Презентація Чергування у-в, і-й

Про матеріал
Мультимедійна презентація дозволить учням 5 класу вивчити правила чергування у-в,і-й. У презентації вміщено теоретичний матеріал, вправи на закріплення, тестові завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чергування у-в, і-й style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання Камінчик, економічний, емальований, емульсія, щонайменший, астраханський, няньчити, маленький, бджілці, щільний, різьбяр, ремінчик.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 3

Гарячий, цвях, мавпячий, тьмяний, морквяний, здоров’я, черв’як, арф’яр, свято, м’який, бур’ян, солов’ї, п’ять, духмяний, сузір’я, зоря.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 4

Правила милозвучностіЗвуки в словах та реченнях організовуються так, щоб їх було легко вимовляти і щоб вони були розбірливі для того, хто слухає. Це одне з найважливіших правил милозвучності мови. В українській мові потрібно уникати збігу голосних. В українській мові потрібно уникати важкого для вимови збігу приголосних.

Номер слайду 5

1. А шум в полях не стихає.1. А шум у полях не стихає.3. В хворого була висока температура.4. Конкурс юних філологів відбувся в Львові.2. Пішов й наш батько з ними.3. У хворого була висока температура.2. Пішов і наш батько з ними. Прочитайте вголос речення в обох колонках, порівняйте вимову. Які приголосні замінили на голосні?4. Конкурс юних філологів відбувся у Львові.

Номер слайду 6

1. А шум в полях не стихає.1. А шум у полях не стихає. В хворого була висока температура.4. Конкурс юних філологів відбувся в Львові.2. Пішов й наш батько з ними.3. У хворого була висока температура.2. Пішов і наш батько з ними.4. Конкурс юних філологів відбувся у Львові.

Номер слайду 7

Уживаємо у 1. На початку речення перед приголосним звуком: У Страху очі великі.2. Якщо попереднє слово закінчується на приголосний звук: З телячим хвосто. М у вовки не сунься.3. Після паузи (позначеної комою, крапкою з комою, двокрапкою, тире, дужкою й крапками): Не голодна корова, у якої під ногами солома.4. Незалежно від закінчення попереднього слова перед наступними в, ф, а також перед звукосполученнями зв, св, дв, тв, гв, хв, льв: Сидимо у Вагоні. Пішли у ЗВоротному напрямку. Склала тканину у. ДВоє. Щастя у ТВорчості.

Номер слайду 8

Уживаємо в 1. На початку речення перед голосним звуком: В Усякім подвір'ї свої повір'я.2. Якщо попереднє слово закінчується на голосний звук: Узувс. Я в мої чоботи, та мене й лає. 3. Після голосного звука перед приголосними (крім випадків, коли наступними стоять приголосні в, ф, льв, св, тв, хв): Відпочивал. А в КРиму. Але: Поїхал. А у Львів.

Номер слайду 9

Уживаємо і 1. На початку речення перед приголосним звуком: І День іде.2. Між двох приголосних: Іва. Н і Марічка.3. Перед звуком [й] та буквами я, ю, є, ї: Знайшли і Ялинку, і Їжака.4. Після будь-якого розділового знака: Я спав, і він пішов.

Номер слайду 10

Уживаємо й. Якщо попереднє слово закінчується на голосний звук: Крукові й мило не поможе.

Номер слайду 11

Увійшов _ приміщення, бути _ формі, кинути _ воду, грати _ шахи, піти _ поле, побувати _ Одесі, навчався _ Львові, живу _ Фастові. Впишіть на місці пропуску потрібний прийменник у — в. уууууввв

Номер слайду 12

У — В не чергуються: У словах, де вiд змiни звука змiнюється значення слова: вдача – удача, вправа – управа, вмова – умова. АЛЕ Влас- Улас. У словах iншомовного походження та у власних назвах: увертюра, ультиматум, утопiя, Вдовенко, Врубель, Владивосток, Угорщина, Удовиченко.

Номер слайду 13

Зверни увагу!Чергування у-в, і-й чітко простежується в прозових творах, а в поетичній мові досить часто порушується з вимог ритму вірша.

Номер слайду 14

МІРКУЙМО РАЗОМ!поклав …шафу почекайте …йогопогода …Львові квіти …вазіжили … Англії лимони ..апельсинипарти…класі почекайте…дівчат

Номер слайду 15

ПЕРЕВІР!Поклав у шафу почекайте і йогопогода у Львові квіти у вазіжили в Англії лимони й апельсинипарти в класі почекайте й дівчат

Номер слайду 16

МІРКУЙМО РАЗОМ!(І/Й) ти дорогою добра. Онука прибігла до бабусі, (у/в)сміхнулася їй.(У/В) єдності – сила. (У/В) онука іменини.

Номер слайду 17

Іти дорогою добра. ПЕРЕВІР!Онука прибігла до бабусі, усміхнулася їй. У єдності – сила. В онуки іменини.

Номер слайду 18

Упиши потрібний прийменник З року (в, у) рік; (в, у) своєму листі; стукає (в, у) голові; відлунює (в, у) вухах; шукали (в, у) місті; бути (у, в) формі; (в, у) важких умовах; нога (в, у) ногу; поринути (в, у) творчість.

Номер слайду 19

Перевір З року (в, у) рік; (в, у) своєму листі; стукає (в, у) голові; відлунює (в, у) вухах; шукали (в, у) місті; бути (у, в) формі; (в, у) важких умовах; нога (в, у) ногу; поринути (в, у) творчість.

Номер слайду 20

ТЕСТ Правило чергування у-в порушено в рядку. А ходімо в кіно. Б знятися в фільміВ у цьому кінотеатріГ помаранчі й мандарини

Номер слайду 21

ТЕСТ Правило чергування у-в порушено в рядку. А ходімо в кіно. Б знятися в фільміВ у цьому кінотеатріГ помаранчі й мандарини

Номер слайду 22

ТЕСТ Правило чергування у-в порушено в рядку. А Іван у школі, у теплих рукавицях. Б найкраща в світі, кинути в акваріум. В у піджаку, збиратися у відпустку. Г я в кінотеатрі, подивися в очі

Номер слайду 23

ТЕСТ Правило чергування у-в порушено в рядку. А Іван у школі, у теплих рукавицях. Б найкраща в світі, кинути в акваріум. В у піджаку, збиратися у відпустку. Г я в кінотеатрі, подивися в очі

Номер слайду 24

Вставити пропущені у-в, і-й. Він … швець,… жнець,… на дуді гравець. Молодість…мудрість на одному стільці не сідають.…сякий кулик до свого озера звик.… чужу душу не влізеш.… нас так ведеться, що хата віником мететься.

Номер слайду 25

Вставити пропущені у-в, і-й. Він і швець, і жнець, і на дуді гравець. Молодість і мудрість на одному стільці не сідають. Усякий кулик до свого озера звик. У чужу душу не влізеш. У нас так ведеться, що хата віником мететься.

Номер слайду 26

Чергування у-в, і-йhttps://learningapps.org/6400137

pptx
Додано
3 лютого 2023
Переглядів
1930
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку