Презентація "Борці за права людини"

Про матеріал
Для мене не важливо, на чиєму боці сила; важливо те, на чиєму боці право.  В.Гюго Презентація до уроку громадянської освіти 10 клас. Добрано матеріал про українських борців за права людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Борці за права людини(представники України)Виконала викладач. Гірницького професійно-технічного училища. Богодарова Олена Сергіївна

Номер слайду 2

Для мене не важливо, на чиєму боці сила; важливо те, на чиєму боці право.  В. Гюго

Номер слайду 3

Сучасні правозахисники: Семен Глузман – колишній дисидент та політв’язень, директор Українсько-американського бюро захисту прав людини, був захисником ув’язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова.

Номер слайду 4

Святослав Літинський і Роман Матис – активісти, які борються за використання українського маркування на іноземній техніці (пральних машинках, мікрохвильовках), володіння держслужбовцями українською мовою, право українців заповнювати паспорт лише державною мовою, наявність україномовних інтернет-ресурів.

Номер слайду 5

В'ячеслав Чорновіл(1937 – 1999 рр., Черкащина)Літературний критик, публіцист, дисидент, ініціатор створення УГГ, лідер Народного Руху України “  – політик, публіцист, діяч руху Опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу. Один з найяскравіших організаторів та активістів національно-визвольного руху шістдесятників.

Номер слайду 6

Петро Григоренко (1907-1987) – дисидент, захисник релігійних і етнічних меншин. Виступав на захист кримсько-татарського народу і його права на репатріацію, права етнічних німців і євреїв, виступав проти релігійної і етнічної дискримінації, зокрема і українського народу.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Левко Лук’яненко(24.08.1928 р., Чернігівщина)…Нема нічого понад національні інтереси. «Справжнi люди не губляться того, що вони по-справжньому вiдданi тiй справi, що й ви. Справжнi люди сходяться на основi спiльної iдеї. їх життя може географiчне роз'єднати, але позаяк вони дiють в одному напрямку i працюють для однiєї мети, вони знаходять себе знову i знову.»Із праці “Олекса Тихий”

Номер слайду 10

Юрій Шухевич (Березинський)(1933 р., Львівщина) Освіту, одержав від ув’язнених разом з ним професорів, філософів, письменників, учених, інженерів, яких тоді було дуже багато по тюрмах і таборах. І в бібліотеках (табірних) були книги, які на волі давно вже були вилучені з обігу. В’язні-іноземці поширили його світогляд про спосіб і рівень життя в інших країнах. Заарештований 15-літнім як син Головного командира УПА - майже 40 років у неволі як український націоналіст.

Номер слайду 11

Олекса Тихий (1927 – 1984 рр., Донеччина)Безкомпромісний борець з русифікацією України, член-засновник УГГ. Тихий уклав збірку висловлювань видатних людей «Мова народу. Народ», а також склав словник неправильностей українських говорів Донбасу. При цьому був людиною залізної волі, рідкісної толерантності, доброзичливості і виняткової терпимості.

Номер слайду 12

Олесь Бердник(нар. 1927 р., Херсонщина) Відомий український письменник-фантаст, член-засновник Української Гельсінкської групи (УГГ). У період з кінця 1976 до арешту 06.03.79 брав участь у складанні й підписав десятки листів і Меморандумів на захист заарештованих і засуджених борців за права людини.

Номер слайду 13

Олекса Гірник(1912 – 1978 рр., Івано-Франківщина) Я ішов простою дорогою, тернистою. Не зблудив, не схибив. Мій протест – то сама правда, а не московська брехня від початку до кінця. Мій протест – то пережиття, тортури української нації. Мій протест – то прометеїзм, то бунт проти насилля і поневолення. Мій протест – то слова Шевченка, а я його тільки учень і виконавець. З листа дружині 1978 р. Вчинив САМОСПАЛЕННЯ біля могили Т. Шевченка у Каневі на знак протесту проти РУСИФІКАЦІЇ

Номер слайду 14

Іван Кандиба(нар. 07.06.1930, Польща)Кандиба розповсюджував ґазету "Наше слово", що видавалася за кордоном, знайомив різних людей з проґрамою УРСС. 25.07.69 р. разом з Л. Лук’яненком і М. Горинем передав за кордон „Звернення до Комісії прав людини при ООН“ про геноцид політв’язнів. Юрист, активний член партії Українська Робітничо-Селянська Спілка, член-засновник Української Гельсінської групи (УГГ).

Номер слайду 15

Юрій Литвин (1934 – 1984 рр., Київщина) „Інакодумство в Україні має свої глибокі революційно-демократичні та ліберальні традиції... Свободолюбство, демократизм є характерними ознаками як українця, так і всієї української нації“.Із праці"Правозахисний рух в Україні, його засади і перспективи" Поет, письменник, публіцист, член УГГ. Засуджений на 41 рік неволі

Номер слайду 16

Ніна Строката-Караванська(1926-1998 рр, Одещина)Виступила на захист чоловіка-політв’язня С. Караванського Н. Строката учасниця голодних страйків жінок-політв’язнів, хоча весь час хворіла, а закінчувала термін в онкологічній лікарні. Тоді Американське товариство мікробіологів прийняло Строкату своїм членом. 1975 р. Н. Строката відмовилася від радянського громадянства. Мікробіолог, відома правозахисниця, член УГГ

Номер слайду 17

Оксана Мешко(1905 – 1991, Полтавщина)“Козацька матір”, “баба Оксана” Українська жінка, родина якої пройшла горнило нищення українського народу в 20-му столітті. Її заяви, пристрасні й досконалі за стилем, …обґрунтовані почуттям своєї правоти й моральної переваги — це блискучі зразки правозахисної публіцистики. Це вже був голос не просто матері на захист сина — це була відкрита боротьба за права людини — проти цілої імперії зла.

Номер слайду 18

Мирослав Маринович(нар. 04.01.1949, Львівщина)Правозахисник, публіцист, релігієзнавець, член-засновник УГГ 22.05.73 р. у Києві його затримала й обшукала міліція, коли покладав квіти до пам’ятника Т. Шевченку. У березні 1977 на вечорі пам’яті Тараса Шевченка в Київській філармонії разом з М. Матусевичем, здолавши опір організаторів вечора, несподівано вийшов на сцену і закликав проспівати „Заповіт".

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Jazenko Oksana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Тригуба Алла Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Каленюк Света
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Вдовиченко Тетяна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
4 грудня 2020
Переглядів
61297
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку