Презентація "Бурий ведмідь"

Про матеріал
Використовувати на уроках природознавства у 3 класі під час вивчення теми: "Звірі, або ссавці"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бурий ведмідь — найбільший звір України. Природознавство1 клас. Підготувала:вчителька початкових класів ЗОШ І-ІІ ступенів с. Криничне. Махновець Галина Василівна

Номер слайду 2

Фенологічні спостереження. Температура повітря: Стан неба: Опади:Інші явища:

Номер слайду 3

Буркотливий, вайлуватий, Ходить лісом дід кудлатий. Одягнувся в кожушину, Мед шукає й ожину, Літом любить полювати, А узимку — в лігві спати. Як зачує він весну — Прокидається від сну.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Вигляд бурого ведмедя є типовим для ведмедів взагалі. В нього міцний кремезний тулуб з високою холкою, масивна голова з невеликими вухами та очима.  Хвіст  короткий (6,5—21 см), часто повністю прихований в шерсті. Лапи міцні, з великими невтяжними кігтями довжиною 8—15 сантиметрів, п'ятипалі, стопоходячі. Шерсть густа, зазвичай забарвлена рівномірно або з деяким потемнінням основного кольору на морді та лапах.

Номер слайду 6

В Україні бурий ведмідь водиться в Карпатах, де, за даними співробітників Карпатського Біосферного заповідника, восени 2005 року нараховувалось близько 200 тварин. Також поодинокі заходи бурого ведмедя іноді реєструються на півночі Чернігівської та Сумської областей: сюди заходять тварини невеликої сталої популяції, що існує в Брянських лісах (Росія); але постійних популяцій бурого ведмедя на території України за межами Карпатських гір не існує.

Номер слайду 7

Ведмеді — великі клешоногі тварини, герої багатьох казок. Всі ми знаємо, що ведмеді впадають в сплячку взимку, а які цікаві факти про ведмедів ви ще знаєте.

Номер слайду 8

Багато мисливців і спостерігачі стверджують, що ведмеді підкидають каміння і палиці в капкани, щоб їх знешкодити і отримати приманку; часто заплутують сліди, ходячи задом в перед і колами. Бурі ведмеді на пам’ять знають всі в своїй околиці галявини з ягодами, фруктами і грибами, і знають коли вони дозріють …

Номер слайду 9

Найближчі родичі ведмедів — собаки, вовки та лисиці .

Номер слайду 10

Скільки живуть ведмеді? Термін життя ведмедів в дикій природі приблизно 30 років. Найстаріший відомий ведмідь жив у неволі 47 років.

Номер слайду 11

Ведмедів прийнято вважати Косолапими, але це зовсім не так. Вся справа в їх незвичайної ході: ведмеді одночасно спираються на дві ліві лапи або на дві праві, от і створюється враження, ніби тварина перевалюється з одного боку на інший.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

У ведмедів два шари шерсті. Перший шар короткий і щільний, служить він для утримання тепла. Другий — довгий і рідкий, призначений для захисту від води.

Номер слайду 14

Незважаючи на всю свою повільність і незграбність, ведмеді мають дуже хорошу реакцію і можуть дуже швидко бігати. На коротких дистанціях «клишоногі» можуть розвивати швидкість в 55 км/год, це на 20 км/год більше, ніж показник фізично підготовленого чоловіка.

Номер слайду 15

Ведмеді живуть у лісах, вміють лазити по деревах. Правда висоту охоче підкорюють тільки молоді особи.

Номер слайду 16

Бурі ведмеді впадають у зимову сплячку. Під час сплячки ведмідь втрачає від 30 до 50 % маси тіла. Під час сплячки ведмідь не випорожняється.

Номер слайду 17

Нормальний пульс ведмедя 40 ударів на хвилину. Коли ведмідь впадає в сплячку пульс знижується до 8 ударів на хвилину.

Номер слайду 18

Ведмеді є єдиними хижаками, які регулярно їдять і м’ясо, і рослини. З цієї причини, вони мають різні зуби, спеціально для м’яса і рослинної їжі.

Номер слайду 19

Ведмеді бачать добре, майже настільки ж як і люди. Але слух і нюх у них розвинені в рази краще, ніж у нас. Бурий ведмідь здатний почути мед за 8-9 км або за 5 км почути дзижчання бджіл.

Номер слайду 20

Не секрет, що ведмеді можуть прямо ходити на задніх лапах. Але мало хто знає, що при ходьбі ведмеді повністю ставлять стопу на землю. Крім ведмедя так ходити може тільки людина.

Номер слайду 21

Новорожденний бурий ведмідь може важити менше півкіло. У зрілому віці його вага збільшується в 1000 разів. Якби люди росли як ведмеді то в дорослому віці вони б важили більше 6000 кг.

Номер слайду 22

У світі найбільш поширений бурий ведмідь.

Номер слайду 23

Бурі ведмеді занесені до Червоної книги і знаходяться в розділі видів, які знаходяться під загрозою зникнення.

Номер слайду 24

Творче завдання “Розфарбуй ведмедика”

Номер слайду 25

Використана література. Навчальні програми для загальноосвітніх навчальних закладів із навчанням українською мовою. 1-4 класи. – Київ: Видавничий дім «Освіта», 2011. – 392с.http://dovidka.biz.ua/zagadki-pro-vedmedya/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D1%96%D0%B4%D1%8 C_%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B9http://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakti-pro-vedmedya/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гольдфельд Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 березня 2019
Переглядів
9687
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку