Презентація "Богдан Хмельницький"

Про матеріал

Цікава презентація про Богдана-Зиновія Хмельницького (1595-1657 рр.) - людину, полководця, політика та державного діяча середини XVІІ ст. Підійде як для уроків з історії України, так і для виховних заходів на відповідну тематику.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Богдан Михайлович Хмельницький1595 - 1657

Номер слайду 2

Інші імена: Зиновій. Титул: Гетьман. Віросповідання: Православний. Дружини: Ганна Сомківна, Мотрона Чаплинська, Ганна Золотаренко. Діти: Тиміш, Юрій, Катерина (Олена),Степанія.

Номер слайду 3

Хмельницький Богдан Михайлович (1595–1657) – визначний український політичний і державний діяч, полководець, гетьман України (1648– 1657). Засновник Української Козацької держави. Народився майбутній гетьман України у родині українського шляхтича Михайла Хмельницького. Початкову освіту здобув у школах Чигирина та Києва. Згодом продовжив навчання в єзуїтському колегіумі у Львові. Опанував польську та латинську мови, а з часом ще й турецьку і французьку. Походження та освіта

Номер слайду 4

Єзуїтський колегіум у ЛьвовіЧигирин. Київ

Номер слайду 5

Як полководець Б. Хмельницький був блискучий стратег і тактик, знаменитий військовий організатор, мужній і хоробрий вояк. Він створив понад 300-тисячне українське військо, яке було першорядною збройною силою в тогочасній Європі й основою, на якій будувалася нова українська держава. Найбільшим досягненням Хмельницького було утворення й формування Козацько-Гетьманської Держави — Війська Запорозького (1648-1764). У всіх галузях державного  будівництва - у війську, адміністрації, судівництві, фінансах, у царині економіки й культури, Хмельницький виступає, як державний діяч великого формату…    

Номер слайду 6

Битва під Цецорою 1620р.

Номер слайду 7

Битва під Жовтими водами 1648 р. Битва під Корсунем 1648 р.

Номер слайду 8

На початковому етапі національно-визвольної боротьби дії козацької армії на чолі з Б. Хмельницьким були вдалими:1. Козаки розгромили польське військо під Пилявцями (1648). 2. Зайняли низку міст на Правобережжі та Галичині (1648).3. Організували облогу Львова і навіть здобули Високий Замок.4. Дістали перемогу у битві під Зборовом (1649).5. Здійснили низку «молдавських» походів на боці союзника козаків – молдавського господаря Василя Лупулу (1650 – 1653).6. Розгромили 25-тисячну польську армію у Батозькій битві (1652) .7. Навіть невдача під Берестечком (1651) не зупинила Б. Хмельницького.

Номер слайду 9

Битва під Пилявцями. Битва під Зборовом. Битва під Батогом. Битва під Берестечком. Облога Львова

Номер слайду 10

За час свого гетьманування Б. Хмельницький запровадив ефективну податкову систему. Збирався налагодити карбування власних грошей. Встановив і підтримував дипломатичні стосунки з багатьма країнами Європи, зокрема з Польщею, Туреччиною, Молдавією, Австрією, Швецією, Венецією, Трансільванією, які визнали Україну як суб’єкт міжнародного права.

Номер слайду 11

Раптова смерть Б. Хмельницького зупинила його величезну діяльність, спрямовану на об’єднання всіх українських земель і зміцнення суверенітету Української держави. У 1657 році Хмельницький тяжко захворів. Перед його смертю на козацькій раді в Чигирині козаки обрали його наступником неповнолітнього сина Юрія. Б. Хмельницький помер 6 серпня 1657 р. у своїй резиденції в Чигирині та був похований в Суботові, у збудованій ним Іллінській церкві.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Вшанування пам’ятіВ 1954 році місто Проскурів було перейменовано на Хмельницький, а в 1943-му місто Переяслав — на Переяслав-Хмельницькийr

Номер слайду 14

У Києві існує пам'ятник Богдану Хмельницькому, якого зображено верхи на коні. Також пам'ятники встановлені у містах Чигирин на Богдановій горі, Хмельницькому, Черкасах, Нікополі, Скалаті та у селі Суботові.

Номер слайду 15

Іменем Богдана Хмельницького названі вулиці і площі в багатьох містах і селах України, воно присвоєне академії Державної прикордонної служби України в місті Хмельницькому та університету в Черкасах. Також у Чигирині діє музей Богдана Хмельницького.

Номер слайду 16

Портрет Богдана Хмельницького зображено на банкноті номіналом 5 гривень. Також Національний банк України випускав в обіг пам'ятні монети номіналом 200000 карбованців з 19 липня 1995 року та номіналом 1000000 карбованців з 21 червня 1996 року.

Номер слайду 17

За часів СРСР існував Орден Богдана Хмельницького, призначений для нагородження як офіцерського, так і солдатсько-сержантського складу. Також Орден Богдана Хмельницького встановлений у сучасній Україні для нагородження громадян України за особливі заслуги у захисті державного суверенітету, територіальної цілісності, у зміцненні обороноздатності та безпеки України.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кобзарь Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2.  ArtemMineGG
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 грудня 2018
Переглядів
33513
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку