Презентація "Чарівна краса вишиванки"

Про матеріал
Вчитель розробила та провела відкритий виховний захід "Чарівна краса вишиванки" з метою патріотичного виховання та згуртування учнівського та батьківського колективів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вчитель початкових класів. Клименко Валентина Іванівна Торговицька ЗШ І-ІІІ ст. імені Є. Ф. Маланюка. Торговицького НВОЧарівна краса вишиванки

Номер слайду 2

Вишиванка: національна святиня, бо символізує собою і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь – зв’язок, що не переривається віками. (А. Багнюк “Символи українства”)

Номер слайду 3

Вишиванка oб’єднує нас

Номер слайду 4

Душа мого народу-вишиванка. На жаль, ношу її недавно я. Мені подарувала її хрещена мати, Тепер вона улюблена моя. В ній гарно, зручно, якось особливо. Носити хочеться весь час,Бо вишиванка – це велике диво,Вона завжди об’єднувала нас.

Номер слайду 5

ВИШИВАНКА Є на вишиванці розмаїті квіти — Це ж Україна наша перлами розшита. Є на ній і гори, є на ній долини, Все, що є найкраще на Вкраїні милій. Є на ній і півники святкові, Є на ній і квіти малинові. Синя нитка — птиці прилітають, А червона — квіти розквітають. Листя вишиванки зеленаве, Голуб із голубкою — до пари. Щоб любов до краю розквітала, Слава України не пропала. Вишивали прабабусі руки, Щоби пам'ятали внуки і правнуки. Щоби своїм дітям в пам'ять передали, І щоб рідну землю завжди шанували. Матінко Небесна, на руках із Сином. Від біди й недолі збережи Вкраїну, Від рук загребущих, лиха і напасті, Щоб як вишиванка розквітало щастя.

Номер слайду 6

Кіровоградська область На старовинних вишивках Кіровоградщинизбереглася символіка ранніх землеробів. Образ Великої богині, якій поклонялись трипільці, зображалась у вигляді пташки і світового дерева. Також зустрічались такі цікаві символи як двоголовий орел - відображення чоловічої та жіночої сутності одночасно. Пізніше поширеними були пишні різнобарвні рослинно-геометризовані орнаментальні мотиви з вазонами, квітами, листям, бутонами. Оригінальним був шов під назвою «солов їні вічка», коли на полотні виколювались дірочки.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Пiсня про рушник. Рідна мати моя, ти ночей недоспала,І водила мене у поля край села,І в дорогу далеку, ти мене на зорі проводжала,І рушник вишиваний на щастя дала.І в дорогу далеку, ти мене на зорі проводжала,І рушник вишиваний на щастя, на долю дала…Я візьму той рушник, розстелю наче долю,В тихім шелесті трав, в щебетанні дібров,І на тім рушничкові, оживе все знайоме до болю,І дитинство, й розлука, і нiжна любов.І на тім рушничкові, оживе все знайоме до болю,І дитинство й розлука й твоя материнська любов. Хай на ньому цвіте росяниста доріжка,І зелені луги й солов'їні гаї,І твоя незрадлива, материнська, ласкава усмішка,І засмучені очі, хороші твої.І твоя незрадлива, материнська, ласкава усмішка,І засмучені очі, хороші, блакитні твої.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

 Виявляється, вишиванки – один з найдавніших українських атрибутів. Геродот стверджував, що вишивкою був прикрашений одяг скіфів, які довгий час проживали на території України. Археологи знайшли на Черкащині зображення чоловіків, одягнених у щось дуже схоже на український національний костюм. Знахідка датувалась 6 ст. нашої ери. Такі ж сорочки приписувались трипільцям.

Номер слайду 13

Першим модником, котрий поєднав вишиванку з буденним одягом став Іван Франко, котрий носив її під піджак і з сучасним вбранням. Саме у такому вигляді письменник зображений на 20-гривневій купюрі. 

Номер слайду 14

Кожен регіон України має свою особливу вишиванку, яка відрізняється від інших технікою та орнаментом. Фактично, кожна область може повихвалятись унікальними вишитими сорочками, притаманними тільки їй. 

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Щороку у травні учні, вчителі та працівники нашої школи беруть активну участь у святі вишиванки. Його святкують з 2006 року, проте воно стало для всіх українців традиційним та улюбленим. Вишиванка вважається оберегом від усього лихого. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі.  В Україні вишиванка також символізує родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї. Вона настільки сильно увійшла до життя української людини, що в нашій країні влаштовуєтеся навіть спеціальне свято – день вишиванки. Ми всі знову одягнули вишиванки і прийшли до школи. Наша головна мета – збереження та популяризація українських традицій та цінностей серед молоді країни. У класах проводилися бесіди, диспути про символи України. Учні та вчителі щиро посміхалися один одному, бажали миру та добра, а також фотографувалися на згадку, адже вишиванка – це не тільки красиво, а й модно . Одягаймо вишиванки частіше! Радіймо сонцю та весні! Молімося за мир в Україні!

Номер слайду 17

ВИШИВАНКА – національна святиня, бо символізує собою і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь-зв’язок, що не переривається віками. Вишиванку передають з роду в рід, зберігають як безцінну реліквію. За формою – це біла вишита сорочка, виготовлена з лляного чи конопляного полотна домашньої роботи.

Номер слайду 18

Українські вишиванки-наче райдужні світанки

Номер слайду 19

Вишиванка-наш національний символ, наша гордість та автентична ознака, це справжній оберіг.

Номер слайду 20

Вишиванка – символ здоров’я і краси, щасливої долі і родинної пам’яті, любові і вірності. Візерунок на вишиванці залежить від того, кому вона призначається: батькові чи братові, нареченому чи другові, парубку чи одруженому – кожному вручалась вишита сорочка з візерунком відповідної символіки.

Номер слайду 21

Ось які гарні наші дівчатка у вишитих сорочках, віночках на голові та з чарівними усмішками на обличчі!

Номер слайду 22

Поява у багатьох українських містах і селах сотень людей у вишиванках у святкові дні виглядає як справжній сплеск патріотизму, як пошанування Дня Незалежності держави. Не менш важливо і те, що носити вишиванки стає усе більш модною тенденцією і перетворюється на модний бренд України у світі. Тож носімо на долю і щастя вишиванку! Це наш український космос і наш національний оберіг.

Номер слайду 23

Вишиванка для українця не лише одяг, не лише вбрання, яке вдягається у найважливіші дні життя або на свята. Це символ приналежності до роду та нації, ознака українськості, а у наш час ще й один із символів, за яким вирізняється українець у багатомірному, багатовбраному глобалізованому світі. Яскраві кольори, фантастичні візерунки-символи, багатство фантазії майстрів – усе це і є вишиванка. Вишиванка ще й ознака приналежності  до   свідомої спільноти, яка усупереч всьому пробиває собі шлях і утримує ідентичність України.

Номер слайду 24

Вишиванка – це й оберіг людини від лихого ока та злих духів. Національне вбрання, національний костюм – це щось більше, ніж одяг. Науковці вважають, що у національному вбранні народ кодує свої «щастя і долю, життя і волю», як про те ідеться в обрядових (традиційних) піснях.

Номер слайду 25

Козацька вишиванка. Вишиванки для козаків шилися шовком з додаванням золотої та срібної нитки

Номер слайду 26

Мама вишила мені Квітами сорочку. Квіти гарні, весняні: — На, вдягай, синочку! В нитці – сонце золоте, Пелюстки багряні, Ласка мамина цвіте В тому вишиванні. Вишиваночку візьму, Швидко одягнуся, Підійду і обніму Я свою матусю. 

Номер слайду 27

Два кольори (пісня) 1. Як я малим збирався навесніПіти у світ незнаними шляхами,Сорочку мати вишила меніЧервоними і чорними нитками. Приспів: Два кольори мої, два кольори,Оба на полотні, в душі моїй оба,Два кольори мої, два кольори: Червоний - то любов, а чорний - то журба.2. Мене водило в безвісті життя,Та я вертався на свої пороги,Переплелись, як мамине шиття,Мої сумні і радісні дороги. Приспів:3. Мені війнула в очі сивина,Та я нічого не везу додому,Лиш згорточок старого полотнаІ вишите моє життя на ньому. Приспів:

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Матусі й татусі-активні учасники усіх наших свят

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Наш хліб на мальовничім рушникові. А ми віншуєм вас привітним гожим словом.

Номер слайду 33

Є на вишиванці розмаїті квіти — Це ж Україна наша перлами розшита. Є на ній і гори, є на ній долини, Все, що є найкраще на Вкраїні милій.

Номер слайду 34

До школи 1 вересня діти прийшли з квітами і у вишиванках

Номер слайду 35

Жодне свято у нас не обходиться без вишиванки

Номер слайду 36

Немає нічого прекраснішого за усміхнені очі наших дітей

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Людське безсмертя з роду і до роду. Увись росте з коріння родоводу.І тільки той, у кого серце чуле, Хто знає, береже минулеІ вміє шанувать сучасне, - Лиш той майбутнє Вивершить прекрасне!

Номер слайду 39

pptx
Додано
6 травня 2020
Переглядів
1957
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку