Презентація "Чисті речовини і суміші"

Про матеріал
Конспект уроку з природознавства 5класу на тему "Чисті речовини і суміші", згідно планування нової програми, з використанням інформаційних комп'ютерних технолоій та мультимедії
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація уроку. Чисті речовини і суміші. Вчитель: Слива О. М.

Номер слайду 2

Мета уроку:сформувати поняття чистих речовин і сумішей; навчити відрізняти чисті речовини від сумішей; класифікувати суміші;розвивати спостережливість, увагу, акуратність, виховувати зацікавленість до дослідницької діяльності.

Номер слайду 3

Очікувальні результати: називає фізичні властивості речовин;наводить приклади чистих речовин і сумішей; вміє робити порівняння речовин за 3-4 ознаками

Номер слайду 4

Актуалізація знань. Бесіда: Чим відрізняються поняття «тіло» та «речовина»?За якими властивостями можна характеризувати тіла й речовини?Які агрегатні стани речовин вам відомі? Чим відрізняються прості речовини від складних?Що таке органічні та неорганічні речовини?

Номер слайду 5

Завдання: У банках без етикеток знаходяться: крейда, пісок, оцет, кухонна сіль, залізо. Як можна їх розрізнити? Які характерні ознаки дозволяють це зробити?

Номер слайду 6

Індивідуальне завдання.Із наведеного списку випишіть окремо назви предметів і назви речовин: вода, сіль, стілець, цукор, олівець, сода, цвях, мідь, мідний дріт, склянка, ніж, залізо, алюміній, скло, кусок мила, парафінова свічка.

Номер слайду 7

Вивчення нового матеріалу. Чисті речовини – це речовини, що не містять домішок інших речовин, а лише ті частинки (атоми, молекули), з яких вони утворились. Абсолютно чистих речовин не буває. Речовина вважається чистою, якщо вона містить не більше однієї молекули домішок на 1000 -10000 молекул основної речовини.

Номер слайду 8

Суміші – це сукупність молекул або чистих індивідуальних речовин. Вони складаються з різних частинок (атомів, молекул) і різних речовин (двох, трьох і більше). У складі будь-яких сумішей речовини зберігають свої властивості.

Номер слайду 9

Якщо позначити молекули однієї речовини червоним, а іншої - синім, то чисті речовини й суміші можна подати в такий спосіб:а + б = в

Номер слайду 10

Види сумішей

Номер слайду 11

Однорідними називаються суміші, в яких навіть за допомогою мікроскопа не можна виявити частинок речовин, що входять до їх складу.

Номер слайду 12

Неоднорідними називаються суміші, в яких неозброєним оком або за допомогою мікроскопа можна помітити частинки речовин, що входять до їх складу.

Номер слайду 13

Фізкультхвилинка. Встаньте, діти, посміхніться, Землі нашій поклоніться За щасливий день вчорашній. І до сонця потягніться. В різні боки нахиліться. Веретеном покрутіться. Раз присядьте, два присядьте. І за парти тихо сядьте.

Номер слайду 14

Суміші Природні Виготовлені людиною

Номер слайду 15

Суміші Тверді Рідкі Газуваті Грунт. Цемент. Будівельні матеріали Молоко. Майонез. Йогурт. Фруктовий сік. Повітря

Номер слайду 16

Закріплення знань учнів. Робота з таблицею. Навести приклади чистих речовин і сумішей, заповнити таблицю, записуючи їх до відповідних стовпчиків.{08 FB837 D-C827-4 EFA-A057-4 D05807 E0 F7 C}Чисті речовини. Однорідні сумішіНеоднорідні суміші   

Номер слайду 17

Гра «Хрестики й нулики»Знайдіть виграшні шляхи на поданих схемах: а) чиста речовина, б) суміш{69 CF1 AB2-1976-4502-BF36-3 FF5 EA218861}Граніт. Залізо. Алюміній. Мідь. Сіль. Фарба. Морська вода. Цукор. Пила){C4 B1156 A-380 E-4 F78-BDF5-A606 A8083 BF9}Сік. Спирт. Кисень. Дистильована вода. Повітря. Кров. Золото. Сметана. Лимонадб)

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Вивчити § 8 підручника Коршевнюк Т. В., Баштовий В.І., за заг. ред. Ярошенко О. Г. Природознавство. Виконати завдання в зошиті

Номер слайду 19

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Медведєва Лариса Анатоліївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Ткачук Оксана
Додано
20 жовтня 2021
Переглядів
10287
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку