Презентація " Булінг- як проблема сьогодення"

Про матеріал
" Булінг- як проблема сьогодення" Булінг це агресивна і вкрай неприємна поведінка однієї дитини або групи дітей по відношенню до іншої дитини, що супроводжується постійним фізичним і психологічним впливом. В перекладі з англійської – це цькування, тиск, дискримінація. Причин — безліч, а жертвою може стати кожен, хто не вписався у рамки того чи іншого колективу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Булінг» -як проблема сьогодення

Номер слайду 2

Булінг це агресивна і вкрай неприємна поведінка однієї дитини або групи дітей по відношенню до іншої дитини, що супроводжується постійним фізичним і психологічним впливом. В перекладі з англійської – це цькування, тиск, дискримінація. Причин — безліч, а жертвою може стати кожен, хто не вписався у рамки того чи іншого колективу.

Номер слайду 3

Чим конфлікт відрізняється від булінгу? Цькування - це тривалі, повторювані дії, а одинична сутичка між учасниками таким не може вважатися. Наприклад, якщо друзі посварилися та помирилися чи діти разом весело штовхалися, але одна із них впала і забилася -  це не вважається булінгом. Проте, якщо однолітки на чолі з булером регулярно насміхалися, принижували або ховали та кидали речі дитини, штовхали, не вперше нецензурно обзивали та били, викладали в соцмережі непристойні чи відфотошоплені знімки дитини – потрібно негайно діяти.

Номер слайду 4

Цькування завжди починає одна людина для того, аби:1. Затвердити свій авторитет.2. Розважитися.3. Отримати якусь вигоду

Номер слайду 5

Соціальна структура булінгу. Агресор. Потерпілий. Спостерігач

Номер слайду 6

Основні ознаки булінгу:1. Агресивна і негативна поведінка.2. Нерівність сил агресора і жертви. З. Здійснюється регулярно.4. Така поведінка є навмисною.5. Гостра емоційна реакція жертви.

Номер слайду 7

Форми булінгу: Фізичний булінг – штовхання, підніжки, зачіпання, бійки, стусани, ляпаси, «сканування» тіла, нанесення тілесних ушкоджень тощо. Економічний булінг – крадіжки, пошкодження чи знищення одягу та інших особистих речей жертви, вимагання грошей тощо.

Номер слайду 8

Психологічний булінг – принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, міміки обличчя, поширення образливих чуток, ізоляція, ігнорування, погрози, жарти, маніпуляції, шантаж тощо. Кібербулінг – приниження за допомогою мобільних телефонів, Інтернету, інших електронних пристроїв (пересилка неоднозначних фото, обзивання по телефону, знімання на відео бійок чи інших принижень і викладання відео в Інтернет).

Номер слайду 9

Факти:1. 67% дітей в Україні стикалися з проблемою булінгу.2. 40% жертв булінгу ні з ким не діляться проблемою.3. Сором’язливі та закриті до спілкування діти стають жертвами булінгу в 2р. частіше за інших.4. Більшість дітей булять за те, що вони відрізняються від інших дітей.5. 24% українських школярів зараховують себе до числа жертв булінгу.6. 44 % школярів – спостерігачів ігнорували булінг, тому що їм було страшно за себе.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Хто несе відповідальність?

Номер слайду 13

Стратегія поведінки жертв булінгу:- зберігай спокій; - розкажи дорослому, якому довіряєш: - батькам; - класному керівнику; - вчителю; - директору; - водію шкільного автобуса; - звернися до шкільного психолога; - поговори про це із своїми братами чи сестрами, або з друзями, щоб тобі не здавалося, що ти самотній; - зателефонуй за телефоном “гарячої лінії” щодо булінгу. Пам'ятай!!! Якщо кривдника не зупинити, можуть постраждати інші діти.

Номер слайду 14

Що робити, якщо ви стали свідком булінгу?Втрутитися і припинити цькування – булінг не слід ігнорувати. Зайняти нейтральну позицію в суперечці – обидві сторони конфлікту потребують допомоги. Пояснити, які саме дії вважаєте булінгом і чому їх варто припинити. Уникати в спілкуванні слів «жертва» та «агресор», аби запобігти тавруванню і розподілу ролей. Повідомити керівництво навчального закладу про ситуацію, що склалася, і вимагати вжити заходів щодо припинення цькування.

Номер слайду 15

Варто пам’ятати:- Дітям важко вирішувати такі ситуації самотужки, адже з кривдником не завжди можна порозумітися. Дітей потрібно вчити, як вести себе, якщо вони потрапили в таку ситуацію: звернутися до батьків,педагогів,психолога або старшого, якому дитина довіряє. Якщо вона не хоче розмовляти з близькими людьми, то варто звернутися на Національну гарячу лінію :116-111- Педагогам не можна закривати очі навіть на найменший прояв цькування, адже розібратися з ситуацією можна лише спільними зусиллями і тільки, якщо вчасно звернути на неї увагу.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Зупинимо булінг разом!

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Коротова Анна
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Інкл
Додано
23 грудня 2020
Переглядів
1575
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку