Презентація "Будова опису приміщення. Визначення ролі іменників в описі приміщення"

Про матеріал
Презентація до уроку "Будова опису приміщення. Визначення ролі іменників в описі приміщення" (6 клас).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дім - це там, де твоє серце. Пліній Старший. Пліній Старший (23 або 24 — 79) — римський історик, письменник і державний діяч

Номер слайду 2

Будова опису приміщення. Визначення ролі іменників в описі приміщення

Номер слайду 3

Інтер’єр - внутрішній вигляд приміщення. Екстер’єр - зовнішній вигляд приміщення

Номер слайду 4

Теоретична довідка Опис приміщення може бути складений у науковому чи художньому стилях. У науковому описі приміщення інформація про його розмір, форму, освітлення, колір стін, про наявні в ньому предмети з вказівкою на місце їх розташування подається безсторонньо, ставлення автора до описаного не висловлюється. Мета такого опису – точність і конкретність. Слова вживаються тільки в прямому значенні. У художньому описі передано ставлення автора до описаного приміщення. Нерідко автор описує приміщення через сприйняття котрогось із героїв твору. Мета художнього опису приміщення – викликати певне ставлення до нього та до людини, яка тут мешкає або працює. У такому описі всебічно використовуються художні засоби. У художній описах приміщення нерідко використовується уособлення – меблі та речі „олюднюються”. Так вони докладніше й повніше можуть „розповісти” про життя своїх господарів.  

Номер слайду 5

Ця кімната площею 12 квадратних метрів. Висота стін 2 метри 60 сантиметрів. Вікно кімнати виходить на південь. Тому приміщення достатньо світле в будь-яку пору року. Підлога в кімнаті паркетна, стіни та стеля обклеєні шпалерами. На підлозі – килим синього кольору. На вікнах – голубі штори. Ліворуч від входу, у кутку, стоїть диван-ліжко. Біля вікна письмовий стіл та стілець. На столі – настільна лампа. Справа (від вхідних дверей) стіна зайнята полицями-стелажами, заповненими книгами. У кутку між вікном та стелажами – тумбочка, на якій стоїть музичний центр. Кімната була велика, аж у четверо вікон. Ліворуч, під глухою стіною, стояло ліжко, неначе виплутане з тонкого заліза. За межами проти вікна - стіл. На столі - усяких виробок з дерева, глини, каміння. По обидва боки стола на круглих підставках стояли дві темні чоловічі постаті. Одна з них була в шапці і кожусі, друга - без шапки з кучерями. По стінах - картин, аж очі розбігаються. Між двома вікнами чорна блискуча шафа. На ній постать чоловіка, що обперлася на шаблю, за ним - крилатий орел... (За Панасом Мирним).

Номер слайду 6

Вислів «бочка (діжка) Діогена» означає – аскетичне, дуже невибагливе житло – добровільна ізоляція від навколишнього світу. Також вираз «бочка Діогена» – символ того, що людина може задовольнятися малим, що в неї є.

Номер слайду 7

Погоджуюся – не погоджуюся. Перемога над собою є вінець філософії. З правдою треба жити, як біля вогню: ні сильно не наближатися, щоб не обпектися, ні далеко не відходити, щоб не було холодно. Для того, щоб жити як слід, потрібно мати або розум, або зашморг. Народу багато, а людей мало. Підлесник — найнебезпечніший з усіх тварин. Спричиняти муки своїм заздрісникам — це бути в гарному настрої. Якщо ти подаєш іншим, то подай і мені; якщо ні, то почни з мене.

Номер слайду 8

Що нового ви дізналися на цьому уроці?Якими думками про цей урок ви б хотіли поділитися з товаришами, батьками…

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Аннабердієва Лариса Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Vlasyk Nataliia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чайка Надія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Івченко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
27 квітня 2020
Переглядів
11544
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку