Презентація "Будова землі - АТМОСФЕРА"

Про матеріал
Презентаційна робота з теми "Будова землі - Атмосфера" яскраво та стисло розповість тему учням 6 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АТМОСФЕРАГлазков Владислав Володимирович

Номер слайду 2

Атмосфера (від грец. Atmos - «пар» і sphaira - «куля») – газова, повітряна оболонка Землі. Атмосферою вважають ту область навколо Землі, в якій газове середовище обертається разом з планетою як єдине ціле.

Номер слайду 3

Значення атмосфери: - захищає поверхню Землі від метеоритів, - затримує велику частину ультрафіолетового випромінювання Сонця, - склад атмосферного повітря поблизу поверхні забезпечує процес дихання людини, тварин і рослин

Номер слайду 4

Склад атмосфери до висоти 100 км: 78% - азот21% - кіслород1% - інші гази і домішки: аргон (0,934%), вуглекислий газ (0,0314%), неон (0,001818%), гелій (0,000524%), метан (0 , 0002), криптон, водень, ксенон, сірка, озон, аміак, йод. А також водяна пара, пил, сажа та інші речовини

Номер слайду 5

Будова атмосфери обумовлено особливостями вертикального розподілу температури. Кожен шар відрізняється щільністю, температурою повітря, вмістом водяної пари. Нижня межа атмосфери проходить по поверхні земної кулі, верхня – визначена умовно.

Номер слайду 6

Тропосфера – найнижчий шар атмосфери. Верхня межа тропосфери 8-10 км в полярних широтах, 16-18 км над екватором. Через турбулентного перемішування повітря температура в тропосфері по вертикалі знижується в середньому на 6 ° С на один кілометр. В даному шарі зосереджено 80% усієї маси атмосфери. У тропосфері відбуваються все атмосферні явища, формується погода.

Номер слайду 7

Стратосфера – шар атмосфери до висоти 50-55 км. У нижній стратосфері (до 25 км) температура повітря поступово знижується, вище – у верхній стратосфері (до 55 км) – температура повітря починає підвищуватися приблизно до -3 ° С. Це відбувається завдяки поглинанню озоном 03, який в скупченні утворює озоновий шар (на висоті 21-29 км). Завдяки наявності озонового шару поглинається основна частина ультрафіолетового сонячного випромінювання, яка надходить на земну поверхню. Хмар в стратосфері майже немає, саме тут літають реактивні літаки.

Номер слайду 8

Вище стратосфери розташована мезосфера (від 50 до 80 км). Температура повітря знижується з висотою. Саме в мезосфері згорає більшість метеоритів (уламків космічних порід), які потрапляють в земну атмосферу

Номер слайду 9

Термосфера (від 80 до 450 км) - шар атмосфери з високими температурами повітря (до 1700 ° С), пов'язаний з поглинанням ультрафіолетового випромінювання і освітою іонів і електронів з атомів і молекул газів, які містяться в атмосфері.

Номер слайду 10

Шари атмосфери вище 50 км – мезосферу і термосферу – разом називають іоносферою. Саме ці верстви добре проводять електрику і радіохвилі. Під дією сонячної радіації в них виникають сяйва, найефектніше з них – полярне. Вище 500-1000 км, в екзосфері, частинки газів (переважно водню) розвіюються в навколоземний простір.

Номер слайду 11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ !

pptx
Додано
10 вересня 2021
Переглядів
1466
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку