Презентація "Другорядні члени речення" 5 клас

Про матеріал
У презентації подано матеріал з теми "Другорядні члени речення", підібрані завдання допоможуть поглибити знання здобувачів освіти про синтаксис, навчать розрізняти та виділяти умовними позначками другорядні члени речення, формувати вміння ставити запитання до них.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Другорядні члени речення Підготувала вчитель української мови і літератури КЗО «НВК № 92» ДМР Черняк Надія Григорівна

Номер слайду 2

Мета: - систематизувати знання учнів про члени речення; дати учням поняття про другорядні члени речення , їх функції та способи вираження; - формувати навички пунктуаційної граматності учнів; - виховати любов до рідного слова.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Діти посміхаються. Діти посміхаються

Номер слайду 5

Словосполучення і речення вивчає такий розділ науки про мову, як «Фонетика». Словосполучення складається із рівноправних слів. До словосполучень не можуть належати підмет з присудком. Змістовний зв’язок у словосполученні встановлюється питанням, яке ставиться від головного до залежного слова. Речення є засобом вираження думки. Граматична основа складається з підмета та другорядних членів.

Номер слайду 6

Речення, які складаються тільки з головних членів називаються непоширеними. Речення, у яких, крім головних членів, є інші члени, називаються поширеними.

Номер слайду 7

Весна. Прилетіли птахи. Теплий вечір. За горизонт сховалося ясне сонечко.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Прийшла весна. Весна. Весна чарівна. Чарівна весна.

Номер слайду 10

Діти читали книжку. Додаток – це другорядний член речення, що означає предмет і відповідає на питання будь-якого відмінка, крім називного Пов’язується з підметом, присудком або іншими другорядним членом речення (додатком чи означенням) Додаток відповідає на питання Р.в. Кого? Чого? Д.в. Кому? Чому? Зн.в. Кого? Що? Ор.в. Ким? Чим? М.в. На кому? На чому? Додаток підкреслюємо так: _ _ _

Номер слайду 11

Списати речення, ставлячи іменники, що в дужках у потрібному відмінку. Підкреслити ці іменники як члени речення. Весна пофарбувала ( земля). 2. Дерева покрилися білим ( цвіт). 3. Теплий вечір запалив (зоря). 4.Небо засяяло маленькими ( зірочки).

Номер слайду 12

Робота в парах . Скласти і записати речення з обраним словом так, щоб в одному слово було підметом, а в іншому - додатком. Україна, родина, друзі, школа.

Номер слайду 13

Випишіть із прислів’їв додатки, у дужках зазначте питання до них. З добрими людьми завжди згоди можна дійти. Тиха вода береги рве. Кажи завжди правду, то не будеш нічого придумувати. Без охоти нема роботи.

Номер слайду 14

Солов’їна, барвінкова, рідна українська мова. Другорядний член речення , який вказує на ознаку предмета. Означення відповідає на питання який? чий?котрий? Означення підкреслюємо так:

Номер слайду 15

Теоретичне дослідження За поданими реченнями визначити способи вираження означення 1.Моя хати виднілася здалеку. 2.Переді мною відкрилося спокійне плесо річки. 3. Задушевна пісня лилася селом.

Номер слайду 16

Поширити речення означеннями ( Яке?) …сонце засліпило мене . (Яка?) ... доріжка стелиться між (якими?) ... хлібами. (Який?)…струмок вибігає з гір і впадає в ( яке?)…озеро. Подихає (який?) ... вітерець і розносить тепло (якого?) ... ранку.

Номер слайду 17

Навколо зазеленіла травичка. Другорядний член речення , який вказує на спосіб здійснення дії, її якість,місце, час, причину, мету, умову Обставина відповідає на питання: Як? Де? Куди? Звідки? Коли? Відколи? З якою метою? Обставину підкреслює-мо так: -.-.-.-.-.

Номер слайду 18

Виписати обставини, поставити запитання, визначити на що вказує обставина. 1.Садок вишневий коло хати, хрущі над вишнями гудуть… (Т. Шевченко.) 2.Світ вечірнього сонця заглянув у причілкове вікно (І. Нечуй-Левицький). 3.Погляд твій палає від погорди. (Леся Українка).4.Навшпиньки виглядають жоржини через тин…(Л. Костенко.) 5.Я хочу жити просто, без прикрас… (Л. Забашта.) 6. Ще вчора мляво хлюпало із хмар. (П. Тичина.)

Номер слайду 19

Поширити речення другорядними членами. Посміхнулось сонечко. Прийшла весна. Розсипала зелень по землі. Розквітли квіточки. Повітря наповнилося пахощами. Прилетіли пташки. Все ожило.

Номер слайду 20

Скласти речення за схемами

Номер слайду 21

Виконайте синтаксичний аналіз речень. Казки завжди закінчуються перемогою доброї сили над злою, правди над кривдою. Укрилася земля зеленим яскравим килимом.

Номер слайду 22

1.Виділене слово в реченні є: Вдень сонце піднімається все вище й вище, пливе по небу. (В. Сухомлинський) А додатком; Б означенням; В обставиною. 2.Обставина підкреслюється: А хвилястою лінією; Б пунктиром; В крапкою з тире. 3.На питання відмінків відповідає: А додаток; Б обставина; В означення.

Номер слайду 23

4. На питання який? відповідає: А додаток; Б обставина; В означення. 5. На питання де? коли? звідки? відповідає: А додаток; Б обставина; В означення. 6. Виділене в реченні слово є: Стоять спокійно дерева безлисті. (П. Филипович) А додаток; Б означення; В обставиною.

Номер слайду 24

“ Інтерв’ю” -На уроці мені цікаво було… -Найбільше мені сподобалося… -Я знаю… -Я вмію… -Я йду з уроку…

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мітюхіна Наталія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сухініна Ірина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
10 червня 2022
Переглядів
17512
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку