Презентація "Булінг "

Про матеріал
У презентації вміщено матеріал, який допоможе краще зрозуміти поняття "булінг", подано форми, види ,ознаки,за якими можна розпізнати булінг та ін
Зміст слайдів
Номер слайду 1

булінг stops тут .

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Статистика. Регулярно (раз в тиждень і частіше)Частково піддаються знущанню зі сторони однокласників. Батьків вважають своїх дітей жертвами таких знущань.10% 55% 26%За даними психологічних досліджень зарубіжних та вітчизняних шкіл, булінг – явище досить поширене в школі.ppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_xppt_xxshearppt_x

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Форми шкільного булінгу можуть бути різними:систематичні кепкування з будь-якого приводу (від національності до зовнішнього вигляду дитини); задирство; фізичні і психічні приниження; різного виду знущання; бойкот та ігнорування;псування особистих речей та ін. Види булінгу. Фізичний – завдання ударів, штовхання, пошкодження або крадіжка власності. Психологічний– виключення інших із групи чи розповсюдження пліток або чуток : Усна (словесна)– обзивання, глузування або висловлювання, якими ображається стать, раса Письмова– написання записок або знаків, що є болючими чи образливими Електронна (загальновідома як кібербулінг) – розповсюдження чуток та образливих коментарів з використанням електронної пошти, мобільних телефонів (наприклад, надсилання смс) і сайтів соціальних мереж.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Найчастіше жертвами шкільного булінгу стають діти, які мають:фізичні недоліки: носять окуляри, діти зі зниженим слухом, порушенням опорно-рухового апарату (наприклад ДЦП), тобто ті, що не можуть захистити себе, фізично слабші за своїх однолітків;особливості поведінки: замкнуті, сором`язливі, тривожні, імпульсивні, невпевнені в собі, нещасливі і ті, які мають занижену самооцінку;особливості зовнішності: руде волосся, ластовиння, клаповухість, криві ноги, особлива форма голови, маса тіла (повні чи худі);недостатньо розвинені соціальні навички: часто не мають ні одного близького друга, краще спілкуються з дорослими ніж з однолітками;страх перед школою: неуспішність у навчанні часто формує у дітей негативне ставлення до школи, страх відвідування певних предметів, що сприймається оточуючими як підвищена тривожність, невпевненість, провокуючи агресію;відсутність досвіду життя в колективі (домашні діти);хвороби, низький інтелект і труднощі в навчанні.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Типові риси учнів, схильних до проявів насильства:- вони відчувають сильну потребу панувати й підпорядковувати собі інших учнів, переслідуючи власні цілі; - вони імпульсивні й легко шаленіють; -вони часто зухвалі та агресивні в ставленнідо дорослих (передусім батьків і вчителів);- вони не виявляють співчуття до своїх жертв;- якщо це хлопчики, вони зазвичай фізичносильніші за інших.style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 12

Учені відзначають такі типові характерні риси спостерігачів:відчуття провини;відчуття власного безсилля.

Номер слайду 13

Наслідки шкільного булінгу. Жертви булінгу переживають важкі емоції – почуття приниження і сором, страх, розпач і злість. Булінг вкрай негативно впливає на соціалізацію жертви, спричиняючи:неадекватне сприймання себе – занижену самооцінку, комплекс неповноцінності, беззахисність;негативне сприймання однолітків – відсторонення від спілкування, самотність, часті прогули у школі;неадекватне сприймання реальності – підвищену тривожність, різноманітні фобії, неврози;девіантну поведінку – схильність до правопорушень, суїцидальні наміри, формування алкогольної, тютюнової чи наркотичної залежності. 

Номер слайду 14

Як реагувати на цькування Молодші школярі мають неодмінно звертатися по допомогу до дорослих — учителів і батьків. Старші діти, підлітки можуть спробувати самостійно впоратись із деякими ситуаціями. Психологами було розроблено кілька порад для них. Як впоратися з ситуацією самостійноІгноруйте кривдника. Якщо ситуація не дозволяє вам піти, зберігаючи самовладання, використайте гумор. Стримуйте гнів і злість. Не вступайте в бійку. Не соромтеся обговорювати такі загрозливі ситуації з людьми, яким ви довіряєте.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Скажіть жертві булінгу

Номер слайду 17

18 грудня 2018 року Верховна Рада України прийняла Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)". Нова стаття закону передбачає адміністративну відповідальність за булінг – це штраф або громадські роботи. Якщо порушення було зафіксовано вперше, то штраф становить від 850 до 1 700 гривень . Якщо воно повторюється впродовж року або здійснювалось групою людей – від 1 700 до 3 400 гривень. У разі, якщо порушення здійснила малолітня особа (діти до 16 років), штраф накладають на батьків або опікунів.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Поради батькам. Перше, що треба зрозуміти – діти неохоче розповідають про цькування у школі, а тому не слід думати, що у перший же раз, коли ви спитаєте її про це, вона відповість вам чесно. Тому головна порада для батьків – бути більш уважними до проявів булінгу. Якщо ваша дитина стала замкнутою, вигадує приводи, щоб не йти до школи, перестала вчитись, то поговоріть з нею. Причина такої поведінки може бути не у банальних лінощах. Також до видимих наслідків булінгу відносять розлади сну, втрату апетиту, тривожність, низьку самооцінку. Якщо дитину шантажують у школі, вона може почати просити додаткові гроші на кишенькові витрати, щоб відкупитись від агресора.

Номер слайду 20

Що робити, якщо дитина потерпає від булінгу?1. Зібрати докази цькування. Найважливішими є показання свідків, а також відео та аудіозаписи булінгу. Це все матиме значення як доказова база.2. Звернутися до класного керівника: розповісти, що відбувається, хто це робить, у який спосіб та іншу додаткову інформацію. На це мають відреагувати в навчальному закладі.3. Написати заяву на ім’я директора навчального закладу.4. Якщо адміністрація школи проблему не розв’язує – звернутися в поліцію та написати заяву. До неї додати зібрані раніше докази.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Допомогти жертві булінгу інколи досить просто. Перше, що ти можеш зробити, — не підтримувати тих, хто знущається. Твоє ставлення має бути таким, щоб ініціатори булінгу відчули, що ти не погоджуєшся з тим, що відбувається. Якщо бачиш, що з когось насміхаються, допоможи йому вийти з цієї ситуації, покажи свою підтримку, скажи, що він чи вона не заслуговує на таке ставлення. Люди, яких ображають, часто почуваються самотніми — допоможи їм відчути, що вони не одні.

Номер слайду 25

Висновки: • тривале образливе ставлення, яке має на меті заподіяти шкоду, викликати страх, тривогу або створити негативне середовище у школі для певної людини, називають булінгом. • Важливо розрізняти дружнє піддражнювання і булінг. Булінг — це агресивна поведінка, що повторюється, а піддражнюваня є поодиноким випадком І не ставить за мету заподіяти людині шкоду. • Якщо ти став свідком булінгу чи його жертвою, обов’язково постарайся припинити це, а коли не виходить — повідом дорослих.

Номер слайду 26

pptx
Додано
5 лютого 2021
Переглядів
1022
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку