Презентація: "Чехословаччина. 1918 - 1939 роки."

Про матеріал
В презентації подано ілюстрований із картосхемами матеріал з цієї теми. Для проведення онлайн уроків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чехословаччина в 1918 – 1939 рр.1939.15.ІІІ. - проголошено незалежність Карпатської України на чолі з А. Волошиним, але вона одразу зазнала агресії з боку Угорщини.

Номер слайду 2

1918.6.І. збори чеських депутатів австрійського рейхстагу та земських сеймів зажадали утворення держави «в межах історичних чеських земель і своєї словацької парості». Влітку 1918 р. Франція, Велика Британія, США визнали Чехословацький національний комітет у Парижі. Таким чином, країни Антанти погодилися на утворення держави у складі чеських, словацьких народів. До новоутвореної держави увійшло й Закарпаття, яке до війни входило до складу Угорщини.Історія існування незалежних держав на території сучасних Чехії та Словаччини відноситься до епохи середньовіччя. Згодом, землі словаків увійшли під контроль угорців, а чеські – до Священної Римської імперії. Пізніш, і чеські (Богемія й Моравія), і словацькі землі увійшли до Австро – Угорщини. Майже 1000 років ці народи не мали своєї державності. Утворення невеличких, самостійних, відповідно «14 пунктів» В. Вілсона, було вигідно провідним країнам світу.

Номер слайду 3

Восени Австро – Угорщина організувала вивезення із Чехії цінного майна. Таке пограбування викликало обурення чехів, які розпочали страйк і вступили в сутички з армією та поліцією.1918.28. Х1918.30. Х1918.28. Х - Національний комітет проголосив Чехословацьку республіку (ЧСР).30. Х - Словацька національна рада заявила про відділення Словаччини від Угорщини. Перший уряд республіки:обіцяв провести «соціалізацію» промисловості,запровадити 8-годннннй робочий день,визнати право на страйки. Національні збори прийняли закон про аграрну реформу, що встановив максимум земельного володіння у 250 або 150 га ріллі залежно від регіону.

Номер слайду 4

1920.20.ІІ - Національні збори прийняли конституцію. Вищим законодавчим органом ставали двопалатні Національні збори, вибори до яких здійснювалися на основі загального виборчого права. Національні збори обирали президента терміном на сім років. Він мав широкі повноваження.

Номер слайду 5

Першим президентом було обрано Т. Масарика.1920.ІV - в Чехословаччині відбулися перші парламентські вибори, на яких перемогли соціал-демократи й соціалісти. Чехословаччина успадкувала 4/5 промислового потенціалу імперії Габсбургів. Вона увійшла до десятки найбільш промислово розвинених країн світу. Економічну й політичну стабільність країни забезпечував значний прошарок середнього класу: 13% працездатного населення було охоплено підприємницькою діяльністю. Швидкими темпами тут розвивалися провідні галузі виробництва, особливо важкої промисловості. Це приваблювало іноземний капітал, частка якого становила 20% усіх інвестицій в економіку. Проте словацькі й закарпатські землі були розвинені набагато гірше, ніж чеські та моравські. У них переважав аграрний сектор економіки. Життєвий рівень там був значно нижчим, що породжувало невдоволення та соціальну напруженість.

Номер слайду 6

Чехословаччина орієнтувалася на Францію.1920—1921 pp. - із Румунією та Королівством сербів, хорватів і словенців на противагу Угорщини та Німеччини було створено Малу Антанту.1935 – 1938 рр. - президент Едуард Бенеш. Економічна криза 1930-х pp. завдала серйозного удару по ЧСР. Найбільше падіння виробництва припало на 1933 р. — 44% порівняно з 1929 р. Безробітних налічувалося близько 1 млн осіб. Під державний контроль було поставлено діяльність 25 концернів, до яких входило 75% підприємств. Було встановлено державну монополію на торгівлю хлібом. З 1936 р. почалося зростання виробництва.

Номер слайду 7

Райони, де проживала німецька меншина, найбільше постраждали від кризи. У Чехії за підтримки Німеччини було створено Судето - німецьку партію на чолі з Конрадом Генлейном, яка домагалася автономії Судетської області, заселеної переважно німцями.1938.29—30.ІХ - в Мюнхені відбулася зустріч керівників урядів Англії, Франції, Німеччини та Італії, на якій було підписано Мюнхенську угоду. Представників Чехословаччини на цю зустріч не запросили.

Номер слайду 8

У жовтні 1938 р. німецькі війська окупували Судетську область. ЧСР змушена була віддати Польщі Тешинську Силезію. У листопаді 1938 р. за рішенням І Віденського арбітражу Угорщині було передано частину Словаччини й Карпатської України. Чехословаччина втратила 1/3 своєї території з населенням 5 млн осіб, а також прикордонні укріплення та 40% промисловості.14 березня 1939 р. Словаччина стала незалежною. Уряд очолив Й. Тісо.

Номер слайду 9

1939.15.ІІІ. - проголошено незалежність Карпатської України на чолі з А. Волошиним, але вона одразу зазнала агресії з боку Угорщини. Того самого дня президент ЧСР Е. Гаха підписав акт про ліквідацію республіки, і на територію країни увійшли німецькі війська. Чехію та Моравію було оголошено протекторатом Німеччини.

pptx
Додано
2 квітня 2023
Переглядів
749
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку