, молочна, бурштинова, яблучна, виноградна, лимонна, піровиноградна, глюконова, цукрова і деякі інші; з неорганічних — фосфорна, соляна. Кислоти знаходяться в меді у вільному і зв'язаному станах і потрапляють до нього з нектару, паді, пилковых зерен, виділень бджоли, а також синтезуються в процесі ферментативного розкладання й окислювання цукрів.
Номер слайду 21
Номер слайду 22
У складі меду виявлено багато макро- і мікроелементів. Світлі квіткові види меду містять близько 0,2…0,3 % зольних елементів, темні квіткові, особливо вересковий,- близько 0,5…0,6 %, а падеві значно більше — до 1,6 %. Зольні елементи попадають у мед з нектару. В одних видах нектару вміст зольних елементів високий, в інших — низький. Встановлено зв'язок між вмістом зольних елементів в меді, рослинах і ґрунтах. Наприклад, невеликий вміст кальцію в меді може бути пов'язаний із зниженим вмістом цього елемента в ґрунті. Зольні елементи входять до складу багатьох ферментів і тому відіграють важливу роль у біохімічних процесах, що відбуваються в рослинах, нектарі та меді. Мед як природний тваринно-рослинний продукт за кількістю зольних елементів не має собі рівного. У ньому виявлено 37 макро- і мікроелементів.
Номер слайду 23
У меді утримуються в основному водорозчинні вітаміни. Вміст основних вітамінів досить мінливий і залежить від джерела одержання нектару, числа пилкових зерен у продукті. Пилок є основним джерелом вітамінів, видалення квіткового пилка фільтруванням або відстоюванням зменшує вміст вітамінів на 33…50 % у порівнянні з первісним. Мед від природи має кисле середовище і це сприяє повільному руйнуванню вітамінів під час збереження. Вітаміни групи В, а також аскорбінова кислота (С) у суміші з іншими компонентами, що містяться в меді, дуже корисні для людського організму. У меді виявлений також вміст токоферолу, ретинолу, каротину, холіну.