Презентація "Буду я навчатись мови золотої"

Про матеріал
Матеріал сприяє поглибленню учнівських знань про невичерпну скарбницю фольклору; покликаний розвивати вміння аудіювання й говоріння, навички розмежовувати різні поняття, виховувати шану до рідної мови, прагнення до оволодіння літературною мовою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтелектуальна гра. Буду я навчатись мови золотої

Номер слайду 2

Конкурс «Відгадування загадок».1. На городі молода пишні коси розпліта,У зеленії хустинки золоті хова зернинки.2. Біла криничка, жовта водичка,Хочеш водичку, розбий криничку.3. Літом одягається, а на зиму одежі цурається.8. Сім братів, віком рівні, іменами різні.4. Вийшла звідкись гарна дівка -На ній стрічка-семицвітка;А де з річки воду брала, Там коромисло зламала.5. Хто говорить всіма мовами?6. Хто на світі найшвидший?7. Що приходить тихо, а виходить з шумом?

Номер слайду 3

Конкурс «Склади прислів'я»Хто рано підводиться, за тим діло водиться. Наука в ліс не веде, а з лісу виводить. Вода сполоще все, крім злого слова. Від поганого коріння не жди доброго насіння. Хто вчора збрехав, тому вчора не повірять. З вогнем не жартуй, воді не вір.

Номер слайду 4

Конкурс «Фразеологізми»1. Перелічити ребра побити2. Хоч око виколи темно3. Палець об палець не вдарить ледарює4. Дати сторчака падати5. Взяти ноги в руки втекти6. Хоч з лиця воду пий гарний

Номер слайду 5

Конкурс «Вгадай казкового героя»Персонаж 1. Він дивує нас своєю незвичайною формою. Він протягом усієї казки співає. Його доля нагадує всім дітям про те, що не можна йти з дому без дозволу.4. Під час подорожі він зустрічає різноманітних звірів.

Номер слайду 6

Персонаж 2. Він уміє розмовляти - і це незвичайно. Він проявляє непогані здібності під час лову кроликів. Його господар є втіленням справжньої жіночої мрії. Він став знатним вельможею і перестав полювати.

Номер слайду 7

Персонаж 3. Він був відомий у нас і закордоном. Знаходячись за кордоном, був захоплений групою терористів. Відомий роботами із трансплантації й пересадки органів.4. Представник найгуманнішої професії.

Номер слайду 8

Персонаж 4. Він був кіборгом. У нього було незвичайне місце проживання. У нього був добрий маленький друг.4. За своє життя він був привидом і хворим.

Номер слайду 9

Конкурс «У світі літер»«Ми - учні Сиваської ЗОШ № 1. Ми живемо в прекрасній країні, де щодня сходить сонце, де синє небо, високі гори, широкі ріки, квітучі поля. Завітайте до нас у гості. З найкращими побажаннями команда ...класу».

Номер слайду 10

Конкурс «Гра з глядачами. Що у світі наймиліше?Посеред двору стоїть гора: спереду вила, ззаду мітла. Твори, написані народом, називаються... Художній твір розповідного характеру про вигадані і часто фантастичні події... Частина мови, що вказує на предмет і відповідає на питання хто? що?Другорядний член речення, що вказує на ознаку предмета і відповідає на питання який?Хто завжди каже правду? 8. Державна мова України?

Номер слайду 11

Конкурс «Перекладач»Звезла, крыжовник, бумага, растительное масло, радуга, мечта, роза.2. Ландыш, ежевика, хлопок, кукушка, растение, зонтик, кровать.

Номер слайду 12

Конкурс «Бліц-турнір»Найменша одиниця мовлення. Розмальовані яйця. Опис зовнішності персонажів літературного твору. Підмет і присудок в реченні складають Державні символи України. Якого роду іменник собака? Скільки відмінків має іменник? Яке релігійне свято припадає на 7 січня? Буква є, а звуку немає? Псевдонім Т. Г. Шевченка.

Номер слайду 13

Конкурс «Бліц-турнір»Дерева-символи України. Збірка поезій Т. Г. Шевченка. Рід іменника «Біль»? 4. Частина тексту, в якому перший рядок починається з відступом. Як називається твір, у якому в прихованій формі описується задуманий предмет, котрий слід назвати? Частина мови, яка вказує на ознаку предмета і відповідає на питання який? Усна народна творчість одним словом. Пісні, які виконуються на різдвяні свята. Назва якого птаха складається з сорок а? 10. У реченні найчастіше виражається іменником або займенником у називному відмінку.

Номер слайду 14

Конкурс «Домашнє завдання»

Номер слайду 15

До нових зустрічей!

pptx
Додано
20 березня 2021
Переглядів
668
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку