презентація "Чарівний світ витинанки"

Про матеріал
Мета: ознайомлення з видами витинанки, матеріалами та інструментами для її створення, історією виникнення витинання на протязі історіїї людства, виховання любові до культури
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала: вчитель образотворчого мистецтва Люботинської ЗОШ I –III ступенів №4спеціаліст першої категорії Вакар Т. Л. Чарівний світ витинанки

Номер слайду 2

Витина́нка (від українського слова  «витинати», тобто «вирізувати») — це вид давньослов'янського, зокрема українського народного декоративного мистецтва. Включає сюжетні та орнаментальні прикраси житла — ажурні, силуетні тощо. Витинанки виготовляються за допомогою ножиць або ножа. Матеріалом для витинанок є папір (білий або кольоровий).

Номер слайду 3

Витинанки є чудови­ми зразками прорізного паперового декору. У давнину це мереживо, як прикрасу, наклеювали на стіни, печі, шибки вікон. Сучасна витинанка теж є гарною прикрасою вікон.

Номер слайду 4

Техніка витинанки подібна до техніки вирізування силуету, який був широко розповсю­джений в Західній Європі у XIX — поч. XX ст.

Номер слайду 5

Але коріння як вити­нанки, так і силуету сягає глибокої давнини ужиткового мистецтва країн Сходу (зокрема Японії та Китаю) VІІ-ХII ст. Уперше витинанки у вигляді ажурного візерунка зі шкіри, хутра, повсті зустрічаються в кочових народів V ст. до н.е.

Номер слайду 6

У Давній Греції виникла леген­да про те, як дочка Дібутара накреслила на стіні будинку тінь свого коханого. З тих пір чорні плоскі фігури прикрашали грецькі вази. Чи не тоді, у VI ст. до н. є., зародився силует як вид образотворчого мис­тецтва?

Номер слайду 7

Сідельні ремені з ажурними візерунками з кургану , Пазирик. V ст. до н. е. А розкопки одних з найдавніших Пазирикських курганів (скіфи) (V-III ст. до н.е.) — могил вождів племен — виявили, що у вічній мерзло­ті збереглися нетлінними вироби зі шкіри, хутра, повсті. При цьому сідла коней, були прикрашені шкіряною аплі­кацією. Накидка на подушку з аплікацією зі шкіри Аплікаціїя з шкіряного полога.

Номер слайду 8

Перші паперові прикраси, які можна вважати аналогами традиційних витинанок в Україні, виникли в Китаї VІІ-ХІІ ст і пов’язані з винаходом там паперу. Готуючись до свята весни, китайські жінки виготовляли протягом зими графічно чіткі візерунки, на яких зображували квіти, виноград, метеликів, риб, птахів-феніксів. Усе це мало в дні свят прикрашати вікна оселі, звідси і походить назва «чуан-хуан» — «віконні візерунки».

Номер слайду 9

Уже в XIII столітті витинанки з'явилися у Персії, а в XV ст. через Туреччину потрапили у Венецію, Угорщину і розійшлися країнами. У Німеччині, зокрема, наприкінці XVI ст. паперові витинанки використовували для оздоблення книг.

Номер слайду 10

Перші паперові витинанки з’являються в Україні у XVII-XVIII століттях. Це були підкладки для печаток, так звані “кустодії”. Коли в середині XIX століття папір став досить дешевим, прикраса-витинанка надовго ввійшла у побут міщан та селян. Незважаючи на подібність витинанки різних місцевостей мають самобутні риси, притаманні лише цьому певному регіону. Витинанки Дніпропетровщини перегукуються з петриківським розписом.

Номер слайду 11

Матеріали та інструменти для витинання. Найпоширенішим матеріалом для витинанки є тонкий картон та цупкий папір яскраво насичених кольорів. Також можна використовувати фольгу, папір з особливою текстурою, канцелярський папір. Витинанки наклеюються клеєм. Скло або на трьохшаровий макетний самовостанавлюючий килимок Інструменти – ножиці, канцелярські ножі.

Номер слайду 12

Класифікація витинанок за кольором однокольорові багатокольорові з підкладкою

Номер слайду 13

Класифікація витинанок за сюжетом дерево життя зображення тварин та птахів зображення сюжету із фігурками людей геометричний

Номер слайду 14

Класифікація витинанок за технікою ажурні силуетні одинарні складні аплікаційні накладні складені

Номер слайду 15

Витинання можна використовувати в одязі, інтер’єрі

Номер слайду 16

Витинання можна використовувати в посуді (роботи Тетяни Лобзенко)

Номер слайду 17

Можна зробити закладинки до книг (роботи Галини Дудар)

Номер слайду 18

Сучасні майстри витинання в Україні: Тетяна Мельник. Галина Дудар. Тетяна Любзенко. Людмила Бабич. Олена Турянська. Олена Тихонюк. Тетяна Барабаш. М. Теліженко

Номер слайду 19

Творчих успіхів, натхнення!

pptx
Додано
12 березня 2020
Переглядів
1966
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку