Презентація "Частини мови. Іменник як частина мови"

Про матеріал
Презентація допоможе пригадати самостійні і службові частини мови, відомості про іменник, його граматичні ознаки та синтаксичну роль. Під час уроку діти познайомляться із творчістю сучасних письменників.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Частини мови. Іменник як частина

Номер слайду 2

Словниковий диктант Галич/ччина, козащ/ччина, багат/цтво, екс/президент, веб/камера, пів/захист, сон/трава, Св..ят/вечір, біло/сніжний, всесвітньо/відомий, лимонно/кислий, жовто/гарячий, мед/персонал, кінець/кінцем.

Номер слайду 3

Частини мовисамостійніслужбовііменникприкметникзайменникдієслово , дієприкметник, дієприслівникприслівникчислівниксполучникприйменникчастка. Вигук. Ой! Ау!

Номер слайду 4

Ти це знаєш!Цифровий диктант1 – самостійні частини мови2- службові частини мовине мають лексичного значення; мають морфологічні ознаки (рід, число, відмінок, час, особу та ін.); мають морфологічні ознаки (незмінність та ін.); мають лексичне значення не є членами речення є членами речення {7 DF18680-E054-41 AD-8 BC1-D1 AEF772440 D}212112

Номер слайду 5

Вибірково-розподільний диктантсамостійніслужбовіСьогодні в Україні видається величезна кількість прекрасних дитячих книжок. Старі добрі казки, нові історії про улюблених героїв, яскраві перевидання дитячої класики з сучасними ілюстраціями - безліч українських дитячих книг тільки й чекає свого часу, щоб порадувати свого юного читача. Як вибрати цікаве чтиво для дитини правильною українською мовою, добре, захоплююче або смішне? На яких сучасних дитячих українських письменників-казкарів варто звернути свою увагу? Тож знайомтесь!

Номер слайду 6

Іменникс84 Службова частина мови. Відповідає на питання хто? Що?Вказує на ознаку предмета. Змінюються за відмінками і числами. Мають категорію роду. У реченні можуть бути тільки підметаминітакнітактакні

Номер слайду 7

Татуся Бо (Тетяна Комлик) - письменник-блогер-гуморист з Полтави. Твори пише чистою літературною мовою,а нотатки в своєму блозі - полтавським суржиком. Її зворушливі і незмінно популярні книги для дітей – то справжній скарб. Для найменьших читачів рекомендую прекрасний збірник віршів і казок Татусі Бо - "Засиналочки"Перепиши, визнач синтаксичну роль іменників

Номер слайду 8

Скільки іменників у віршику Татусі Бо?12 Зробити словотвірний аналіз слова цуценятко. Розібрати слово за будовою

Номер слайду 9

Творча майстерня. Сашко - ________ , актор, телеведучий, автор телепрограм і _________. Його б..гата_______ і неординарний житт/тєвий шлях пре/ивертають увагу безлічі ____________. Його казки, вірші та повісті для дітей та дорослих давно відомі і популярні у виконанні автора, а видаватися почали зовсім недавно. У казках Сашка Лірника - все багатство душі і ______ українського народу. Тож рекомендую чудову книгу українських ______, яка так і називається "Казки Лірніка Сашка"Віднови текст, у вставлених словах визнач рід, число, відмінок

Номер слайду 10

Склади невеличку розповідь, використовуючи слова з казки “Казка про Гандрея та яничарський скарб”Сашка Лірника Дядько, син Гандрей, скарб, яничари, бандурист, птахи, дівчина Гапочка, панок, яничари, печера, лопата, добро.

Номер слайду 11

Рефлексія. Що найбільше сподобалось на уроці?Що пригадали або вивчили на уроці?Чи захотілося познайомитися з творчістю сучасних письменників?

pptx
Додано
21 листопада 2021
Переглядів
632
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку