Презентація "Біосфера та її складові. Закономірності поширення живих організмів на суходолі і в океанах. Природні чинники формування ареалів поширення рослин і тварин. Біологічн

Про матеріал
Презентація допоможе провести онлайн-урок з географії у 11 класі за темою "Біосфера та її складові" розділу «Загальні закономірності географічної оболонки Землі», відповідно до Програми для ЗНЗ «Географія. 10-11 клас. Рівень стандарту», (Наказ МОН України від 23.10.2017 № 1407) Презентація створена для візуалізації та кращого сприйняття учнями навчального матеріалу. Використано матеріали підручника Т. Гільберг Г., І.Савчук, В.Совенко «Географія. Рівень стандарту. 11 клас», «Оріон», 2019, ілюстративні та картографічні дані з мережі Інтернет.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біосфера та системи Землі§17; 18 усно відповісти на питання після параграфу. Підготуватись до ТО з розділу «Загальні закономірності географічної оболонки»(17.01.2023, Google form)

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання1. Виконання ПР № 6 2. Назвіть види та джерела, а також екологічні наслідки забруднення поверхневих і підземних вод.3. Чим небезпечне забруднення води нафтою й нафтопродуктами?4. Із чим пов’язаний дефіцит прісної води у світі? Визначте основні шляхи його усунення.5. Які перспективи й екологічні проблеми пов’язані з використанням підземних вод?6. Назвіть основні екологічні проблеми та шляхи їх подолання для основних водних екосистем України.

Номер слайду 3

Поширення живих організмів у біосферіБіосфера — оболонка Землі, створена живими організмами в результаті їхньої життєдіяльності й заселена ними.? Межі біосфери

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Межі біосфери визначаються умовами існування життя . В атмосфері – нижній шар, тропосфера. В літосфері – не нижче 3 – 4 км. В гідросфері – вся товща води, до тах глибин.

Номер слайду 6

Живі організми поширені в біосфері нерівномірно. Найбільш заселені живими організмами зони безпосереднього контакту й активної взаємодії літосфери, атмосфери, гідросфери, оскільки саме тут найсприятливіші умови проживання: оптимальні температури, вологість, наявність кисню й необхідних для життєдіяльності організмів хімічних елементів. Широтна зональність. Висотна поясність

Номер слайду 7

Біомаса — загальна маса особин одного виду, груп або всього угруповання живих організмів на одиницю площі або об’єму. У середньому на 1 см² земної поверхні припадає 580 мг сухої органічної речовини. До складу цієї біомаси входить біомаса рослин, тварин, грибів, бактерій. У біосфері біомаса розподілена нерівномірно і змінюється від нуля (крига Антарктиди) до 60 кг/м² (тропічні ліси).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Біологічні ресурсивключають генетичні ресурси, організми та їхні частини, популяції або будь-які інші біотичні компоненти екосистем, які мають фактичну чи потенційну користь,цінність для людства.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Типи ґрунтів світу

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Вплив ґрунтів на спеціалізацію господарства регіону, країни. На розміщення та спеціалізацію сільського господарства передусім впливають природні, але також і соціально-економічні чинники. Наприклад, попит на світовому ринку, розширення асортименту продуктів споживання у зв’язку з підвищенням рівня життя населення. Згадаймо, МГПП (міжнародний географічний поділ праці)

Номер слайду 16

Робота з підручником (стор. 118) Таблиця 6. Типи ґрунтів та природні зони

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Нагадаю, що на наступному уроці пишемо тематичну роботу. Повторіть, будь ласка, § 7 - 18 Бережіть себе та своїх близьких

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 січня 2023
Переглядів
9431
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку