Презентація "Будова слова. Корінь слова. Спільнокореневі слова."

Про матеріал
Тема: Будова слова. Корінь слова. Спільнокореневі слова. Мета. Дати поняття про споріднені слова та визначити в них спільну частину (корінь), розвивати навички спостереження, аналізу, зіставлення і на цій основі - уміння робити нескладні висновки і узагальнення.. Розвивати мовне чуття, увагу до лексичного значення слів. Збагачувати словниковий запас учнів. Виховувати любов і бережливе ставлення до рідної мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Текст. Речення. Слово

Номер слайду 2

Будова будинку

Номер слайду 3

Будова слова – це цеглинки, з яких складається кожне слово. Аналізуючи слово за будовою, виділяємо його найменші частини – морфеми: префікс, суфікс, корінь, закінчення.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Пригадай!Закінчення –  слова, яка служить для зв’язку слів у словосполученні й реченні.змінна значуща частина. Н. Р. Д. З. О. М.м а м ам а м им а м ім а м ум а м о юн а м а м і

Номер слайду 6

Пригадай!Корінь – це спільна частина споріднених слів. Щоб знайти корінь, потрібно підібрати споріднені слова з однаковим лексичним значенням. Сад – садок, садівник, садити.

Номер слайду 7

Пригадай!Основа – це частина слова без закінчення. М а м а, м а м и, м а м і, м а м о ю.

Номер слайду 8

Пригадай!Суфікс – значуща частина слова, яка стоїть після кореня та служить для творення слів з новим лексичним значенням або пестливим (лагідним) відтінком у значенні. Сад – садочок. Вода – водичка

Номер слайду 9

Пригадай!Префікс – значуща частина слова, яка стоїть перед коренем та служить для творення слів з новим лексичним значенням. Малювати – намалюватирозмалюватидомалюватиперемалювати

Номер слайду 10

1 Підкресли спільнокореневі слова та надпиши над ними частини мови. Січень січе. Лютий лютує. Березень плаче. Квітень квітує.д.ім.ім.д.ім.д.

Номер слайду 11

2 Відгадай слова. Визнач, до якої частини мови вони належать. Познач корінь. Слово відповідає на питання що?Спільнокореневе до нього слово лісовий.ліс. (ім.)(пр.)Слово відповідає на питання який?Спільнокореневе до нього слово весна.(ім.)весняний. (пр.)Слово відповідає на питання що зробив?Спільнокореневе до нього спів.(ім.)заспівав (д.)

Номер слайду 12

3 Добери спільнокореневі слова. Познач у них закінчення, основу, корінь. Зерно – зернятко , зернистий . Береза – березовий , підберезник . Поле – полечко , польовий . Добрий – добро , задобрити . Високий – висота , висотний .

Номер слайду 13

4 Підкресли слова, в яких звуків більше, ніж літер. Олень, заєць, сім’я, куля, малюю, читаю.

Номер слайду 14

5 Про кого так кажуть? З одним зі слів склади речення тавстанови зв’язок між словами (усно). Майстер шкіряного м’яча – Майстер шкіряної рукавички – Майстер ракетки – Майстер голубих доріжок – футболіст.боксер.тенісист.плавець. Склади і запиши речення про спорт із п’яти слів. Підкресли члени речення. Установи зв’язок між словами. Спорт допомагає загартовувати організм людини.(Що?) спорт;спорт (що робить?) допомагає;допомагає (що робити?) загартовувати;загартовувати (що?) організм;організм (кого?) людини.

Номер слайду 15

Ее

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Ее

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

,,,,цякриниця Розшифруй і запиши прислів’я. Не пригоплюйдитьсяуводикринапиниться.цю,

Номер слайду 26

ПОМІРКУЙ!В ІМЕННИКУ, ЩО ОЗНАЧАЄ ПШЕНИЧНИЙ ХЛІБ, БУКВУ У ЗАМІНІТЬ НА І І ДІСТАНЕТЕ ІМЕННИК , ЩО ОЗНАЧАЄ НАЗВУ ЛІСОВОГО ЗВІРКА. БУЛКА БІЛКА

Номер слайду 27

Вправа. Запиши спільнокореневі слова. Познач корінь. Бережливий, бережок, бережений, бережливість. Дорогий, дорога, дорожний, подорожчати. Сирість, сирник, сирий, відсиріти. Ножний, ножик, ножовий, ножівка.

Номер слайду 28

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кравчук Олександра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 жовтня 2020
Переглядів
31717
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку