Урок трудового навчання в 6 класі "Особливості і прийоми різання тонколистового металу ручними і важільними ножицями"

Про матеріал

Урок формування практичних вмінь і навичок дозволить ознайомити учнів з видами слюсарних ножиць, навчити різати слюсарними ножицями тонколистовий метал, ознайомити учнів з правилами безпечної роботи при різанні ножицями листового металу; виховувати бережливе ставлення до обладнання та інструментів; розвивати моторику рухів, окомір.

Перегляд файлу

Тема.  Особливості і прийоми різання тонколистового металу ручними і важільними ножицями.

 

Мета: ознайомити учнів з видами слюсарних ножиць, навчити різати слюсарними ножицями тонколистовий  метал, ознайомити учнів з правилами безпечної роботи при різанні ножицями листового металу;

виховувати бережливе ставлення до обладнання та інструментів;

розвивати моторику рухів, окомір.

 

Обладнання:  верстак комбінований, технологічна картка виробу, комплект слюсарного інструменту,  сталь листова оцинкована, плакати, комп’ютер, мультимедійний проектор, мультимедійний екран, лазерна указка.

 

Тип уроку: Формування практичних вмінь і навичок.

 

Об'єкт навчальної праці: коробочка для дрібних деталей.

Основні поняття: слюсарні ножиці, клин, важільні ножиці, електричні ножиці, різальні кромки, задирка, деформація.

 

Структура уроку

І. Організаційний момент..................………………………1 хв

ІІ. Актуалізація опорних знань ……………………………………………4 хв

ІІІ. Мотивація навчально-трудової діяльності …….……………………..2 хв 

IV. Повідомлення теми, мети, завдань уроку……………………………..1 хв

V. Вивчення нового матеріалу..............………………………13 хв

1. Загальні відомості та види ножиць.

2. Технологія різання слюсарними ножицями.

3. Правила безпечної роботи.

VІ. Закріплення нових знань і вмінь..........……………………….3хв

VІІ. Практична робота «Розмічання контуру та вирізання заготовки для виготовлення коробочки для дрібних деталей»              …………………….. 20 хв

VIІІ. Домашнє завдання...................……………………….1 хв

 

ХІД УРОКУ

 

  1. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
  1.     Привітання.
  2.     Перевірка присутності учнів.
  3.     Перевірка готовності учнів до роботи.
  4.     Призначення чергового учня.

 

  1.            АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

Фронтальне опитування.

  1. Яку технологічну операцію називають правленням? Яким інструментом її виконують? (Технологічна операція вирівнювання вм’ятин, викривлень, скручень та інших нерівностей. Дерев’яний брусок, киянка, гумовий молоток, вальцівки)
  2. Які інструменти використовують для розмічання? (Рисувалка, кутник, слюсарна лінійка з міліметровими поділками, кернер, циркуль)
  3. Що використовують для розмітки складних деталей та виготовлення і контролю великої кількості однакових деталей? (Шаблон)
  4. Для чого призначена рисувалка? (Для виконання розміточних ліній за допомогою лінійки, кутника або шаблона)
  5. Яких правил безпеки потрібно дотримуватись під час розмічання?
  6. Який тонколистовий метал називається жерстю? Які є види жерсті? (Листова сталь завтовшки 0,2…0,5 мм. Чорна і біла)
  7. Де застосовують тонкий листовий метал?

 

  1. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНО-ТРУДОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Уміння, які ви отримаєте на цьому уроці можуть стати вам у нагоді не лише для реалізації вашого проекту, але й для виконання тих робіт, які завжди є необхідною умовою успішного ведення домашнього господарства.

  1. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ, МЕТИ, ЗАВДАНЬ УРОКУ

 

  1. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Загальні відомості та види ножиць.

Для поділу великого шматка жерсті на малі частини та вирізання заготовок використовують технологічну  операцію різання. Різання за допомогою ножиць ґрунтується на різнобічній дії двох клинів (ножів). У результаті механічного зусилля різальні кром­ка ножиць розділяють сусідні шари металу на у різних напрямках. Тобто, відбувається поділ металу на частини.

Ручні механічні ножиці застосовують для різання стальної жерсті завтовшки 0,2... 1,0 мм і кольорової ~ до 1,5 мм.


Залежно від розміщення різальних кромок но­жиці діляться на праві - зі скосом різальних кро­мок з правого боку і ліві - зі скосом різальної кромки з лівого боку. Прави­ми ножицями зручно різати вздовж прямої лінії і по кривій без малих заокруглень. Ліві ножиці при­значені для виконання таких самих операцій, але вздовж правої кромки листа жерсті проти годинни­кової стрілки. Різання по дузі з малими заокруглен­нями виконують за допомогою ножиць з криволінійними лезами. Для зручності різання невеликих за розмірами заготовок нижню ручку ножиць, що не мають пластмасових ручок, затискують у лещатах.

  Ручні важільні ножиці  застосовують для різання листової сталі завтовшки до 4 мм, алюмінієвих листів - до 6 мм. Вони дають мож­ливість різати заготовку без згину країв з достат­ньою точністю. При різанні необхідно слідкувати за гвинтами та болтами та своєчасно їх затискати.

На підприємствах для точного різання листової жерсті без додаткової обробки застосовують ме­ханічні махові ножиці. За допомогою еле­ктричних ножиць виконують різання ли­стового металу завтовшки до 2,7 мм.

2. Технологія різання слюсарними ножицями.

При різанні ручними ножицями жерсть вставляють у розведені ле­за якомога далі від їх зовнішніх країв, потім стискують рукоятки, але не повністю, а роблячи ними кілька рухів.

Після виконання надрізу ножиці розкривають майже на всю довжину різальних кромок і ріжуть далі. Вирізання внутрішнього контуру роз­починають з центра, рухами ножиць по кругу. При роботі прямими лівими ножицями в жерсті ліва частина загинається вгору, а при роботі прямими правими ножицями, навпаки - вниз. В усіх випадках краї металевого листа дуже гострі, тому для безпеч­ної роботи необхідно працювати в рукавицях.

Під час різання на краях листа утворюються за­дирки. У товстих листах їх спилюють напилком, а в тонких - відбивають киянкою. У цьому випадку лист жерсті кладуть задирками вниз на підкладну дошку, щоб не пошкодити ударну частину киянки. Оскільки при різанні утворюються задирки, а краї вздовж лінії різання згинаються (деформуються), то обов'язково треба враховувати припуск на різання під час розмічання.

 

 

 

 

3.  Правила безпечної роботи.

  •            Оберігати руки від порізів  задирками.  Працювати в рукавицях.
  •            Не  тримати  пальці  рук на лінії різання.
  •            Ручки     ножиць     міцно тримати в руках або закріплювати в лещатах.
  •            Не   перевіряти   точність різання    (рівність    поверхні) пальцями.
  •            Під час відбивання задирок берегтися від їх попадання на частини тіла.
  •            Не  змітати  відходи  рукою.   Використовувати для цього щітку.
  •            Під час зберігання ножиці розміщувати різа­льною частиною від себе, а під час передавання - різальною частиною до себе.

 

VІ. ЗАКРІПЛЕННЯ НОВИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ

Яким інструментом вирізаємо заготовку з жерсті?

Які особливості роботи з важільними ножицями?

Яких правил безпечної роботи необхідно дотримуватися при різання ножицями?

З яких частин складаються ручні механічні ножиці?

Звідки розпочинають вирізання внутрішнього контуру деталі?

Для різання стальної жерсті якої товщини застосовують ручні механічні ножиці?

 

VІІ.  ПРАКТИЧНА РОБОТА

  Розмічання контуру виробу та його вирізування відповідно до технологічної картки.

 

VIІІ. ПІДСУМКИ УРОКУ

Домашнє завдання:   опрацювати   теоретичний матеріал підручника.

 

doc
Додано
16 липня 2018
Переглядів
3081
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку