Презентація "Біологічний метод захисту рослин"

Про матеріал
Біологічний метод - це використання проти шкідливих організмів їх природних ворогів, а також використання біологічно активних речовин, які керують поведінкою шкідливих організмів з метою регулювання їх чисельності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА : БІОЛОГІЧНИЙ МЕТОД ЗАХИСТУ РОСЛИНРозробила викладач ВП НУБіП України «Немішаївський агротехнічний коледж» ДЯЧЕНКО ОЛЕНА АНАТОЛІЇВНА

Номер слайду 2

Значення біологічного методу дуже велике і багатогранне. Кожен шкідник в природі має свого ворога або регулятора його чисельності, який може за певних умов утримувати чисельність шкідника. Крім того, біологічний метод нешкідливий для довкілля, так як його компоненти є частинкою цього ж довкілля. Біологічний метод - це використання проти шкідливих організмів їх природних ворогів, а також використання біологічно активних речовин, які керують поведінкою шкідливих організмів з метою регулювання їх чисельності.

Номер слайду 3

Біологічний метод боротьби із шкідниками має три основні напрямки:1 — здійснення заходів, які сприяють охороні і підвищенню ефективності природних популяцій паразитів, хижаків і ентомопатогених мікрооранізмів у знищенні шкідників; 2 — випуск на поля ентомофагів, розмножених у лабораторних умовах (сезонна колонізація); 3 — застосування біопрепаратів, виготовлених на основі культур патогенних мікроорганізмів.

Номер слайду 4

НАЙПОШИРЕНІШІ ЕНТОМОФАГИ І АКАРІОФАГИ НАЙНЕБЕЗПЕЧНІШИХ ШКІДНИКІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР

Номер слайду 5

Ентомофаги - це комахи, які паразитують на шкідниках сільськогосподарських культур. Ентомофаги зустрічаються серед усіх рядів комах, але найчастіше серед: перетинчастокрилих, двокрилих, твердокрилих і сітчастокрилих. Найпоширенішими і найефективнішими ентомофагами є: трихограма, золотоочка, сонечко, кліщ фітосейулюс, хижі жужелиці.

Номер слайду 6

ТРИХОГРАМА - це паразит яєць багатьох небезпечних шкідників сільськогосподарських культур, багаторічних насаджень. Найбільшого практичного застосування набули чотири види: трихограма звичайна -паразитує на 154 видах комах, переважно лускокрилих, трихограма жовта - паразитує на плодожерці, трихограма безсамцева паразитує на лускокрилих, що шкодять плодовим насадженням.

Номер слайду 7

Розвиток всіх цих видів майже однаковий. Дорослі паразити підживлюються нектаром і росою. Самки відкладають яйця в яйце шкідників. Заражені яйця темніють, їх легко відрізнити від незаражених. Личинки живляться внутрішнім вмістом яєць шкідників. Завершивши живлення, там же заляльковуються. Дорослі комахи нового покоління спаровуються і відкладають яйця. Трихограму розводять в біолабораторіях на яйцях зернової молі. Зернову міль розводять на ячмені.

Номер слайду 8

проти озимої совки - 100 тис. га в 2-3 прийоми; проти капустяної совки, біланів, вогнівок - 60-90 тис. в два прийоми; проти яблуневої плодожерки -120 - 160 тис. га. Норма випуску трихограми залежить від шкідника і інтенсивності його розмноження:

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

ЗОЛОТООЧКА ЗВИЧАЙНА Chrysopa carnea Stern.ряд сітчастокрилі Комаха зеленого кольору, з жовтими очима. Багаточисленні види золотоочок живляться попелицями, кліщами, яйцями і молодими личинками колорадського жука, гусеницями молодих віків. Одна личинка звичайної золотоочки за два-три тижні здатна знищити близько 1 тис. кліщів або попелиць.

Номер слайду 16

Плодючість однієї самки - 400-800 яєць.

Номер слайду 17

Личинки хижі, живляться всіма фазами розвитку попелиць дрібних гусениць.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

СОНЕЧКО СЕМИКРАПКОВЕ ряд твердокрилі Coccinella septempunctata. Доросла комаха довжиною до 12 мм, червоного кольору з сімома чорними крапками на надкрилах. Личинка хижа, комподеовидна

Номер слайду 22

Личинки і жуки їх постійно знищують попелиць, кліщів, дрібних гусениць. Личинка за два-три тижні знищує близько тисячі особин попелиць, а жук - щоденно до 100 личинок і дорослих попелиць.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

ФІТОСЕЙУЛЮС - це акаріфаг павутинного кліща Phytoseiulus persimilis Не має зимової діапаузи і розмножується впродовж усього року. Самки після спаровування відкладають яйця поодиноко на листках серед колоній павутинного кліща. Німфи і дорослі кліщі фітосейулюса живляться всіма фазами розвитку павутинного кліща. За сприятливих умов самка фітосейулюса знищує до 24 особин або 30 яєць павутинного кліща за добу.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Застосовують фітосейулюса тільки в теплицях з нормою 1:20; 1:50 хижаків по відношенню до шкідника.

Номер слайду 31

АФЕЛІ́НУС (Aphelinus mali) північноамериканська комаха родини хальцидових ряду перетинчастокрилих. Паразит кров'яної попелиці — шкідника яблунь. Самка афелінуса відкладає в тіло кров'яних попелиць по одному до 120 яєць. Уражені попелиці чорніють. Личинка афелінуса, вийшовши з яйця, поїдає внутрішні органи попелиці. Самка зразу ж приступає до яйцекладки, відкладаючи яйця по одному в тіло попелиці. Личинки афелінуса живляться внутрішнім вмістом попелиці. Заражена попелиця припиняє живлення, її тіло здувається, чорніє, муміфікується і гине. Закінчивши живлення, личинка паразита заляльковується в тілі попелиці. За рік афелінус дає 6 - 9 поколінь.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

АФЕЛІНУС поражає кров’яну попелицю

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

ХИЖІ ЖУЖЕЛИЦІ знищують яйця, личинок і лялечок багатьох видів комах. Одна особина волосистої або зернистої жужелиці при нестачі води і високій температурі повітря протягом доби може знищити сім-десять личинок коваликів або кількох десятків бульбочкових довгоносиків. Вони знищують яйця і дрібних личинок бульбочкових довгоносиків, гессенської і шведської мух.

Номер слайду 37

МІКРОБІОЛОГІЧНИЙ МЕТОД БОРОТЬБИ З ШКІДНИКАМИ. БІОПРЕПАРАТИ

Номер слайду 38

Мікроорганізми потрапляють в організм різними шляхами. Найчастіше з їжею і при механічних пошкодженнях покривних тканин. Потрапивши в тіло чи на тіло комахи, мікроорганізми викликають різні патології, які призводять до загибелі шкідників. Наприклад, бактерії можуть викликати такі хвороби: червоний бактеріоз - який проявляється у вигляді червоного нальоту на тілі шкідника (вражаються лучний метелик, кукурудзяний метелик, шкідлива черепашка, озима совка); чорний бактеріоз на тілі ураженої комахи з'являється синювато-чорний наліт (вражається шкідлива черепашка); молочна хвороба - вражає личинок хрущів, японського жука. Хворі личинки набувають молочно-білого кольору, внаслідок того, що бактерії перетворюють гемолімфу комахи в молочно-білу.

Номер слайду 39

Гриби, потрапляючи в організм шкідника, здатні теж викликати різні хвороби: міоскардинози (білий, рожевий, зелений, які отримали назву залежно від кольору нальоту, що утворюється на тілі уражених комах), ентомофторози. Віруси, потрапляючи в організм комах, викликають хвороби, які залежно від будови вірусу, називаються гранульозами або поліедрозами.

Номер слайду 40

Всі патогенні мікроорганізми існують в природі і в організмі шкідника і за певних умов можуть проявляти свою патогенну дію. Але для кращої і швидшої дії патогенних мікроорганізмів створені відповідні біопрепарати, які використовуються переважно способом обприскування рослин в період вегетації.

Номер слайду 41

Бактеріальний біопрепарат: ЛЕНІДОЦИД - мікробний нсектицидний препарат. Виготовляється у формі сухого порошку з титром 100 млрд. спор/г. Застосовується на капусті проти гусениць лускокрилих; на плодових проти гусениць плодожерки і молей; проти гусениць молодших віків листокруток, золотогузок, п'ядунів; на малині, смородині, аґрусі, суниці - проти комплексу листогризучих шкідників; на цукрових буряках, люцерні, соняшнику, моркві проти лучною метелика.

Номер слайду 42

БІТОКСИБАЦИЛІН - світло-коричневий порошок з титром 60 млрд. спор в 1г. Застосовується на картоплі, томатах, баклажанах, перці - при масовій появі личинок колорадського жука; на огірках закритого ґрунту проти павутинного кліща; на плодових проти комплексу гризучих шкідників; на цукрових, кормових, столових буряках, люцерні, соняшнику, моркві проти гусениць лучного метелика ; на ягідниках проти гусениць вогнівок листокруток, п'ядунів. Бактеріальний біопрепарат:

Номер слайду 43

НОВОДОР - проти личинок 1-2 віків колорадського жука. АСТУР. Біопрепарат на основі кристалоутворювальних бактерій. Застосовується для захисту капусти, плодових від комплексу шкідників. ГАУНСИН. Рідкий бактеріальний препарат з титром 10 млрд. спор в 1 мл. Використовується проти гусениць яблуневої плодожерки. Препарат здатний стримувати також розвиток парші, борошнистої роси, плодової гнилі. Бактеріальний біопрепарат:

Номер слайду 44

ЕНТОБАКТЕРИН. Сухий кремовий порошок з титром 30 млрд. спор і такою ж кількістю ендотоксину в 1 г. Використовується на овочевих проти біланів, капустяної молі ; на плодових проти гусениць лускокрилих; на цукрових буряках, люцерні проти гусениць лучного метелика. Бактеріальний біопрепарат:

Номер слайду 45

БОВЕРИН - сухий порошок з титром 20 млрд. конідій в 1 г. Застосовується проти личинок колорадського жука; проти гусениць яблуневої плодожерки ; на огірках закритого ґрунту проти тепличної білокрилки. ВЕРТИЦИЛІН ЗЕРНОВИЙ - титр не менше 20 млрд. конідій в 1 г. Застосовують проти білокрилки на огірках закритою ґрунту. НЕМАТОФАГІН - грибний препарат проти галових нематод. Застосовується на овочевих культурах закритого ґрунту. ГРИБНІ БІОПРЕПАРАТИ:

Номер слайду 46

ВІРИН ЕКС - рідкий препарат з титром 1млрд. поліердів в 1мл. Застосовують проти гусениць капустяної совки. ВІРИН ЕНШ - рідкий препарат з титром 1 млрд. поліердів в 1 мл. Застосовують на плодових культурах проти непарного шовкопряду. ВІРИН ОС - сухий порошок з титром 3 млрд. гранул в 1 г. Застосовується проти озимої совки на овочевих і баштанних культурах в нормі. ВІРУСНІ БІОПРЕПАРАТИ:

Номер слайду 47

БІОЛОГІЧНИЙ МЕТОДБОРОТЬБИ З ГРИЗУНАМИ

Номер слайду 48

Останнім часом основна увага приділяється бактеріям, які викликають мишачий тиф у гризунів. Найкраще вивчені і випробувані в Україні бактерії Ісаченка. Вони найбільш патогенні для більшості дрібних мишоподібних гризунів. Їх можна використовувати на тваринницьких фермах, в скиртах сіна і соломи, в складах, парниках, на полях. Використовують бактерії у вигляді принад. Від початку зараження гризуна до появи перших ознак хвороби може минути від 3 до 20 діб. Ознаки хвороб проявляються однаково. Спочатку гризуни стають млявими, потім втрачають інстинкт, впадають у стан заціпеніння і гинуть.

Номер слайду 49

У боротьбі з гризунами в Україні застосовують зерновий і амінокістковий бактероденциди. БАКТЕРОДЕНЦИД ЗЕРНОВИЙ ВОЛОГИЙ - виготовляють з цілого зерна пшениці, ячменю, вівса при вологості 50-60%. В 1г міститься 2,5-5 млрд. спор бактерій. Смертельна доза для дрібних гризунів міститься у 2-3 зернах, для щурів - у 10-20 зернах. БАКТЕРОДЕНЦИД АМІНОКІСТКОВИЙ - крупнозерниста сипка маса сірого кольору, вологістю 6% з вмістом 2-8 млрд. спор в 1 г.

Номер слайду 50

БІОЛОГІЧНИЙ МЕТОД БОРОТЬБИ З ХВОРОБАМИ РОСЛИН

Номер слайду 51

Для біологічної боротьби із збудниками хвороб рослин використовують мікроорганізми - антагоністи, гіперпаразити, які в процесі життєдіяльності утворюють антибіотики, що захищають рослину. Антагоністами і гіперпаразитами можуть бути:віруси, гриби, бактерії, актиноміцети. Антибіотики - перспективний напрямок у захисті рослин від хвороб. Вони легко проникають у тканини і органи рослин, довгий час зберігаються там і пригнічують розвиток патогенів.

Номер слайду 52

Розроблена технологія промислового виробництва антибіотичних препаратів, які добре себе зарекомендували: ТРІХОЦЕТИН - продукт життєдіяльності пліснявого гриба. Це кристалічна речовина білого або жовтого кольору. Використовується проти кореневих гнилей, борошнистої роси в закритому грунті; для обпилювання насіння ячменю, пшениці проти кореневих гнилей. ТРИХОДЕРМІН - створений на основі гриба триходерма з вмістом 10 млрд. спор в 1г. Рекомендований для обробки насіння проти кореневих гнилей та фузаріозного в'янення на огірках, томатах в закритому грунті. ФІТОЛАВІН - 100 - використовується способом обприскування огірків закритого ґрунту проти борошнистої роси. РИЗОПЛАН - використовується для обробки насіння пшениці, ячменю перед посівом проти кореневих гнилей.

Номер слайду 53

БІОЛОГІЧНИЙ МЕТОДБОРОТЬБИ З БУР’ЯНАМИ

Номер слайду 54

Біологічний метод має великі перспективи з огляду на використання вищих організмів (тварин, птахів), фітопатогенних організмів і фітофагів. Мушка фітоміза є фітофагом вовчка. Пошкоджений вовчок відмирає або дає несхоже насіння. За літо в Україні мушка дає 2-3 покоління при середній плодючості 180-200 яєць. Дуже шкідливий карантинний бур'ян - амброзія, завдає значної шкоди посівам і викликає алергічні захворювання в людини. Проти цього бур'яну широко використовують амброзієву совку, гусениці якої живляться виключно листками амброзії. Є амброзієвий листоїд, який є монофагом і може знищувати 100% рослин амброзії.

Номер слайду 55

Дуже великої шкоди посівам сільськогосподарських культур завдає гірчак степовий. Його пошкоджує гірчакова нематода, яка є вузькоспеціалізованою і інші рослини не пошкоджує. За літо дає 3-4 покоління. На гірчаку можуть розвиватись також мушки багатоїдного мінера, брунькова галиця, галоутворювальні кліщі.

Номер слайду 56

Досить широко вивчають і вже застосовують у виробництві гриби, що викликають захворювання бур'янів і спричиняють їх загибель. Гриб фузаріум вовчків при внесенні його в грунт під час сівби баштанних культур уражає вовчок ще в стадії кореневих наростів.Іржа пошкоджує осот рожевий, спричиняючи відмирання майже 80% пагонів. Насіння багатьох бур'янів уражається сажкою. До таких бур'янів відноситься насіння гумаю, свинорію, пажитниці льонової, гірчака жорсткого, мишію.

Номер слайду 57

Виходячи iз вище сказаного, бачимо, що бiологiчний метод-це доступний, ефективний метод захисту який може дати незалежнi результати без шкоди природи. Багато ентомофагiв є природними i не потребують прямого втручання людини в свiй розвиток. ВИСНОВОК:

Номер слайду 58

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Веріженко Наталя Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 жовтня 2019
Переглядів
8022
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку