Презентація "Чергування у-в"

Про матеріал
Презентація може використовуватися для вивчення теми "Чергування у-в", також для вивчення матеріалу під час онлайн навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чергування У-В

Номер слайду 2

1. Для досягнення милозвучності мови ненаголошений у на початку слова, а також прийменник у чергуються з в. У вживаємо з метою уникнення збігу приголосних,важких для вимови:а) між приголосними: Наш учитель; Десь у хлібах кричав перепел;б) на початку речення перед приголосним: У присмерку літають ластівки так низько (Д. Павличко); Увійшли до хати; У лісі стояв гамір, пахло квітами;

Номер слайду 3

в) незалежно від закінчення попереднього слова перед наступними в, ф, а також перед звукосполученнями зв, св, дв, тв, гв, хв і под.: Сидимо у вагоні; Велике значення у формуванні характеру має самовиховання; Пішли у зворотному напрямку; Піти у світ; Склала тканину удвоє; Щастя у творчості; Разом служили у гвардійському полку; Одягнена у хвою, шумить дрімуча тайга;г) після паузи, що на письмі позначаємо комою, крапкою з комою, двокрапкою, тире, дужкою й крапками, перед приголосним: До мене зайшла товаришка, учителька із сусіднього села; Галя побачила: усі вишні вкрилися білим цвітом; Стоїть на видноколі мати — у неї вчись (Б. Олійник);Це було... у Києві.

Номер слайду 4

2. В уживаємо для того, щоб уникнути збігу голосних:а) між голосними: У нього в очах засвітилась відрада (Панас Мирний); Була в Одесі; Прочитали в оголошенні;б) на початку речення перед голосними: В імлі зникали дерева; В Антарктиді працюють наукові експедиції;в) після голосного перед більшістю приголосних (крім в, ф, сф, хв і под.): Пішла в садок вишневий (Т. Шевченко); Коники сюрчали в траві.

Номер слайду 5

3.  У—В  не чергуються:а) у словах, уживаних тільки з в або тільки з у:вда́ча, вклад, вника́ти, вправа, вступ (і уда́ча, укла́д, уника́ти, упра́ва, усту́п — з іншими значеннями); взає́мини, вла́да, вла́сний, власти́вість, вплив і под.; ува́га, узбере́жжя, указ, ула́мок, умо́ва, уста́лений, устано́ва, уя́ва, а також у похідних утвореннях: вступни́й, вла́да́р, ува́жність, умо́вний, уни́кливий та ин.;б) у власних іменах і в словах іншомовного походження: Вдове́нко, Вла́сенко, Вру́бель, Владивосто́к; Уго́рщина, Удовиче́нко, Уля́на, Уругва́й, увертю́ра, університе́т, уто́пія та ин.

Номер слайду 6

(У,в) лісі, (у,в) вагоні, (у,в) неї, (у,в) Києві, (у,в) Одесі, (у,в) оголошенні, (у,в) очах, (у,в) Антарктиді, (у,в) зошиті, (у,в) річці, (у,в) телефоні, (у,в) підручнику, (у,в) картині, (у,в) Херсоні, (у,в) вишні, (у,в) вересні, (у,в) машині.

pptx
Додано
3 червня 2022
Переглядів
612
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку