Презентація : “Бутове та бутобетонне мурування”

Про матеріал
Презентація : “Бутове та бутобетонне мурування” призначена для використання на уроках професійно-теоретичного та виробничого навчання з професії "муляр"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бутове та бутобетонне мурування. Хмельова Г. М.2024 рік

Номер слайду 2

  Загальні  відомості  про  бутове  мурування. Бутовий камінь (бут) - великі куски каменю неправильної форми, які одержують за допомогою вибухового методу (рваний бут) із осадових (вапняків, доломітів) або вивержених гірських порід , або плити неправильної форми (постелистий бут або плитняк), що отримують виламуванням з шаруватих порід. Для ручного укладання розмір бутового каменю має становити 150-500 мм, маса 10-30 кг, а для механізованої (наприклад, у греблях) маса каменю може досягати кількох тонн. Бут із щільних порід повинен мати марку не нижче 150 (для пористих порід - не нижчу 25). Бутовий камінь - дешевий будівельний матеріал, що застосовується для мурування фундаментів, стін допоміжних приміщень або одноповерхових, гідротехнічних споруд тощо. Бутова кладка — це кладка з природних каменів неправильної форми, які мають дві приблизно паралельні поверхні (постелі). Для мурування використовують вапняк, піщаник, черепашник, туф, граніт, а також булижний камінь (для зведення фундаментів будівель висотою до 2-х поверхів).https://youtu.be/m. ZBq13 WJ1wc

Номер слайду 3

 Інструменти, пристосування та інвентар для бутового і бутобетонного мурування. Муляр використовує для бутового і бутобетонного мурування наступні інструменти, пристосування та інвентар :1.   Металеві розчинові ящики об'ємом 0,27 м.2.   Бункер з затвором або баддя для подавання розчину і бетону в ящики.3.   Ящики або контейнери для подавання каменю на робоче місце муляра.4.   Переносні світильники - для освітлення робочого місця муляра.5.   Контейнер - для зберігання одягу, інструмента і пристосувань бригади.6.   Кельма - для кам'яних і бетонних робіт для розрівнювання розчину, заповнення вертикальних швів, підрізання зайвого розчину.7.   Розчинна лопата - для подачі, перемішування, розстилання розчину і бетону.8.   Шнур-причалка - для дотримування прямолінійності і горизонтальності рядів кладки мурування.9.   Причальні скоби або цвяхи-для закріплення причального шнура.10. Розшивка стальна - для оброблення зовнішніх швів мурування.11. Металеві або дерев'яні трамбівки - для осаджування бутового або бутобетонного мурування.12. Контрольно-вимірювальні інструменти -  стальна рулетка, складний метр — для перевірки розмірів вимурованої кладки, для розмітки і перевірки розмірів прорізів, ніш тощо;-  висок будівельний - для перевірки вертикальності кладки і перенесення пересічення осей у котлован (на кутах і приляганнях);-  шаблон - для підбирання каменя за розмірами;-  кутник - для контролю правильності кутів;-  будівельний рівень з правилом для перевірки горизонтальності кладки;-  правило - для перевірки прямолінійності бутової стіни;-  нівелір — для перевірки горизонтальності кладки;-  теодоліт - для винесення осей   фундаменту на обноску (обгородження).13. Інструменти для оброблення каменя - кувалда;- молоток кулачок.

Номер слайду 4

Камені масою більше 30 кг розколюють на більш дрібні. Цей процес називається плінтування. Одночасно з плінтуванням сколюють гострі кути каменів, підганяючи їх форму підпрямокутний паралелепіпед. Рис 1 Інструмент  для  обробки  каменю.  а) кувалда  б) молоток-кулачок. Для плінтування каменів застосовують прямокутну кувалду (рис. 1, а), а для оброблення - молоток-кулачок (рис. 1, б), яким сколюють гострі кути. Цим же молотком осаджують, розщебенюють бутовий камінь під час мурування.

Номер слайду 5

Рис 2 ТРАМБІВКИ ДЛЯ УЩІЛЬНЕНЬ КЛАДКИ а — металева; б — деревяна. Трамбівками (рис. 2, ) осаджують камені, ущільнюють бутову кладку. Крім інструментів зазначених на рис. 1, для мурування бутової кладки застосовують ті ж інструменти, що і для цегляного мурування.

Номер слайду 6

Бутове  мурування під  лопатку. Мурування "під лопатку" (рис.1) виконують горизонтальними рядами товщиною 25 см з підбиранням і приколюванням каменів, розщебенюванням пустот і перев'язуванням швів. Перший, нижній, ряд фундаментів укладають по підготовленій основі насухо з великих постелистих каменів, повернутих постіллю вниз. Щоб камені щільно прилягали до основи, їх осаджують трамбівкою. А далі заповнюють порожнину між ними дрібним каменем або щебенем і заливають пластичним розчином (при осіданні стандартного конусу 13-15 см) до заповнення всіх порожнин між каменями. Розщебенення ущільнюють трамбуванням. Далі мурування виконують на розчині рядами, дотримуючись перев'язування швів. Рис 1 БУТОВА КЛАДКА"ПІД ЛОПАТКУ» 1- верстові ряди ;2 — маячні камені; 3 — причальний шнур; 4 — забутка. Кожний наступний ряд починають з укладання версти (1) (рис. 1). Через кожних 5 м на прямих ділянках стіни укладають на розчин маячні камені (2). По маячних каменях з обох боків кладки натягують причалку 3, по якій у процесі мурування перевіряють горизонтальність рядів і прямолінійність лицьової поверхні стіни або фундаменту. Камені для верстових рядів, підібрані по висоті, спочатку викладують насухо, щоб знайти найбільш стійке положення в кладці. Потім камінь трохи піднімають, настеляють шар розчину товщиною 3-4 см і установлюють камінь остаточно, осаджуючи його молотком. Уклавши версти, приступають до заповнення забутки. Розчин під забутку розстеляють з лишком, щоб при укладанні каменів він витискався у вертикальні шви між каменями. Забутку можна робити з каменів любих розмірів і форми з щільною посадкою (без хитання) на постіль і з дотримуванням перев'язування, через тички з ложками. Для більш щільної посадки камені осаджують трамбівками або молотком. Необхідно слідкувати, щоб камені не стикалися один з одним без розчину, тому що це знижує міцність кладки. Після укладання забутки виконують розщебенення кладки, осаджують в розчин слабими ударами молотка щебінь і дрібні камені. Поверхню укладеного ряду кладки вирівнюють, добавляючи розчин тільки в заглиблення між каменями і т.д.

Номер слайду 7

Мурування "під скобу" — різновидність мурування "під лопатку", і її виконують із каменів однакової висоти (по шаблону). Таке мурування застосовують для зведення простінків і стовпів. Рис 2 КЛАДКА "ПІД СКОБУ" 1 — камені, підібрані для верстового ряду; 2 — шаблон; 3 - верстові ряди; 4 — причальний шнур

Номер слайду 8

Мурування з приколюванням лицьової поверхні (рис. 3 ) - також різновидність мурування "під лопатку" або "під скобу". При виконанні цього мурування нерівності на лицьовій поверхні каменів зовнішньої версти сколюють і використовують для мурування стін підвалів і стовпів. Рис 3 КЛАДКА З ПРИКОЛЮВАННЯМ ЛИЦЬОВОЇ ВЕРСТИ 1 —камені з обробленою лицьовою стороною; 2 — причалювання; 3 — ряди каменя з обробленою поверхнею; 4 — підлога підвалу. Мурування в опалубці способом "під лопатку" виконують для одержання гладкої поверхні обох сторін стіни. У цьому випадку можна не підбирати постелістий камінь для верстових рядів і кутів.

Номер слайду 9

 Бутове  мурування  під  залив. Бутове мурування "під заливку" виконується з рваного бутового каменю або булижного каменю, не підбираючи їх і не викладуючи верстових рядів. Мурування зводять в опалубці, яку встановлюють у траншеях (рис. 1). Якщо ґрунт щільний, то при глибині до 1,25 м можна мурувати і без опалубки, врозпір зі стінками траншей. Перший шар бутового каменю висотою до 20-25 см укладають на суху основу без розчину в розпір зі стінками і ущільнюють трамбівками. Далі заповнюють усі проміжки між каменями дрібним камінням або щебенем (1). Укладений шар каменю заливають рідким жирним розчином (2), так щоб усі пустоти були заповнені. Наступне мурування виконують таким же чином: горизонтальними рядами висотою 20-25 см, заливаючи розчином кожний ряд кладки. Цей спосіб мурування допускається тільки для споруджування фундаментів будівель висотою не більше 10 м і тільки на ґрунтах, які не просідають. Рис. 1. Кладка "під заливку": 1 — укладання каменя і защебенення пустот, 2 - заливання рідким розчином, З - укладання наступного ряду, 4 — перевірка горизонтальності мурування, 5 -рівень, 6 -рейка-правило, 7 - опалубка (форма)

Номер слайду 10

Мурування з використанням віброущільнення (рис. 2) має міцність на 25-40% більше міцності кладки, яка виконана способом "під лопатку". Мурування виконують в опалубці або врозпір зі стінками траншеї у щільних грунтах. Перший ряд вкладають насухо, пустоти між каменями заповнюють щебенем, а потім розстеляють розчин шаром 4-6 см, установлюють поверхневий вібратор і ущільнюють мурування до тих пір поки розчин не перестане проникати в кладку. Тоді вкладують на розчині наступний ряд каменя способом "під лопатку", покривають його розчином і знов вібрують. Щоб надати декоративну поверхню бутовим стінам, застосовують циклопічну кладку: для лицьової поверхні кладки підбирають околоті камені, розташовуючи їх у верстових рядах так, щоб із швів між ними одержати рисунок. Ці шви роблять випуклими (шириною 2-4 см) і розшивають. Застосовують також циклопічне облицювання бутової кладки плитняком після її зведення. Рис. 2. Мурування з віброущільненням: 1 — Укладання каменя "насухо" з розщебенюванням пустот, 2 - ущільнення розчину вібратором, 3 - укладання каменя під лопатку, 4 — опалубка(форма), 5 - шар розчину, б - поверхневий вібратор.

Номер слайду 11

Бутобетонне  мурування. Таке мурування ведуть у траншеях зі щільних грунтів або в опалубці. Бутобетонне мурування застосовують коли кладка має товщину понад 40 см. Спочатку розстеляють шар бетону завтовшки 25 см потім  втоплюють камені на глибину не менше половини висоти каменів. Між втопленими каменями, а також між каменями і опалубкою, залишають зазор 4-6 см. Поперечний розмір каменів не повинен перевищувати 1/3 ширини зведених конструкцій. Булижний камінь дозволяється використовувати не розколеним. Після втоплювання каменя знов укладають шар бетонної суміші і ущільнюють її вібратором або трамбовками. Далі процес мурування повторяють. Мурування ведуть по всій, довжині захватки. Мурування з природного каменю, втопленого у шар бетону, називається бутобе-тонним (рис. 1). Рис. 1. Бутобетонне мурування: 1 - камені, втоплені в бетонну суміш, 2 - поновлення мурування після укладення бетону, З -бутовий камінь, 4 - шар бетону

Номер слайду 12

Бетонна суміш для мурування повинна мати рухомість 5-7 см, до того ж крупність щебеню або гравію в ній не повинна перевищувати 3 см. Не припускається втоплювати камені у бетонну суміш, що вже почала тужавіти. Бутобетонне мурування ведуть ланкою "двійка": один розвантажує цебро або баддю з бетонною сумішшю у кількох точках, щоб зменшити обсяг розрівнювання, другий - втоплює камені (рис. 2). Після завершення ряду мурування допускається перерва в роботі. Після неї робота з укладання бетонної суміші відновлюється. У спекотну погоду бутобетонну кладку для кращого тверднення поливають водою. Кількість каменю в бетоні не повинна перевищувати 50% загального об'єму кладки. Рис. 2. Організація праці при бутобетонному муруванні: 1 — втеплення каменю, 2 - контейнер з каменем, З - баддя, 4 - бетонна суміш, 5 - опалубка

Номер слайду 13

Влаштування опалубки для бутових й бутобетонних фундаментів. Опалубка - це коробчаста конструкція (форма) для заповнення бетоном, бутобетоном, після зняття якої одержуємо бутобетонну або залізобетонну стіну, або фундамент необхідної форми й розмірів згідно з кресленням. Рис. 1 Опалубка стрічкових фундаментів: а - прямокутних висотою до 200 мм, б - висотою до 500 мм, в — ступінчастих; 1 - розпірка, 2 - кілки, 3 - щит боковий або дошка, 4 - притискні дошки, 5 - підкоси, 6 - хомути, 7 - напрямна дошка; г - закріплення напрямної дошки, д, є — хомути. Опалубка повинна бути стійкою, міцною, гладкою, жорсткою зручною в складанні і розбиранні і відносно дешевою. Для виготовлення опалубки використовують дошки завтовшки 25-40 мм, шириною 120-150 мм; деревно-стружкові плити, водоупорну клеєну фанеру або метал. Недоліком дерев'яної опалубки є те, що вона деформується, всмоктує воду, жолобиться і має невелику оборотність. За конструкцією і застосуванням розрізняють такі види опалубки (рис. 1). Опалубку доцільно виготовляти з окремих щитів, які закріплюються кілками, розпірками, підкосами або хомутами.

Номер слайду 14

На рис. 2 зображена збірно-розбірна опалубка для фундаментів під колони. Рис. 2. Опалубка ступінчастого фундаменту: 1 - щити нижньої частини, 2 — кілки, 3 — щити верхньої частини, 4 - підкоси

Номер слайду 15

Мурування бутових фундаментів. Роботи ведуть ланкою з двох-трьох чоловік у траншеях глибиною до 1,2 м. Муляр, що знаходиться в траншеї, викладає верстові ряди і забутку, веде розщебенювання кладки. Другий муляр (наверху) подає розчин і камінь. Мурувальні матеріали - бутовий камінь і розчин розміщують на бровці почергово. Для контролю за поперечним перерізом фундаменту через кожних 20 м по довжині установлюють шаблони-порядівки, по яких натягують причалки. Фундаменти шириною більше 1,2 м викладають ланкою "трійка": два муляра працюють у траншеї, один - вгорі. Складають матеріали так, як при роботі "двійкою". Фундаменти з бутового каменю (рис 1.) застосовують у районах, де камінь є місцевим матеріалом. КЛАДКА БУТОВИХ ФУНДАМЕНТІВ МІЛКОГО ЗАКЛАДАННЯ 1 - причалка; 2 — верстові ряди; 3 - шаблон-порядовка; 4 — контейнер з каменем; 5 - ящик з розчином; 6 — камені, підготовлені для верстового ряду; 7- викладена частина фундаменту; 8 – заповнення порожнин в опалубці

Номер слайду 16

При ширині стіни підвалу до 0,8 м працюють "двійкою", а при ширині більше 0,8 м - "трійкою". Кожній ланці відводять певну ділянку. Межі ділянок розміщають не ближче 1 м від прилягання або пересічення фундаментних стін, щоб кожний кут викладала одна ланка. У котлованах (рис. 2) закладання і зведення фундаментів на висоту 1,2 м виконують із дна котловану. Тут установлюють ящик з розчином, контейнери з відсортованими за розмірами бутовими каменями. По мірі зведення фундаменту робоче місце муляра розміщено на помості (рис. 3). Тут у черговому порядку розміщують розчин і камінь. Рис 2 КЛАДКА БУТОВИХ ФУНДАМЕНТІВ 1 — викладена частина фундаменту; 2 — контейнер з каменем; 3 -ящики з розчином. Рис 3 КЛАДКА БУТОВИХ ФУНДАМЕНТІВ З ВИКОРИСТАННЯМ ПІДМОСТКІВ 1 — робочий настил; 2 — контейнер з каменем; 3 — ящик з розчином; 4 — викладена частина фундаменту

Номер слайду 17

Якість бутової і бутобетонної кладки. У процесі роботи муляр постійно повинен слідкувати за якісним муруванням, тобто, чи відповідає його робота робочому кресленню і СНІП Ш-17-78 "Кам'яні конструкції". При муруванні з бутового каменю особливу увагу необхідно звернути на те, щоб камені були укладені постільною стороною з перев'язуванням швів, а пустоти між укладеними каменями - заповнені розчином і розщебенені. Бутові фундаменти починають мурувати з понижених ділянок кладки. Перехід від одної глибини закладання фундаменту до другої виконують уступами. При цьому у кожному уступі повинно бути не менше двох рядів кладки, що складає у залежності від крупності каменю 35-50 см. Камені верхнього ряду кожного уступу перев язують з вищележачою кладкою. Мурування ведуть ярусами по 0,8-1 м. При цьому висота розриву, на межах ділянок кладки повинна бути не більше 1,2 м. Розриви викладають у вигляді убіжної штраби уступами, які мають відношення висоти до довжини 1:2 або 1:1. Перерва у роботі при виконанні бутового мурування допускається тільки після заповнення розчином проміжків між каменями останнього ряду. Поверхню цього ряду покривають розчином лише після поновлення мурування. У суху жарку погоду під час перерви бутову кладку захищають від швидкого висихання щитами або рулонними матеріалами. Розриви бутобетонної кладки між суміжними ділянками виконують у вигляді уступів - шарами, так само як при бутовому муруванні. Щоб забезпечити монолітність буто-бетонного мурування, перерви в роботі при його зведенні влаштовують лише після занурення каменів у верхній шар бетонної суміші і ущільнення її.

Номер слайду 18

При виконанні кладки з бутового каменя особливу увагу звертають на те, аби камені були укладені постелистою  стороною з перев'язкою швів, а порожнечі між укладеними каменями заповнені розчином і защебенені . Відхилення розмірів і положеннястовпів з бутового каменя (мал. 209) не повинні перевищувати наступних   значень:       Розміри конструкції в плані .     20       Відмітка опорної поверхні .  —15 Відхилення поверхонь і кутів від вертикалі:       на один поверх.......не більше  15       на всю будівлю висотою більше   двох поверхів ....       .   . не більше 30 Нерівності на вертикальній по­верхні , виявлені при прикладанні  рейки завдовжки 2м, не більше  15 Відхилення розмірів і положення стін з бутового каменя  не повинні перевищувати наступних зна­чень(мм):       Товщина   конструкції   в   плані    ...........      20       Ширина отворів......+20       Ширина простінків.....—20       Відмітки опорних поверхонь    ..........—15 Відхилення поверхонь і кутів від вертикалі: на один поверх . . на всю будівлю висотою більше     двох поверхів.......не більше 30 Відхилення рядів  кладки від го­ризонтал на 10 м довжини стіни ...........не більше 20

Номер слайду 19

СХЕМА ВИМІРУ ВІДХИЛЕНЬ В РОЗМІРАХ ПОЛОЖЕННЯ СТОВПІВ З БУТОВОГО КАМЕНЯ1 ~ зсув осі стовпа; 2 — відхилення по ширині; 3 — відхилення відміток опорної поверхні; 4 — відхилення від вертикалі; 5 — нерівності на поверхні; 6 — відхилення по ширині; 7 — зсув осі столу

Номер слайду 20

СХЕМА ВИМІРУ ВІДХИЛЕНЬ В РОЗМІРАХ І ПОЛО­ЖЕНІЇ СТІН З БУТОВОГО КАМЕНЯ 1 — відхилення по товщині; 2 — відхилення по вертикалі; 3 — відхилення по ширині отворів; 4 — відхилення відміток опорної поверхні; 5 — відхилення по ширині простінків; 6 — зсув осей отворів; 7 — відхилення рядів від горизонталі; 8 — нерівності на поверхні; 9 — зсув осі стіни

Номер слайду 21

При виконанні бутобетонного мурування необхідно слідкувати за тим, щоб:— розміри каменів не перевищували 1/3 конструкції, яку мурують;— камені не були забруднені, інакше вони не будуть мати міцного зчеплення з бетоном;— товщина шару укладеної бетонної суміші не перевищувала 25 см;— залишалися проміжки в 4-6 см між зануреними каменями і стінками опалубки. Допустимі відхилення розмірів і положення бутобе-тонних конструкцій такі ж, як при бутовому муруванні. СХЕМА ВИМІРУ ВІДХИЛЕНЬ В РОЗМІРАХ ПОЛОЖЕННІ ФУНДАМЕНТІВ З БУТОВОГО КАМЕНЯ1- відхилення рядів по горизонталі 2- відхилення відміток опорної поверхні; 3 — відхилення від вертикалі; 4 — зсув осі фундаменту; 5 — відхилення по товщині

Номер слайду 22

 Безпека праці при виконанні бутових і бутобетонних робіт. До виконання кам'яних робіт допускаються робітники, які пройшли навчання та інструктаж на робочому місці. Муляри, які працюють на будівництві повинні бути захищені касками. До початку і під час мурування фундаментів необхідно перевіряти міцність кріплення стінок траншей і котлованів. При подаванні мурувальних матеріалів (камінь, розчин, бетон) мулярам необхідно знаходитися поза межами небезпечної зони (рис. 1). Уздовж бровки котлованів і траншей залишають вільну смугу не менше 0,5 м. У місцях проходу через траншеї укладають перехідні містки з огорожею висотою 1-1,1 м (рис. 2). Для опускання робітників у траншеї (котлован), а також для піднімання їх на помости влаштовують стрем'янки шириною 0,75 м або приставні драбини з огорожею. Взимку їх регулярно очищають від льоду і снігу й посипають піском або шлаком. Розбирання кріплення стінок траншей по мірі мурування виконують знизу вверх. Обробляють природний камінь у захисних окулярах. Решту правил безпеки праці необхідно дотримуватися так само, як і при муруванні цеглою і блоками Каміння подають у траншею (котлован) по жолобах у той час, коли поблизу в траншеї немає дотримування правил безпеки праці при виконанні бутового і бутобетонного мурування запобігає випадкам травматизму. Мал 1 . НЕБЕЗПЕЧНА ЗОНА ПРИ ПОДАЧІ РОЗЧИНУ НА РОБОЧЕ МІСЦЕ МУЛЯРА

pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
25 квітня
Переглядів
22
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку