Презентація "Інтенсивна технологія вирощування картоплі"

Про матеріал
Інтенсивна технологія – це комплекс агротехнічних прийомів вирощування сільськогосподарських культур, технологічних засобів і операцій, які направлені на максимально повне використання біологічного потенціалу продуктивності культур (їх сортів і гібридів) за рахунок підвищення ефективності використання природних і антропогенних його факторів при мінімізації трудових і матеріальних ресурсів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

"МОДЕЛЬ СОРТІВ КАРТОПЛІ" стійкість до екстремальних умов росту (абі­отичних факторів) — кислотності і перезволоженості ґрунтів; стійкість проти раку картоплі — 100%; стійкість проти картопляної нематоди — не менше 50%; стійкість проти стеблової нематоди (50...60%); стійкість проти фітофторозу: пізні, середньопізні, середньостиглі, середньоранні сорти 90%; ранньостиглі – 30%; стійкість проти бактеріальних захворювань - чорної ніжки та кільцевої гнилі; стійкість проти колорадського жука (застосування віддаленої гібридизації ди­ких видів); стійкість проти парші звичайної; висока холодостійкість та посухостійкість; високі смакові і кулінарні якості бульб, придатність їх до промислової переробки; придатність до механізованого ви­рощування і збирання.

Номер слайду 3

"МОДЕЛЬ СОРТІВ КАРТОПЛІ" висока врожайність — (кількість бульб та їх маса в кущі); потенційна продуктивність ранніх і середнь­остиглих сортів (збирання до 15.08.) — 55—60 т/га, середньопізніх (збирання до 20.09.) — 70—80 т/га; швидкий початковий ріст рослин, інтенсив­не наростання листової поверхні; достатньо велика кількість (5—6 шт.) стеб­лових пагонів; вигідна архітектоніка куща з урахуванням доброго вловлювання освітленості, розташування листків під кутом 45° до стебла; ранній початок бульбоутворення; ви­сока якість бульб (протеїну до 3,2 %, крохмалю до 30 %, вітаміну С – 20 - 30мг/100 г); сповільнений ріст бадилля в період актив­ного нагромадження врожаю бульб; добра лежкість бульб у зимовий період;

Номер слайду 4

Картопля - одна з найважливіших с/г культур, що має важливе продовольче, кормове та технічне значення. Продовольче використання картоплі пов'язане з високим вмістом в її бульбах крохмалю (до 25%), наявністю вітамінів A, C, B1, B2 тощо. У тваринництві картоплю згодовують великій рогатій худобі, свиням та ін. Як технічна культура, вона використовується на виробництво крохмалю, декстрину, патоки, глюкози, спирту.

Номер слайду 5

Основні фази росту картоплі: сходи, бутонізація, цвітіння, бульбоутворення і відмирання картоплиння. Фаза сходів наступає під час появи на поверхні ґрунту проростків (15-22 дні після садіння). Через деякий час на верхівках стебел картоплі утворюються суцвіття, які мають бутони. Це і є фаза бутонізації рослин. Після розкривання бутонів настає фаза цвітіння. Фаза бульбоутворення – на підземних пагонах - столонах - починають утворюватись потовщення, які перетворюються в бульби. Ріст картоплі закінчується у фазу в'янення і відмирання картоплиння.

Номер слайду 6

Бульби проростають за t° = 5-7°С. Сходи гинуть під час заморозків мінус 1-2°С. Оптимальна t° для росту 18-20°С. Картопля - світлолюбна рослина. Картопля - вологолюбна культура. Особливо висока чутливість до нестачі вологи спостерігається в період бульбоутворення. Найпридатнішими для вирощування картоплі є вологі легкі супіщані або суглинисті ґрунти. Добрі урожаї дає на осушених торфових ґрунтах і чорноземах, з pH 5-6.

Номер слайду 7

Картоплю, як просапну культуру, розміщують у польових, прифермських, кормових та овочевих сівозмінах. Кращими попередниками є озимі зернові і зернобобові культури. У загальному ж картопля не вибаглива до попередників, за умови удобрення органічними добривами, а також добре росте в повторних посівах.

Номер слайду 8

У Лісостепу до вирощування рекомендуються і використовуються наступні сорти: - ранні (50-60 днів), столові-Бородянська рожева, Зов, Гарт; - середньоранні (60-80 днів), столові - Водограй, Невська; - середньостиглі (80-100 днів), столові - Гатчинська, Українська рожева; - середньопізні (100-120 днів), універсальні - Зарево, Гібридна 14; - пізні (більше 125 днів), універсальні - Ласунок, Темп.

Номер слайду 9

Основними добривами під картоплю є органічні (60 т/га). Застосовують також і мінеральні добрива, середня доза яких становить N100 P 65 K110. Необхідними компонентами системи удобрення картоплі є внесення їх в ямки або гребені під час садіння - 10-20 кг/га азотних і 10-20 кг/га фосфорних добрив у діючій речовині, а також підживлення по 20-30 кг/га NPK або 5-6 т/га гноївки. На підзолистих ґрунтах необхідно вносити борні, а на торфових і заплавних - мідні мікродобрива.

Номер слайду 10

При обробітку після зернових - лущення стерні (8-15см) та дискування На легких ґрунтах потрібна оранка плугом з передплужником на глибину 20 - 25 см в зоні Полісся. Можлива оранка до 35см зона Степу. Після плугів можна пускати борони зубові, або кільчасті. Найкращий час для орання - друга половина жовтня.

Номер слайду 11

Першим заходом на полі весною є боронування (закриття вологи) культиватор + борона зубова (березень, початок квітня). Перед садінням - культивація з боронуванням (12-15см). Напрям культивації повинен співпадати з напрямом посадки.

Номер слайду 12

Перед садінням бульби сортують, пророщують або прогрівають, обробляють їх захисно-стимулюючими речовинами, великі розрізають на частини. Використовують бульби масою 50-80 г. Для протруєння використовують препарати: дитан М-45 ( 2 - 2,5 кг/т) — проти ризоктонії, фітофторозу, мокрої гнилі, парші; цинеб (0,5-1 кг/т) — проти фітофторозу; вітавакс ( 2 кг/т), фундазол (0,5-1 кг/т) — проти ризоктоніозу.

Номер слайду 13

Садять картоплю коли ґрунт на глибині 10 см досягає 8°С. Глибина посадки залежить від розміру посадкової картоплі і типу ґрунту (легкі – 10-12 см, важкі – 7-8 см, посушливі р-ни – 12-14 см). Застосовують широкорядний спосіб садіння (70- 80 см). Середня густота садіння бульб 50-55 тис/га. Є такі способи садіння: гребеневий, безгребеневий, посадка на грядах. Гребеневим способом садіння здійснюють саджалками САЯ-4А, КСМГ-4, КСМГ-6, СН-4Б.

Номер слайду 14

При гребеневому вирощуванні картоплі перший раз міжряддя розпушують через 7-8 днів після садіння культиваторами КОН-2,8ПМ, КРН-4,2Г на глибину 7-8см. Друге розпушення – через 10-15 днів після першого на глибину 10-12 см. При досягненні висоти 12-14 см рослини підгортають. У посушливих районах замість підгортання розпушують міжряддя.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Способи збирання картоплі: пряме комбайнування (при врожайності понад 100 ц/га і вологості ґрунту менше 22% за допомогою комбайнів ККУ-2А, Е-668, КСК-4); комбінований; роздільний (на вологих ґрунтах картоплекопачами УКВ-2, КСТ-1,4 викопують бульби й укладають їх у валки на полі. Після просушування валки підбирають комбайном.)

Номер слайду 17

Викопану картоплю просушують, сортують та закладають на зберігання у кагати та підвальні приміщення. Оптимальна t° для зберігання бульб картоплі 3-5°С. За вищої t° бульби всередині чорніють, в'януть і втрачають товарний вигляд. Чорніють вони також від механічних пошкоджень.

Номер слайду 18

Суть інтенсивної технології полягає в оптимізації умов вирощування картоплі на всіх етапах її росту і розвитку. В інтенсивній технології передбачається: розміщення посівів після кращих попередників в системі сівозмін; впровадження високоврожайних сортів інтенсивного типу; оптимальне забезпечення рослин елементами живлення з урахуванням вмісту їх в ґрунті; інтегрована система захисту рослин від шкідників і хвороб та знищення бур’янів; своєчасне і високоякісне виконання всіх технологічних прийомів, спрямованих на підвищення урожайності картоплі і підвищення родючості ґрунту.

ppt
Додано
3 жовтня 2019
Переглядів
4937
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку